Μουσείο Τυπογραφείας

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αγαπητοί αναγνώτες,
Καλημέρα Σας και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες/ουσες! Στη μέση του Δεκέμβρη βρισκόμαστε και μας προστατεύουν οι εορτάζοντες μέσα στην εβδομάδα: Aγιος Σπυρίδωνας ο θαυματουργός Επίσκοπος Τριμυθούντας – Κύπρου, προχθές Τετάρτη (12/12) και αύριο (15/12) ο άγιος Ιερομάρτυρας Ελευθέριος ο θαυματουργός· ενώ μεθαύριο Κυριακή (16/12) εορτάζεται η Κυριακή των Προπατόρων του Χριστού!
Μια βδομάδα, δηλαδή, βαρύτιμα φορτωμένη.
Είμαστε λοιπόν, αγαπητοί αναγνώτες μας, στα μέσα του Δεκέμβρη και σήμερα, λιακαδερή μέρα, στραφένουμε τα μάτια μας, όθεν τη Μαδάρα και την καμαρώνουμε έτσι βαρυφορτωμένη από χιόνια. Η παροιμία που λένε οι γονιοί μας σε τέτοιες περιπτώσεις, φτάνει μόνη της, στα χείλη μας:
«- Χιόνι του Δικεμπριού, χρυσάφι του καλοκαιριού!» κι ευχαριστούμε το Θεό, για το δώρο Του αυτό, στη φύση μας! Κι όσο για τους βοσκούς μας, εκεί στα χειμαδιά που ξεχειμωνιάζουν τα κοπάδια τους, τους λέμε με χαρά για τα ζωντανά τους: «- Χειμωνιάτικες γέννες, καλοκαιρινές χαρές!» γιατί: πρώιμα – πρώιμα τ’ αρνόριφά τους, θα μεγαλώσουν νωρίς, και το Πάσχα, συν Θεώ, θα ‘ναι κανονικοί “λαμπριάτες”…
Όμως, σταματούμε εδώ για σήμερα, αφήνοντας για την επόμενη συνεργασία μας, τα μετεωρολογικά και εποχικά φαινόμενα και λαϊκά “παραντηρήματα”, που καταγράφονται εδώ, στον ευλογημένο τόπο μας. Αναμείνετε λοιπόν!
***
Η ματιά μας, γιά την ώρα, κατευθύνεται σ’ ένα νεότατο βιβλίο, μόλις προχθές κυκλοφορήθηκε, που μας συνεπαίρνει. Ανηφορίζουμε λοιπόν, κρατώντας το, ανατολικά των Χανίων και ήδη φτάνομε στον μαγευτικό Αποκόρωνα και μάλιστα στην πανέμορφη Κάινα.
Μας οδήγησεν ως εδώ, ο αγαπητός Ιάσονας Στυλ. Μαυροματάκης, συγγραφέας πετυχεμένος, όπως και πρόεδρος της Κοινότητας συνεπέστατος στο αξίωμά του, σωστές δύο τετραετίες. Ναι! συγγραφέας πολύτιμου έργου, προπάντων μάλιστα ξεναγού, γνώστη και υμνητή της γενέτειρας γης, σωστού “κατεχάρη” της! Γιατί: “Το χωριό μας η Κάινα”, το “Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας” και το σημερινό: “Ανιστορώ για την Κάινα”, αυτά -χωρίς υπερβολές- επιβεβαιώνουν. Ναι, αγαπητοί μου, το έργο του αγαπητού Ιάσονα Στυλ. Μαυροματάκη:
“Ανιστορώ για την Κάϊνα”
Χανιά, 2018, σχ. 8, μεγάλο, σ. 340 + πλούσιο φωτογραφικό υλικό,
είναι ένας μετρημένος οδηγός, γραμμένος, συνθεμένος, με απέραντη αγάπη για την πατρική γη, του δημιουργού του.
