Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες, με τη βοήθεια του Θεού, παρά τα τόσα προβλήματα που μας βασανίζουν (κορωνιοί, σεισμοί, καιρικές συνθήκες συνθήκες δύσκολες, κ.λπ.) καταφέρνουμε να φέρουμε σε πέρας κι αυτόν τον δύσκολο μήνα Ιούλιο.
Είμαστε λοιπόν σήμερα στην Παρασκευή 29 του μήνα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο φεύγει και μας παραδίνει στον Αύγουστο, που τον ανημένομε με ευχάριστη διάθεση.
Να ρίξομε τη ματιά μας, κατά τα καθιερωμένα της στήλης μας, στο Εορτολόγιο της λήγουσας βδομάδας:
24/7: Χριστίνης της Μεγαλομάρτυρος. Γεννήθηκε στην Τύρο της Συρίας. Ο πατέρας της ειδωλολάτρης επιφανής. Χριστιανή την έκανε η μάνα της. Όταν αυτά τα έμαθε ο πατέρας της, την φυλάκισε, τη βασάνισε και τέλος την σκότωσε με λογχισμούς!
25/7: Η αγία Ολυμπιάδα απέκτησε παιδεία μεγάλη. Με τον θάνατο του συζύγου της, αφοσιώθηκε στο έργο της εκκλησίας, έγινε Διακόνισσα. Πενήντα χρόνων, ξορισμένη για την πίστη της στη Νικομήδεια, απεβίωσε!
26/7: Η αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη. Αφιερώθηκε στη διακονία των πτωχών και στο θείο κήρυγμα. Εθεράπευσε θαυματουργικά, παθήσεις. Τέλος, αποκεφαλίστηκε!
27/7: Ο άγιος και ιαματικός Παντελεήμονας, γεννήθηκε στη Νικομήδεια. Χριστιανό τον έκανε ο ιερέας Ερμόλαος. Σπούδασε Ιατρική και θεράπευε δωρεάν, με προσευχή! Ο Διοκλητιανός εκδικώντας τον, τον αποκεφάλισε.
28/7: Η αγία Ειρήνη, που έζησε τον 9ο αι. έγινε μοναχή και αργότερα Ηγουμένη, στο μοναστήρι της Χρυσοβαλάντου. Πέθανε ειρηνικά, προαισθανθείσα τον θάνατό της!
29/7: Η αγία Θεοδότη υπήρξε θερμή και αφοσιωμένη Χριστιανή. Αφοσιώθηκε στην ανατροφή των παιδιών της. Επί εικονομαχίας, κι αυτή και τα τρία της παιδιά μαρτύρησαν για την πίστη τους!
30/7: Ο άγιος Σίλας ήταν από τους 70 μαθητές του Κυρίου. Υπηρέτησε την Πίστη του με μόχθο, κόπο και αγρυπνία. Υπέστη διωγμούς και ταλαιπωρίες πολλές. Στους Φιλίππους φυλακίστηκε μαζί με τον Απ. Παύλο.
31/7: Ο άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, κρυφός μαθητής του Χριστού. Ζήτησε από τον Πιλάτο, το σώμα του Χριστού, το έβαλε με καθαρό σεντόνι σε «καινώ μνημείω!»…
Και μετά το Εορτολόγιο των ημερών της λήγουσας βδομάδας, χρέος της στήλης, να υπενθυμίζει στους αναγνώστες της, σημαντικές στιγμές της Ιστορίας μας. Έτσι γι’ αυτές τις μέρες, υπενθυμίζουμε:
24-7-1923: Υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, οπότε τερματίστηκε η μεταξύ τους εμπόλεμος κατάστασις και ρυθμίστηκαν τα μεταξύ τους σύνορα.
25-7- 306 μ.Χ.: Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας, σε ηλικία 25 χρόνων, ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
26-7-1822: Μάχη στον Άι Σώστη, όπου ανεδείχθη ο Κολοκοτρώνης με υψηλό στρατηγικό δαιμόνιο και ο ήρωας της μάχης Νικηταράς επωνομάσθη Τουρκοφάγος.
