Μουσείο Τυπογραφείας

“Πες το μόνο στη μαμά”

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Αεράτη, Ακούραστη, Ανεξάντλητη! Τα τρία “Αλφα” που χαρακτηρίζουν την νέα και ωραία ως Ελληνίδα Χανιώτισσα συγγραφέα Αργυρώ Μουντάκη. Την παρακολουθώ βιβλίο το βιβλίο  που “βγάζει” για τα παιδιά… όπως και στις παρουσιάσεις των και την καμαρώνω. Εχει τον δικό της τρόπο γραφής μα και τον δικό της “αέρα” να παρουσιάζει τα που γράφει η Αργυρώ, που παρά το νεαρό της ηλικίας της είναι ήδη πανελλήνια καταξιωμένη. Με αφορμή το “Πες το μόνο στη μαμά” το τελευταίο (προσώρας) βιβλίο της τα παραπάνω.
Γι’ αυτό το βιβλίο που κυκλοφόρησε εφέτος απ’ τις εκδόσεις “Διάπλαση” (υπέροχη η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση), ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Ενα παιδί που, όταν κάνει μονόζυγο, ακούγονται κουδουνάκια είναι ο κεντρικός ήρωας. Ενα παιδί του 2019, κλεισμένο στον δικό του κόσμο, και που είναι φανερό ότι χρειάζεται βοήθεια.
“Η Ελεάννα ένιωθε πολύ τυχερή: η γιαγιά και ο παππούς ζούσαν κοντά στο σπίτι τους κι έτσι πολλές φορές περνούσαν απ’ το σπίτι, την έπαιρναν και πήγαιναν στο πάρκο της γειτονιάς… Αρχή της ιστορίας και καλή ανάγνωση! Έχοντας υπόψη κάποιες απ’ τις κριτικές που έχουν γίνει, διανθισμένες με φωτογραφίες από παρουσιάσεις.
Καλή συνέχεια σε όλα όσα κάνεις, έτσι όπως τα κάνεις, Αργυρώ!
Σας χαιρετώ με αγάπη
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος


Κι αν ο καιρός δεν είναι καλός; Ιδανική παρέα για τις ώρες που θα περάσετε στον καναπέ αποτελεί ο Κωνσταντίνος, ο οποίος δεν έχει όνομα, ούτε καν φίλους, επειδή όταν κάνει μονόζυγο ακούγονται κουδουνάκια από τις τσέπες του. Είναι για όλους ο Κουδουνάκιας. Η Ελεάννα είναι η μόνη που αποφασίζει να θαυμάσει τη γοργόνα που έφτιαξε στην άμμο, να τον πλησιάσει και να μάθει το μυστικό του. Αρκεί όμως η παιδική της φιλία και το γεγονός ότι τον πείθει να φτάσει ως το γήπεδο και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ως ποδοσφαιριστής για να λυθούν τα «μάγια» που τον ταλανίζουν; Ή μήπως η λύση βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς του; Την απάντηση δίνει με πολλή τρυφερότητα και ωραίο λόγο η Αργυρώ Μουντάκη, η οποία προσθέτει μία ακόμη ενδιαφέρουσα ψηφίδα στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία με το βιβλίο της «Πες το μόνο στη μαμά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάπλαση, ντυμένο με εικόνες της Λέλας Στρούτση.

Μαίρη Αδαμοπούλου, (ΤΑ ΝΕΑ )

Το εν λόγω βιβλίο της Αργυρώς Μουντάκη, γεμάτο φαντασία, αγωνία και περιπέτεια, περνάει στους νεαρούς αναγνώστες αυτό ακριβώς: Να μην φοβούνται ν’ αποκαλύψουν στη μαμά τους  μυστικά που τους έχουν προκαλέσει προβλήματα και που είναι αδύνατο να διαχειριστούν και να επιλύσουν από μόνα τους. Μέσα από την ιστορία αυτή όμως αναδύεται και η δύναμη της θέλησης.
Ένα βιβλίο που διαβάζεται το ίδιο ευχάριστα από αγόρια και κορίτσια, απολαυστικό, με δυνατά νοήματα και μια όμορφη, έγχρωμη και μοντέρνα εικονογράφηση από τη Λέλα Στρούτση, τυπωμένο σε μία φροντισμένη έκδοση από τις Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ.

Δώρα Ανδρεαδάκη
(https://www.parents24.gr/ )

Ένα ακόμη υπέροχο βιβλίο με πολλά μηνύματα από την Αργυρώ Μουντάκη.
Πόσες φορές έχετε πει στo παιδί σας «Πες μου ό,τι σε απασχολεί;».
Με όμορφες ιστορίες η Αργυρώ Μουντάκη ενθαρρύνει τα παιδιά να μιλήσουν στη μαμά και γενικότερα στο οικογενειακό τους περιβάλλον για θέματα που τα τρομάζουν, για σκέψεις που κάνουν και δεν τολμούν να τις συζητήσουν.
Μόνο μέσα από συζήτηση με αγαπημένα πρόσωπα και τη στήριξη καλών φίλων μπορούμε να προχωρήσουμε. Να αφήσουμε πίσω αυτά που μας απασχολούν ,να γίνουμε πιο δυνατοί πατώντας γερά στα πόδια μας.
Το βιβλίο θίγει και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Να είσαι ο εαυτός σου! «Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι» είχε πει ο Όσκαρ Γουάιλντ. Μη φοβηθείς να πεις «όχι» αλλά και με θέρμη να υποστηρίζεις αυτά που θέλεις και τότε μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Γεωργία Χάρδα
(http://www.timelink.gr/ )

Η Αργυρώ Μουντάκη γράφει ένα βιβλίο για την μοναξιά, τις ταμπέλες, αλλά και τον κίνδυνο να εκμεταλλευτεί κάποιος ένα μικρό παιδί και να του μεταδώσει ένα «κουσούρι», το οποίο οι ενήλικες αγνοούν, αλλά και υπόλοιπα παιδιά διαισθητικά καταλαβαίνουν. Και η πρόταση που κάνει για να μπορέσει ο ήρωάς της, αλλά και όσοι μικροί αναγνώστες έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση, να συνεχίσει την ζωή του είναι να μιλήσει στη μαμά του.
Μαρία Σούμπερτ
(http://www.theathinai.com/)

Το πρώτο βιβλίο της συλλογής «Πες το μόνο στη μαμά» της συγγραφέως Αργυρώ Μουντάκη, βοηθά τα παιδιά, μέσα από την περιπέτεια των ηρώων να κατανοήσουν τη μητρική δύναμη. Αλήθεια πόσες φορές κι εμείς οι ίδιοι στα πολύ δύσκολα αναφωνούμε τη φράση «Αχ μανούλα μου»; Πόσες φορές φωνάζαμε, ως παιδιά τη μαμά με τις σούπερ δυνάμεις της; Οι μαμάδες τελικά μήπως είναι οι μόνες που θα μπορούσαν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά; Ένα βιβλίο φιλίας μεταξύ αγοριών και κοριτσιών μα κι εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο της μανούλας, που θα υποστηρίξει την ιδέα των μικρών μας φίλων, πως η μαμά, ότι κι αν έχει συμβεί από το πιο αστείο ως το πιο δύσκολο θα είναι εκεί δίπλα στο πλευρό μας να μας στηρίξει και να μας βοηθήσει. Αν αρέσει δε στο παιδί σας δε το ποδόσφαιρο, μην ξεχάσετε να του το κάνετε δώρο. Η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση σύγχρονη και καθαρή πλαισιώνει το κείμενο γλυκά κι ανάλαφρα.
Γεωργία Παράσχου   (https://thessalikipress.gr/ )

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αργυρώ Μουντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Η αγάπη της για τη Λογοτεχνία την ώθησε να σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και συνέχισε τις σπουδές της στη Λογοτεχνία. Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορικό στη Φιλολογία στο ΕΚΠΑ με θέμα το παραμύθι. Κατέχει επίσης MBA από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση. Η τρίτομη σειρά με το «Υπναρούδι»  εκδόθηκε το 2005 και 2006 από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ το 2013 «Το Υπναρούδι και η Ελεάννα σε φανταστικές περιπέτειες» από τις ίδιες Εκδόσεις. Το 2014 εκδόθηκε «Το κορίτσι του Πέτρου» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, το 2017 εκδόθηκε «Το στοιχειωμένο σπίτι» από τις Εκδόσεις Μίνωας, το 2018 «Ο καπετάν Τσουγκράνας και οι πειρατές του ωκεανού» από τις ίδιες εκδόσεις, το 2019 το «Πες το μόνο στη μαμά» από τις Εκδόσεις Διάπλαση. Έχει συμμετοχή σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και σε πολλούς επιστημονικούς τόμους με θέμα τη Λογοτεχνία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ενδεικτικά: Märchen, Mythen und Moderne: 200 Jahre «Kinder- und Hausmärchen» der Brüder Grimm, Peter Lang Edition (2015), Το παραμύθι από τους αδελφούς Grimm στην εποχή μας, Εκδόσεις Gutenberg (2017), Χαρτογραφώντας τη δημώδη λογοτεχνία (12ος-17ος αι.). Πρακτικά του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Neograeca Medii Aevi, Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, (2017). To 2016 ξεκίνησε το μη εμπορικής χροιάς site www.parents24.gr, ενώ αρθρογραφεί έντυπα και ηλεκτρονικά με θέμα το βιβλίο και τον πολιτισμό. Είναι παντρεμένη με τον Σταύρο Μυγιάκη και έχουν δύο παιδιά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.