Δεν αφήνει τίποτε ασχολίαστο, ακατάγραφτο· από τα γεωργοκτηνοτροφικά βάσανα των κατοίκων του, ως την κοινωνική ζωή τους (σχέσεις των κατοίκων μεταξύ τους, εκκλησιασμός των, πανηγύρια, καφενεία, αποσπερίδες, κοινωνικές σχέσεις, σχολική ζωή, ποικίλες εκδηλώσεις, ολοχρονίς) κ.λπ.
Kαι στη συνέχεια, μας ξεναγεί στις εργασίες των κατοίκων, ανδρών και γυναικών, από την επεξεργασία και αξιοποίηση του μαλλιού, ως την οικιακή σαπωνοποιΐα, το ζυμωτό, τα κλωσσόπουλα, τα όσπρια και τα αποθηκευτικά τους μυστικά, τον αργαλειό και τη μαγειρική.
Παίρνει στη συνέχεια και “ανασταίνει”, τον αξέχαστο και χαρισματικό Παντελογιάννη, τον Παντελογιώργη και την Παντελομαρία, π’ άφησεν εποχή η βιωτή τους, και η εξυπνάδα τους!
Στη συνέχεια οι καταγραφές του χαρισματικού Ιάσονα, φτάνουν στην αυλή του σχολείου της Κάινας, εκεί, δίπλ’ από την εκκλησία του χωριού, και ζωντανεύουν, τη σχολική ζωή μιας αξέχαστης εποχής, με τις σχολικές γιορτές της, τα παιχνιδοτράγουδα, τα κάλαντα και τα τραγούδια, που μεταλαμπάδευσαν οι γονείς και οι δασκάλοι τους, στα παιδιά τους, στο μέλλον δηλαδή, της Κάινας!
Κι όλες οι επόμενες σελίδες, για να μη σας κουράζουμε, μας επιφυλάσσουν συγκινήσεις κι ευχάριστες στιγμές, με τ’ αστέρια που μας αποθησαυρίζει ο πιο ειδικός του χώρου, ο χαρισματικός Κανιανός Ιάσονας Μαυροματάκης, ο γνώστης της ευλογημένης αυτής γης και των ανθρώπων που την επάτησαν, την ανάδειξαν την ψυχαγώγησαν, την ανέβασαν ψηλά και την έχουν κάνει αθάνατη! Κι εκείνες οι πολύτιμες φωτογραφίες που κοσμούν τις σελίδες του τόμου είναι όντως θαυμάσιες και τις απολαμβάνει ο μελετητής του έργου.
Ιάσονα· πάντα άξιος! Την Κάϊνα την αγάπησες, την ανέδειξες, κι αφοσιώθηκες σ’ αυτήν ολόψυχα, κι έχεις την ευλογία και τις ευχές των γεννητόρων σου. Ολόθερμα τα συγχαρητήριά μας!
***
Ξεκινώντας τη σημερινή συνεργασία μας, στα αγαπητά μας μια ζωή: “Χανιώτικα Νέα”, γράφουμε πως είμαστε, κιόλας, στα μέσα του Δεκέμβρη. Κατά τα καθιερωμένα, τα Ημερολόγια του 2019, έχουν ήδη κυκλοφορήσει· μερικά μάλιστα από καιρό.
Η στήλη μας αξιώνεται, κάθε Δεκέμβρη – Γενάρη, να παρουσιάζει αρκετά, και μάλιστα, απ’ όλη την Κρήτη!
Φέτος, ξεκινούμε σήμερα, με το πρώτο, κατά την ημερομηνία λήψης, το Ημερολόγιο – Καλαντάρι, του 2019, του Προοδευτικού Συλλόγου Νικηθιανού – Λασιθίου, καλαίσθητο, διαστάσεων 13χ18, πολυσέλιδο, περιεκτικό. Μας συστήνει τον τόπο: Νικηθιανό – Λασιθίου τους ανθρώπους του, και βέβαια τις ενδιαφέρουσες δράσεις, ολοχρονίς, του προοδευτικού συλλόγου τους!
Μας παρέχει μεσ’ από τις 170 σελίδες του, πλουσιότατη, λαογραφική ύλη για κάθε μήνα, για κάθε βδομάδα, για κάθε γιορτή.
Ο αναγνώστης χρήστης του, καθημερινά απολαμβάνει πλούσιο δεκαπεντασύλλαβο στίχο, από την ακαταπόνητη βρυσομάνα του, τον λαογράφο, δημοσιογράφο και συγγραφέα Μιχ. Χουρδάκη, Νίσπιτα, την ψυχή και το όραμα κι αυτού του ημερολογίου.
Παροιμίες, εξ’ άλλου, για κάθε μήνα, θρύλους και παραδόσεις, ιστορικά στοιχεία για επετείους και γεγονότα, διαχρονικά, βρίσκεις στις ωραιοτυπωμένες σελίδες του. Και φύλλα λευκά για σημειώσεις, αρκετά. Χαίρεσαι δηλ. να το έχεις, στο γραφείο σου, στην τσάντα σου, στην τσέπη σου, γιατί είναι σύντροφος, οργανωμένος σωστά, μεθοδικά!
Θερμότατα τα συγχαρητήρια μας, και στο επόμενο με καλό!
***
Μιας όμως και βάλαμε αρχή με Ημερολόγια, του σε λίγο νέου Ετους, και μάλιστα απ’ ανατολικά της Κρήτης μας, θεωρούμε σκόπιμο, στο λίγο χώρο που μας απομένει, να γράψουμε δυο λόγια για το:
“Ημερολόγιο 2019, τσέπης, της Ενορίας Αγ. Αικατερίνης, Νέας Χώρας Χανίων, αφιερωμένο στον σύγχρονο Αγιο Ιάκωβο Τσαλίκη!”.
Είναι ευπαρουσίαστο, και σε κάθε μήνα φιλοξενείται απόσπασμα κειμένου του, περιεκτικό, όντως πολύτιμο!
Βιογραφία (και φωτογραφία) του σύγχρονου αγίου της Εκκλησίας μας Ιακώβου Τσαλίκη, θα έχουν τη χαρά να μελετήσουν οι κάτοχοι του ημερολογίου, διανθισμένη μάλιστα και με σχετικό φωτογραφικό υλικό, καθώς και την παρά Θεού ευλογημένη διακονία Του, στο Μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ Ευβοίας!
Σε κάθε μήνα, εξ’ άλλου, φιλοξενείται απόσπασμα πολύτιμου κειμένου Του, ιδιαίτερα περιεκτικό και ψυχωφελές, ως προείπαμε!
Η εκκλησία μας, τιμά την ιερή μνήμη του, στις 22 Νοε. κάθε χρόνο. Ευχαριστούμε θερμά τους σχεδιαστές του ωραίου αυτού ημερολογίου. Η διάθεσή του συνεισφέρει, έστω και τόσον ολίγο, στο πλούσιο έργο που επιτελεί η Ενορία, στους έχοντες ανάγκη. Καλή χρονιά!
Η στήλη μας θα παρουσιάσει όσον περισσότερα Ημερολόγια Ενοριών και Φορεών κοινής ωφελείας μπορέσει! Αναμείνατε λοιπόν!
***
Κλείνοντας τη σημερινή συνεργασία μας, ανακοινώνουμε στους αναγνώστες μας ότι τις επόμενες μέρες θα χαρούν απ’ αυτήν εδώ τη θέση και την παρουσίαση του όντως πολύτιμου, συνοπτικού αλλά περιεκτικού τεύχους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων “Η ΓΑΥΔΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ”, πρόσφατη έκδοση, με ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία!
Επίσης, την από προχθές νέα κυκλοφορία έργου του φίλτατου: Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη: “Μια στάση εδώ, Μια στάση εκεί…”, έκδοση καλαίσθητη, περιεκτική, των “Χανιώτικων Νέων”.
Και τέλος: την ετήσια έκδοση του Δήμου Χανίων: “Εν Χανίοις”.
Ευχές στους εορτάσαντες προχθές Σπύρο – Σπυριδούλα, και αύριο (15/12) Ελευθέριο, Ελευθερία, και σ’ όλους τους αναγνώστες μας καλό Σαββατοκύριακο!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.