27-7-1953: Θάνατος του Στρατηγού Νικ. Πλαστήρα, σε ηλικία 72 χρόνων, από καρδιακή προσβολή.
28-7-1920: Υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Έτσι επληρούτο το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδος των 5 θαλασσών, περιερχομένων, πλέον, εις την Ελληνικήν Κυριαρχίαν!
*** * ***
Χρέος της στήλης, ν’ αναφερθούμε μόλις φτάσει στα χέρια μας ο Τιμητικός τόμος της Επιστημονικής Επετηρίδας της
Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας “ΟΝΟΜΑΤΑ”, ο αφιερωμένος στο αείμνηστο πλέον, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας δρ Γλωσσολογίας και πρώην δ/ντή του ΚΕΝΔΙ Νικόλαο Κοντοσόπουλο (1929-2020), και ο τόμος ελήφθη πρόσφατα.
Επιβλητικός, πλούσιος, περιεκτικός. Τιμά τον τιμώμενο. Αξίζουν θερμά, θερμότατα συγχαρητήρια στους συντελεστές της έκδοσης (Διοικητικό Συμβούλιο, Συντακτική Επιτροπή, Συνεργάτες στον Τόμο), όλοι εργάστηκαν θαυμάσια και το συντελεσθέν έργο τους, πολύτιμο! Θησαυρός, λοιπόν, ο τόμος 23 (2022), Αφιέρωμα!
Στη συνέχεια, θα φροντίσουμε -του χώρου επιτρέποντος- να σας μεταφέρουμε πρώτα τον Πίνακα Περιεχομένων του τόμου, για να χαρείτε και να ενθουσιαστείτε για τις συμμετοχές των μετεχόντων Επιστημόνων, Συνεργατών του Τόμου και στη συνέχεια τα Προλογικά κείμενα: α) του κ. Ξενοφ. Τζαβάρα, σημερινού προέδρου της Εταιρείας, και στη συνέχεια β) της κας Ελευθερίας Ν. Γιακουμάκη, πρώην δ/ντριας ΚΕΝΔΙ της Ακαδ. Αθηνών, διακεκριμένης Γλωσσολόγου, Συγγραφέως, που τιμά την Κρήτη και όλο τον Επιστημονικό μας κόσμο.

Και τώρα στα Περιεχόμενα:
– ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ν. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ
Νικόλαος Κοντοσόπουλος (Στην Κρήτη Μανούσος Ριζιτάκης) 1929-2020
ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Εργογραφία Νικόλαου Κοντοσόπουλου
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Π. ΑΛΕΞΑΚΗΣ
Παρατηρήσεις σε μια κατηγορία ονομάτων με κατάληξη -αμος, -αμον, -αμ.
Οι εθνολογικές προεκτάσεις
ΜΑΡΙΑ ΒΡΑΧΙΟΝΙΔΟΥ
«Κακομοίρογλου», «Βρυξελλιώτης», «Παπάρειος Πάγος»: αργκοτικές χρήσεις κυρίων ονομάτων.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ –
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΣ
Ο Ερμάνουβις του Kom El-Shoqafa. Μια περιπτωσιολογική μελέτη από την τέχνη της ρωμαιοκρατούμενης Αιγύπτου.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΑΛΚΟΣ
Τα αδιέξοδα της νεογραμματικής θεωρίας και το Ιστορικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ
Παρατηρήσεις στο τοπωνυμικό της Εύβοιας
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΜΠΟΧΟΛΗ
Όταν ο ήλιος και το φεγγάρι συνομιλούν. «Φωτεινές» περιηγήσεις στη γλώσσα μας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ MIX. ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ
Η γνωριμία μου και η συνεργασία μου με τον Νίκο Κοντοσόπουλο. Ονοματολογικά της Αρχαίας Λύκτου .
ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
Αρχαϊσμοί στο μεσσηνιακό γλωσσικό ιδίωμα
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΑΚΑΚΗΣ
Ο ανεμοκυκλοπόδης, το γιοργαλίδικο κρητικό άλογο, ο Νίκος Γκάλης και τα βόδια του Γηρυόνη.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΥΡΙΩΤΑΚΗΣ
Μορφολογικές και μορφοφωνολογικές παρατηρήσεις στα σύνθετα τοπωνύμια της Κάσου.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΤΑΛΤΑΣ
Αστόχαστα εγκώμια για την Ελληνική Γλώσσα
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ζωωνυμικά τοπωνύμια της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου
ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Παρωνύμια – Προσωνύμια των κατοίκων του χωριού Μουρνέ Ρεθύμνου (Ονοματολογικά – Λαογραφικά στοιχεία).
ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Τριφυλία: Η δημιουργία ενός νέου ονόματος στην Ελλάδα των κλασικών χρόνων.
ΜΑΝΟΛΗΣ Γ. ΣΕΡΓΗΣ
Δυσετυμολόγητα Ναξιακά Ονόματα
ΖΑΧΑΡΙΑΣ Ε. ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ
Μεθοδολογική θεώρηση των κρητικών οικωνυμίων: Αφρατί και Έμπαρος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΣΤΑΛΙΔΗΣ
Επώνυμα από την Έδεσσα και την περιοχή της με κατάληξη -λης
ΞΕΝΟΦΩΝ ΤΖΑΒΑΡΑΣ
Υδρωνυμικά τοπωνύμια στην Ιμβρο (Σημασιολογική και Μορφολογική προσέγγιση).
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΦΛΙΑΤΟΥΡΑΣ
Δομικά και χρηστικά χαρακτηριστικά των τοπωνυμίων
ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ – ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
Το όνομα στην τέχνη. Ένα παράδειγμα: Η γλυπτική

Και τώρα ο Πρόλογος, του Προέδρου της Εταιρείας κ. Ξεν. Τζαβάρα:
«Η έκδοση του ανά χείρας τόμου 23 του επιστημονικού περιοδικού “Ονόματα” της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ένα γεγονός που γεμίζει με ικανοποίηση καθώς και συγκίνηση όχι μόνο τα μέλη του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και το σύνολο των αξιότιμων εταίρων και φίλων της Εταιρείας μας και των γλωσσολόγων γενικότερα καθώς είναι αφιερωμένος στην ιερή μνήμη του αγαπητού και σεβαστού από όλους, όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, Νικολάου Κοντοσόπουλου.
Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία είναι ευτυχής που ανάμεσα στους εταίρους της βρέθηκαν (και εν πολλοίς βρίσκονται ακόμα) εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων. Μεταξύ αυτών ξεχωριστή θέση ασφαλώς κατέχει ο Ν. Κοντοσόπουλος. Πρόκειται για έναν από τους γνησιότερους και πλέον χαλκέντερους ερευνητές της ελληνικής γλώσσας, ο οποίος με το ήθος, την ευστροφία, τη σεμνότητα και το δημιουργικό – ερευνητικό του πάθος που τον χαρακτήριζε μέχρι και την 9η δεκαετία της μακράς ζωής του, έβαλε τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στον χώρο της Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας, Ονοματολογίας και Γλωσσολογίας γενικότερα. Αποτελεί ασφαλώς τιμή και τύχη σπάνια για την Εταιρεία μας, την οποία αγάπησε και υπηρέτησε ενεργά από διάφορες θέσεις εντός του Δ.Σ. πάντα με τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε, το γεγονός ότι υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της.
Ως πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας καθώς και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του τ. 23 των “Ονομάτων” θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τα υπόλοιπα αγαπητά μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας μας που ομόφωνα αποδέχθηκαν την πρότασή μου να αφιερώσουμε τον παρόντα τόμο στη μνήμη του Νικολάου Κοντοσόπουλου. Επίσης, ευχαριστίες οφείλονται σε καθέναν/καθεμία από τους/τις 21 ερευνητές/τριες που ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση καταθέτοντας τις αξιόλογες και πρωτότυπες μελέτες ονοματολογικού περιεχομένου που εμπεριέχονται στον τόμο και είμαι βέβαιος ότι θα συντελέσουν στον περαιτέρω εμπλουτισμό της ελληνικής ονοματολογικής βιβλιογραφίας και στην προώθηση των ονοματολογικών ερευνών.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει σαφώς η αναλυτική παρουσίαση της εργογραφίας του τιμωμένου Ν. Κοντοσόπουλου από την ταμία της Εταιρείας μας κ. Ελ. Παπαδοπούλου, στο πλαίσιο της οποίας έχει συγκεντρωθεί και ταξινομηθεί χρονολογικά το σύνολο των εκατοντάδων έργων του που βρίσκονται δημοσιευμένα σε δεκάδες διαφορετικά επιστημονικά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τέλος, ευχαριστώ θερμά τον γνωστό εκδοτικό οίκο Κ. & Μ. Σταμούλη για την άρτια αισθητικά και ουσιαστικά-επιστημονικά έκδοση του τόμου».
Ξενοφών Τζαβάρας
δρ Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας

Και έπειται το κείμενο της κας Ελευθερίας Ν. Γιακουμάκη:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΝΤΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
(ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΡΙΖΙΤΑΚΗΣ)
1929-2020
«Ο Νικόλαος Κοντοσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Ο πατέρας του Γεώργιος Κοντοσόπουλος ήταν καθηγητής σωματικής αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση. Η μητέρα του Ελένη Καρακούλη καταγόταν από την Προύσα. Έχει μια αδελφή την κ. Αργυρώ Κοντοσοπούλου. Ο Ν. Κοντοσόπουλος έτυχε καλής αγωγής και από τον θείο του, αδερφό του πατέρα του αξιωματικό ναυτικού και τις θείες του, τη γιατρό και τη μαία. Σπάνια εύρισκες εκείνη την εποχή ανθρώπους να γνωρίζουν τόσο καλά κανόνες καλής συμπεριφοράς, όμως ο Κοντοσόπουλος μεγάλωσε σε αστικό μορφωμένο περιβάλλον που του χάρισε εκλεπτυσμένη συμπεριφορά και ευγένεια. Ήταν οξυδερκής και ειρηνικός άνθρωπος, ουδόλως φιλόδοξος. Και βέβαια ο καλύτερος Νεοέλληνας γνώστης της γαλλικής γλώσσας. Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς και σοβαρούς Έλληνες Γλωσσολόγους σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Στενούς δεσμούς είχε με τους Γάλλους Ελληνιστές Andre Mirambel και Roger Milliex. Ίσως η Ακαδημία Αθηνών να μην αναγνώρισε την πλατιά ελληνική παιδεία του και το εύρος των γλωσσολογικών γνώσεών του. Τον όρισε ως Διεθύνοντα του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων για αρκετά χρόνια και λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του ως Διευθυντή. Ο ίδιος δεν είχε εκφράσει ποτέ παράπονα γιατί ένιωθε απόλυτα επαρκής και ευτυχής για τις πνευματικές ικανότητές του.
Σπούδασε και αποφοίτησε ως αριστούχος από το Φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα φοιτητικά του χρόνια τα πέρασε με τις φιλικές συντροφιές των Κρητικών φιλολόγων συμφοιτητών του Γιώργο Μαλεφιτσάκη, Μαρία Στρατηγάκη-Μπουραντά, Αγγελική Γρηγοράκη-Ζαμπετάκη, Χρυσούλα Τσακριτσή-Κατσιανάκη, συγγραφέα, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο στην έδρα του γνωστού ελληνιστή Bruno Lavagnini, Στέλιο Γιακουμάκη και την αδελφή του Αγγελική Γιακουμάκη-Μυζάλα. Ο Κοντοσόπουλος αγαπήθηκε πολύ από τους Κρητικούς συμφοιτητές του που δεν άργησαν να τον γνωρίσουν σε όλη την κρητική φοιτητιώσα νεολαία των χρόνων τους και με κοινή πρότασή τους, του απένειμαν τα κρητικά εύσημα με την επονομασία του σε “Μανούσος Ριζιτάκης” (το Μανούσος, όνομα σύνηθες στην Κρήτη και Ρίζες -πρόποδες- των Λευκών ορέων) και ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης του Δήμου Βρυσών Αποκορώνου. Με τιμή και χαρά έφερε πάντοτε στη ζωή του αυτή την τιμητική κρητική προσωνυμία. “Τον αγαπήσαμε με αυτό το όνομα” λένε οι φίλοι του από όλη την Κρήτη, την οποία επισκεπτόταν συχνότατα.
Το 1956, διορίστηκε ως συντάκτης στο Κέντρον Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού, της Νέας Ελληνικής Γλώσσης της Ακαδημίας Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε επί 35 χρόνια. Διετέλεσε διευθύνων για αρκετά χρόνια και κρίθηκε ως διευθυντής για τη διετία 1989-1990.
Με συστατικές επιστολές των καθηγητών του Γ. Κουρμούλη, Ν. Τωμαδάκη κα I. Καλιτσουνάκη καθώς και του εις Θεσσαλονίκη καθηγητή Μ. Μανούσακα, ο Ν. Κοντοσόπουλος ως αριστούχος φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Έγινε διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη, διατριβή: Γλωσσολογικαί διερευνήσεις εις την Κρητικήν διάλεκτον. Αθήναι 1969, έκδοση από την Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, αριθμ. 6.
Από φοιτητής είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με την κρητική διάλεκτο την οποία θεωρούσε απαραίτητη για τις γλωσσικές μελέτες της Ελληνικής, συλλέγοντας υλικό από το στόμα του λαού, το οποίο επεξεργάστηκε με επιστημονική εγκυρότητα και ζήλο. Έτσι, η κρητική διάλεκτος αποτέλεσε τον κύριο άξονα των επιτόπιων ερευνών και μελετών του, τις οποίες προσέφερε στη δεύτερη πατρίδα του, την Κρήτη και στους Κρητικούς φίλους του. Είναι σημαντική η συμβολή του σε συνέδρια του εξωτερικού και εσωτερικού, με θέματα γλωσσικής προσέγγισης της κρητικής διαλέκτου. Στη βιβλιογραφία που παρατίθεται είναι σαφές ότι η γραφή μου δεν υπερβάλλει. Ερευνητικές αποστολές εξετέλεσε και σε διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας στο πλαίσιο των ετήσιων ερευνών του Κέντρου Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών.
Εκτός από την “Κρήτη του” και τη Διαλεκτολογία κινήθηκε και σε άλλους γενικότερους άξονες της γλωσσικής επιστήμης. Με τις σπουδές του στη Γαλλία απέκτησε εμπειρία στη Φωνητική, την οποία αξιοποίησε σε φασματογραφικές αναλύσεις των φθόγγων της Νεοελληνικής και των διαλέκτων της. Ήταν ο πρώτος σοβαρός Γλωσσολόγος της Φωνητικής στην Ελλάδα ενώ οι απόψεις του για τη νεοελληνική φωνητική είναι κοινά αποδεκτές ιδιαίτερα από τους διαλεκτολόγους μελετητές.
Με βάση τις δικές του γνώσεις δημιουργήθηκε από τη γράφουσα και διάδοχό του με δαπάνη προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική ψηφιακή γραμματοσειρά “Academy of Athens” της Ακαδημίας Αθηνών. Έτσι πίστεψα ότι οι γνώσεις του Ν. Κοντοσόπουλου μπορεί να σωθούν και να είναι χρήσιμες στους επιστήμονες Έλληνες και αλλοδαπούς και βέβαια τιμή για την Ακαδημία, η οποία μάλλον δεν έχει εκτιμήσει στο μέγεθος της ούτε αυτή τη συμβολή του.
Ρηξικέλευθος ήταν και στην εφαρμογή της επιστήμης της Γλωσσογεωγραφίας στην Ελλάδα. Στη Γαλλία σπούδασε και ειδικεύτηκε εκτός από την ενόργανη Φθογγολογία και με τη Γλωσσογεωγραφία. Πραγματοποίησε γλωσσογεωγραφικές μελέτες και έρευνες στην Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες και ορίστηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη δημιουργία του Γλωσσικού Άτλαντος της Ευρώπης που έχει την έδρα του στη Νιμέγκη της Ολλανδίας. “Ο Γλωσσικός Άτλαντας της Κρήτης” αποτελεί μέχρι σήμερα τον μοναδικό γλωσσικό άτλαντα στον ελληνικό χώρο. Υπήρξε μέλος ελληνικών και ξένων γλωσσικών εταιριών και συγγραφέας πλείστων μονογραφιών και μελετών που ακολούθως παρατίθενται. Θα ήθελα να επισημάνω τα βιβλία του «Η επίδραση της γαλλικής στην ελληνική γλώσσα (στα γαλλικά) και το δίτομο έργο “Γλώσσες και διάλεκτοι της Ευρώπης”.
Μετά τη συνταξιοδότηση δεν έπαψε να υπηρετεί τη γλωσσική επιστήμη. Έφυγε από τη ζωή στις 30 Νοεμβρίου 2020 αφήνοντας μεγάλο κενό στα Ελληνικά Γράμματα και ιδιαίτερα στην Κρήτη και στους φίλους που τον γνώρισαν ως αξιολάτρευτο άνθρωπο και σε όλους εμάς που τον γνωρίσαμε ως συνάδελφο και ωφεληθήκαμε από το λαμπρό επιστημονικό έργο του.
Η απόφαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας να τιμηθεί με τον παρόντα αφιερωματικό τόμο είναι τιμή και για την Εταιρεία της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος».
Ελεθθερία Ν. Γιακουμάκη
πρώην διευθύντρια ΚΕΝΔΙ Ακαδημίας Αθηνών

Η σημερινή συνεργασία μου επεκτάθηκε όσο ποτέ άλλοτε. Όμως το Χρέος της Κρήτης στον αείμνηστο λάτρη της Μανούσο Ριζιτάκη (=Νικ. Κοντοσόπουλο) είναι μεγάλο! Και θα επανέλθουμε μελλοντικά. Το Χρέος της Κρήτης, είναι μεγάλο! Σας ευχαριστούμε που μας μελετήσατε, που μας συγχωρήσατε για την έκταση… τι να παραλείπαμε; Αφήσαμε μάλιστα κάθε προσωπικό γραπτό μας, και είχαμε από το 1960 τέτοια συνεργασία. Έχομε τρεις φορές κάνει ομιλία παρόντος του (στις “Βρύσες Αποκορώνου”, στο “Πνευμ. Κέντρο Χανίων”, στον “Χρυσόστομο” και ακόμη περιμένουν τη δημοσίευσή των, πλήρη… Άμποτε! Γεια σας! Καλό Αύγουστο με Υγεία και κορωνιό ξορκισμένο!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η στήλη μας θα απουσιάζει για όλο τον Αύγουστο. Θα είμαστε -συν Θεώ- στο Σέλινο, στο χωριό μας, μαζί με τ’ αδέρφια μας, που θα ‘ρθουν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση. Τα ξαναλέμε πάλι, απ’ αρχές του Σεπτέμβρη, Θεού θέλοντος! Γεια σας, καλό καλοκαίρι!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα