Μουσείο Τυπογραφείας

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες, Καλό Μήνα!

Κι η τελευταία μέρα του Νοέμβρη, φεύγει σήμερα, μέρα γιορτής του Απόστολου Ανδρέα του Πρωτόκλητου (30/11).
11_30 Ανδρέας Πρωτόκλητος ΑπόστολοςΑπό αύριο πρωί 1/12 έχομε Δεκέμβρη τον οποίο ευχόμαστε να διέλθουμε με υγεία και κάθε καλό!
Μήνας χειμωνιάτικος, ο Δεκέμβρης, καρδιά του χειμώνα, όπως λέει και ο λαός μας. Μήνας Χριστουγεννιάτικος, λένε τα παιδιά μας. Θα στολίσει το σπίτι μας, με δέντρο, λογαριάζουν θα μας φέρει τα Χριστούγεννα, τα κάλαντα, τα δώρα, τις διακοπές δύο εβδομάδων. Τι χαρά! Και βέβαια θα γιορτάσουμε αρχή-αρχή (4/12) την Αγία Βαρβάρα, τον άι-Σάββα (5/12) και τον αϊ-Νικόλα (6/12) κι οι γιορτές θα συνεχίζονται.
Κι από καιρικές συνθήκες θ’ ανημένουμε τα χιόνια, γιατί πιστεύουμε πως «Χιόνι του Δεκεμβριού, χρυσάφι του καλοκαιριού».
Στα χωριά μας τέτοιες μέρες τα οργώματα και οι σπορές έχουν τελειώσει καιρό τώρα, οι λίγες ελιές, π’ ανημένουν ακόμη τη συλλογή τους, από τα λιόφυτα, όπου να’ ναι τελειώνουν και οι βοσκοί μας, ξεκουράζονται καιρό τώρα στα χειμαδιά, με τα κοπάδια τους! Χαρά Θεού η Κρήτη μας, να τη ζούμε όμως σωστά!
***
kritiki estiaΚαι τώρα στη λοιπή ύλη της στήλης μας:
-Κατάπρωτο θέμα για σήμερα στον τομέα των Βιβλιοπαρουσιάσεων τον καθιερωμένο τώρα και μισόν αιώνα σ’ αυτό εδώ το φιλόξενο βήμα, είναι δικαιωματικά, ο νέος 15ος τόμος της επιστημονικής περιοδικής έκδοσης της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) “ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ” Χανιά, 2018, τόμος 15ος (2014-2018) σχ. 8ο, σ. 334, + φωτογρ.
Τα περιεχόμενα μελετήματα στον τόμο, είναι τα ακόλουθα:
Χριστίνα Παπαδάκη, Μινωικές “κουλούρες”: σιταποθήκες, απορριμματικοί λάκκοι ή “ιεροί” αποθέτες;
Νίκος Μερούσης, Η διαδικασία παραγωγής Υστερομινωικών III λαρνάκων και ένα «εργαστήριο» της Μεσαράς
Αγγελική Τσίγκου, Αρχαίοι οχυρωματικοί πύργοι του Δυτικού Σέλινου
Σταυρούλα Μαρκουλάκη και Γιάννης Χριστοδουλάκος, Η αρχαία Πολυρρήνια και το σύστημα ύδρευσής της…
Κωνσταντίνος Ψαράκης, Ο τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού Αγίου Νικήτα στο Χάσι Σέλινου Ν. Χανίων
Μιχάλης Μιλιδάκης, Η ιστορική και αρχαιολογική φυσιογνωμία της πόλης των Χανιών: Αποτελέσματα Έρευνας
Ζαχαρίας Δ. Αντωνάκης, Ο Γεώργιος Ανδρεδάκης (1860-1933) κατά την Επανάσταση του 1895-1897: Ζώντας σε καιρούς κατάκτησης, ατενίζοντας την αυγή της ελευθερίας
Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Ελευθερόστομοι γλωσσοδέτες της Κρήτης
Φάνης I. Κακριδής, Εξαγιάζω – ανάξαγος: μια επιστολή του Γεωργίου Ν. Χατζιδάκι
Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, Οι απαρχές της Νεωτερικότητας στη νεοελληνική τέχνη στο πνεύμα του “Βενιζελισμού” και η Κρήτη ως πηγή έμπνευσης για τους ζωγράφους της “Γενιάς του 1930”
Γιώργος Μαργαρίτης, Ο Βαγγέλης Κτιστάκης και η εποχή του
Ευτύχιος I. Τωμαδάκης, Ο γερμανός ιστορικός Heinz A. Richter και η παραχάραξη της Ιστορίας για τη Μάχη της Κρήτης (20-30 Μαΐου 1941)
Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη, Το Οικοτροφείο Σούγιας (1945-1953)
Ελια Βαρδάκη, Κρίση και Πολιτιστική Διαχείριση, Η ίδρυση μουσείου για τη Μάχη της Κρήτης και η σημασία του στη σημερινή συγκυρία της κρίσης.

Xρέος μας, να ευχαριστήσουμε θερμότατα, τους εκλεκτούς επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, δασκάλους επίλεκτους μελετητές, ερευνητές, αρχαιολόγους κύρους, οι οποίοι μας κατέθεσαν στις 334 πολύτιμες σελίδες του τόμου, που κρατάμε στα χέρια μας, τον πνευματικό τους μόχθο, για να γίνει κτήμα μελέτης μας!
-Να ευχαριστήσουμε επίσης, τη Συντακτική Επιτροπή της έκδοσης (κ.κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Ελια Βαρδάκη, Γιώργο Μαργαρίτη, Σταυρούλα Μαρκουλάκη και Κώστα Μουτζούρη), επιμελητή, επίσης και υπεύθυνο της έκδοσης, καθώς και τον ακούραστο Κώστα Ε. Ψυχογιό, για την άψογη τυπογραφική φροντίδα του.
Επίσης οι ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μας, απευθύνονται και στο δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΛΑΕΚ μας το οποίο συνεχίζει αγονάτιστα το έργο των προκατόχων τους κ.κ. Κ. Μουτζούρη (πρόεδρο), Αρχόντισσα Παπαδερού-Ναναδάκη (Αντιπρόεδρο) Ευγ. Παπαϊωάννου (Γραμματέα), Νανά Χαλκιαδάκη-Μπασιά (Ταμία), Ελια Βαρδάκη, Σταυρούλα Μαρκουλάκη, Αλεξ. Κουρουτάκη και Μαριάννα Καβρουλάκη (μέλη).
Σ’ όλους σας, συγχαρητήρια, ευχαριστίες και πάντα άξιοι!
***
BIBLIOΚαι θα κλείσουμε τη σημερινή συνεργασία μας με τη σύντομη παρουσίαση ενός έργου ενδιαφέροντος, του ερευνητή, φιλολόγου και δραστήριου εργάτη της Πνευματικής μας Κρήτης, του φίλου Ανδρέα Λενακάκη που γιορτάζει σήμερα (πολύχρονος, λοιπόν) το “Θησαυρός ευχετηρίων διστίχων sms – Η Κρητική Παράδοση στην κινητή τηλεφωνία”, Ηράκλειο, 2017, σχ. 8ο, σ. 204, εκδ. “Μύστις”.
Δεύτερη προσφορά του πάνω στο ίδιο θέμα. Κι αναμένεται Τρίτη.
Στόχος του συλλογέα και εξειδικευμένου μελετητή, του ως άνω υλικού, κατά την αρκετά εκτεταμμένη Εισαγωγή του (σ.1-55), είναι η συλλογή, κατ’ αρχήν, του ενδιαφέροντος αυτού θησαυρού, και χαιρόμαστε για την συμμετοχή και μαθητών Λυκείου (ο κ. Λενακάκης είναι φιλόλογος καθγητής σε Λύκειο του Ηρακλείου), η μελέτη της χρήσης της κινητής τηλεφωνίας στην αποθήκευση του ως άνω υλικού και τα προβλήματα της νέας αυτής πηγής!
Οι προβληματισμοί του συλλογέα και μελετητή, της ως άνω ύλης, όπως εκτίθενται στην Εισαγωγή του: Από την ταξινόμηση των ευχετικών αυτών μαντινάδων, σε κατηγορίες ανάλογες των εορτών κατά τις οποίες ανταλλάσσονται, οι ευχετήριες σε υποομάδες (ερωτευμένων γιορτή, Θεοφανείων, γιορτή Μητέρας, Πρωτομαγιά, Καληνυχτίσματα, Καλημερίσματα, κ.λπ.) είναι διαφωτιστικοί!
Τελικά, στην παρούσα συλλογή, αποθησαυρίζονται 1.314 ευχετήρια 15σύλλαβα sms, κάποια μάλιστα με περισσότερους των δυο στίχους.
Οι διαπιστώσεις, εξάλλου του συλλογέα, είναι άκρως ενδιαφέρουσες:
Α’ Από το δίστιχο, στο πολύστιχο sms:
Μπορεί να λιγοστέψανε, οφέτος τα λεφτά μας
μα απομείναν άθιχτα τα πλούτη στην καρδιά μας.
Εύχομαι τα Χριστούγεννα, υγεία να μας φέρουν
κι ελπίδα κι όνειρα πολλά, σε όσους υποφέρουν… (σ. 9)
Β’ Η μαντινάδα ως προϊόν συνδημιουργίας:
Kαινούργιε χρόνε που ‘ρχεσαι, κάνε τα όνειρά μας
να βγαίνουνε αληθινά, σε κάθε ξύπνημά μας
Καινούργιε χρόνε που’ ρχεσαι κάνε τα όνειρά μας
να είναι όλα αληθινά, να μην πονεί η καρδιά μας (σ. 13)
Γ’ Η ευχετήρια μαντινάδα ως μέσο Πολιτικής Κριτικής:
Aφού στσ’ ευχές η τρόικα, φόρο δεν έχει βάλει
δεχτείτε τις απλόχερα, τη μια πίσ’ απ’ την άλλη. (σ. 27)
Εγώ θα κάμω Ανάσταση η Τρόικα όντε φύγει,
γιατί, του Χρόνου, αντί γι’ αρνί, θα τρώμε κουνουπίδι (σ. 29)
Δ’ Νεωτερική θεματολογία και λεξιλόγιο:
Ανοιξα το τηλέφωνο κι έλαβα μήνυμά σου
σου εύχομαι Χρόνια Πολλά κι ό,τι ποθεί η καρδιά σου (σ. 31)
Ε’ Το κύκνειο άσμα του ευχετήριου sms:
Κατηγορούν τα κινητά, για ακτινοβολία
όμως ξετρέχουν το σεβντά, και δένουν τη φιλία (σ. 34)

Με τους προβληματισμούς του κ. Λενακάκη, συνοδοιπορούμε κι εμείς κι ευχαριστούμε από καρδιάς τον εκλεκτό μελετητή αυτών των διστίχων, ή πολυστίχων, γιατί με το έργο του αυτό μας κατευθύνει προς ορθές σκέψεις και τοποθετήσεις όπως εξάλλου και μ’ όλες τις προηγούμενες συγγραφικές του προσφορές!
Αγαπητέ Ανδρέα, από τα Χανιά: Ευχές για Υγεία και Πλούσια συνέχεια!
***
Εδώ όμως σας αφήνουμε για σήμερα, ευχές στους εορτάζοντες και σ’ όλους Καλό Σαββατοκύριακο με υγεία και Καλό μήνα!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.