Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ως επιστημονικό έργο ενός κορυφαίου Eρευνητικού Kέντρου της Κρήτης

O  πολιτισμός μέσα από την ποικιλία των μορφών του αποτελεί το σημαντικότερο μέσο για την ανάπτυξη της κοινωνίας. Όχι μόνο ως μια ιερή και απαραβίαστη παράδοση ή ως μια παγιωμένη στατική και αναλλοίωτη ιστορικά ταυτότητα, αλλά ως καθετί που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε αυτεπίγνωση και φαντασία, ιστορική συνείδηση, αλλά και καινοτομία, πείρα  και δημιουργικότητα.
Μια από τις εκφάνσεις του  πολιτισμού λοιπόν αποτελεί  αναμφισβήτητα  και το επιστημονικό έργο της ερευνητικής κοινότητας που επιδιώκει να  υποστηρίξει και να βελτιώσει την καθημερινή ζωή του πολίτη αξιοποιώντας δημιουργικά  τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η έδρα του και η Κεντρική του Διεύθυνση βρίσκονται στο Ηράκλειο της Κρήτης και αποτελείται από έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα:
Στο Ηράκλειο
Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ)
Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ)
Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ)
Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ)
Στο Ρέθυμνο
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ)
Στην Πάτρα
Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ)
Επίσης, στα Ιωάννινα λειτουργεί το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) που υπάγεται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.
‘Aλλες σημαντικές μονάδες του ΙΤΕ είναι οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ), το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ), και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ.
Οι ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του ΙΤΕ επικεντρώνονται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως: Μικροηλεκτρονική, Λέιζερ, Υλικά, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Βιοτεχνολογία, Πληροφορική, Βιοπληροφορική Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ανθρωπιστικές επιστήμες και Πολιτισμό.
Το ΙΤΕ έχει να επιδείξει άριστες επιστημονικές επιδόσεις, καθώς και μια σημαντική κοινωνική και οικονομική προσφορά, σε επίπεδο που το καθιστούν ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα διεθνώς.
Ομάδα εκπαιδευτικών από την Σμύρνη και το Ηράκλειο που συμμετέχουν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕRASMUS, KA2 σε διμερή σύμπραξη της Ελλάδας με την Τουρκία με θέμα την ψηφιακή διδασκαλία και μάθηση, είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της 3ης διακρατικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από 30 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου,  να επισκεφτούν το ΙΠ/ΙΤΕ και να γνωρίσουν διαδραστικές  εκπαιδευτικές εφαρμογές από τα  μέλη της  ομάδας του εργαστηρίου  Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή (HCI) και του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (AmI) κ. Μαρία Κορόζη και κ. Αστέριο Λεωνίδη .
Η ψυχή και ο ιδρυτής αυτού του εργαστήριου και του πρωτοποριακού  προγράμματος  είναι ο κ. Στεφανίδης Κωνσταντίνος , διακεκριμένο μέλος του ΙΤΕ σήμερα, ο οποίος  υποδέχτηκε τους εκπαιδευτικούς, συνομίλησε μαζί τους και παρουσίασε συνοπτικά τις αρχές του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης,  επισημαίνοντας ότι ακολουθούν μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και διαχειρίζονται  διάφορα καθημερινά περιβάλλοντα και δραστηριότητες διαβίωσης προσδίδοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα των νέων τεχνολογιών προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της  καθημερινής ζωής.
Ο  κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι Ιδρυτής και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή (HCI), καθώς και Ιδρυτής και Επικεφαλής του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ-ΙΤΕ. Από τον Ιανουάριο 2004 μέχρι τον Νοέμβριο 2016 διετέλεσε Διευθυντής του ΙΠ-ΙΤΕ.
Από το 2004, ως Ιδρυτής και Επικεφαλής του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (AmI) του ΙΠ-ΙΤΕ, ο  κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης συντονίζει δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη και την πρακτική αξιοποίηση των τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί από το πρόγραμμα αυτό. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων προβολής περιλαμβάνουν την εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων σε δημόσιους χώρους, όπως μουσεία, αεροδρόμια, λιμενικούς σταθμούς ,κλπ. Οι τεχνολογίες Ambient Intelligence (AmI) έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν «ευφυή» περιβάλλοντα, ικανά να προσαρμοσθούν προληπτικά στον άνθρωπο και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και τους στόχους τους σε διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής

Το Πρόγραμμα ICI-FORTH Ambient Intelligence (AmI) είναι ένα μακροπρόθεσμο οριζόντιο διεπιστημονικό πρόγραμμα Ε & ΤΑ που στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοποριακών ανθρωποκεντρικών τεχνολογιών AmI και έξυπνων περιβαλλόντων.
Το Πρόγραμμα αποτελεί μια πλατφόρμα για τη διεξαγωγή συνεργατικής έρευνας για την ανάπτυξη και τη μελέτη των τεχνολογιών που σχετίζονται με την AmI και για την αξιολόγηση των επιπτώσεών τους τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία ως σύνολο, αλλά και ως μοναδική βιτρίνα για την επίδειξη του δυναμικού, της προστιθέμενης αξίας και των οφελών τεχνολογίας AmI σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής και των δραστηριοτήτων.
Το Πρόγραμμα AmI βασίζεται στην επιστημονική τεχνογνωσία και την τεχνογνωσία του ICS-FORTH σε έναν αριθμό κρίσιμων τομέων, όπως η αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή, η Παγκόσμια Πρόσβαση, η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Συστήματα Γνώσης με Σημασιολογία, τα Ρομποτικά, τα Δίκτυα και οι Τηλεπικοινωνίες. Συστήματα, Μικροηλεκτρονική, Υπολογιστικό Όραμα κλπ.
Οι δραστηριότητες του προγράμματος AmI περιλαμβάνουν τη δημιουργία πειραματικών χώρων AmI μικρής κλίμακας, μια νέα εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης στις τεχνολογίες AmI, εφαρμοσμένη και βασική έρευνα σε τεχνολογίες AmI, ανάπτυξη ολοκληρωμένων πειραματικών λύσεων σε εργαστηριακό περιβάλλον (in vitro), μεταφορά τεχνολογίας εφαρμογή σε πραγματικές ρυθμίσεις (in vivo).
Οι εργασίες έρευνας και ανάπτυξης ακολουθούν μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ασχολούνται με διάφορα καθημερινά περιβάλλοντα και δραστηριότητες διαβίωσης, μεταξύ των οποίων :Τέχνες & Πολιτισμός, Εμπόριο & Μάρκετινγκ, Φροντίδα υγείας, Σπίτι, Εκπαίδευση, Αναψυχή & Ψυχαγωγία, Τεχνολογικά στοιχεία, Χώρος εργασίας
Τέλος, το πρόγραμμα AmI επιδιώκει να αναπτύξει διεπιστημονική έρευνα και να προωθήσει τη συνεργασία με άλλους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο που εργάζονται στον τομέα αυτό.
Οι τεχνολογίες Ambient Intelligence ενσωματώνουν τις ικανότητες ανίχνευσης, την ισχύ επεξεργασίας, τους μηχανισμούς συλλογισμού, τις δυνατότητες δικτύωσης, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες, το ψηφιακό περιεχόμενο και τις ικανότητες ενεργοποίησης που διανέμονται στο περιβάλλον. Παρόλο που εμπλέκεται μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τεχνολογιών, ο στόχος της AmI είναι είτε να αποκρύψει πλήρως την παρουσία τους από τους χρήστες είτε να ενσωματώσει ομαλά αυτά μέσα στο περιβάλλον, ως ενισχυμένα περιβαλλοντικά αντικείμενα, παρά ως τεχνολογικά gadgets.
Το βασικό όραμα είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσω της δημιουργίας και της παροχής ασφαλών, αποτελεσματικών και φιλικών προς τον χρήστη τεχνολογιών AmI, οι οποίες υποστηρίζουν και καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε χρήστη με συνεχή, διακριτικό και αόρατο τρόπο.
H ομάδα των  εκπαιδευτικών που επισκέφτηκαν το ΙΠ/ΙΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+/ με θέμα : «Visual Teaching and Digital Storytelling as an Educatioinal Tool”  είχε την ευκαιρία να πειραματιστεί με τις διαδραστικές  εφαρμογές του εργαστήριου ΑmI και να μοιραστεί ιδέες για την αποτελεσματική   αξιοποίηση τους   από την εκπαιδευτική κοινότητα στο πλαίσιο συμπράξεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε τοπικό επίπεδο μέσα από τις συνέργειες σχολείων και επιμορφωτικών διαδικασιών που σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κωνσταντίνο  Στεφανίδη για την ιδιαίτερη τιμή που απέδωσε στην ομάδα των φιλοξενούμενων  εκπαιδευτικών του προγράμματος ERASMUS από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Σμύρνης και το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, αλλά και  στους εταίρους της σύμπραξης, εκπαιδευτικούς από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, και τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ερευνητές κ Γραμμένο Δημήτρη, κ. Αστέριο  Λεωνίδη και κ. Μαρία Κορόζη  από το πρόγραμμα ICI-FORTH Ambient Intelligence (AmI) και το εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή για τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των  διαδραστικών συστημάτων και τον χρόνο που μας αφιέρωσαν

Περισσότερα για το ΙΠ/ΙΤΕ  στο : https://www.forth.gr/index.php?l=g
Μια επισκόπηση των βασικών επιστημονικών και τεχνικών αποτελεσμάτων των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Κωνσταντίνου Στεφανίδη είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: http://www.ics.forth.gr/hci/index_main.php?l=e&c=65
Αναλυτικότερα για τις τεχνολογίες  AmI  στη διεύθυνση :
http://www.ics.forth.gr/ami/projects


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα