Μουσείο Τυπογραφείας

Νοοτροπία και πλαστικές σακούλες

Κύριε διευθυντά,
κάθε τόσο μας λένε πως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Στην οδήγηση. Στο παρκάρισμα. Απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Σχετικά με το περιβάλλον. Και πάει λέγοντας. Τσάμπα λόγια (και υπεκφυγές των υπευθύνων) θα έλεγα. Η νοοτροπία των ανθρώπων γεννιέται μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες ενός τόπου ή μιας χώρας και χρειάζεται τουλάχιστον δεκαετίες για να διαμορφωθεί ως αυτή που είναι. Για να αλλάξει η νοοτροπία πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες και να περάσουν επίσης δεκαετίες.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε αν θέλουμε να αλλάξουν άμεσα βλαβερές συνήθειες των ανθρώπων;
Το παράδειγμα με τις πλαστικές σακούλες μας δείχνει το δρόμο. Όσα χρόνια λέγαμε στους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες διότι αυτό βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον, δεν άλλαζε τίποτα. Από τότε, όμως, που οι πλαστικές σακούλες κοστίζουν 4 λεπτά (μόνο!) η καθεμία, η κατανάλωση τους μειώθηκε κατά 80%! Αν λοιπόν και η κάθε παραβίαση του νόμου είχε το αναπόφευκτο κόστος της, θα είχαμε ανάλογα δραματικά αποτελέσματα.

1 σχολιο

  • [Πατσουράκης Μιχάλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Πράγματι η χρέωση της σακούλας μείωσε σημαντικά την ποσότητα της!
    Άρα συνείδηση-χρήμα 0-1

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.