Μουσείο Τυπογραφείας

Μνήμες ναζιστικής θηριωδίας

germanosvidakhsΟι μαρτυρίες ενός εκ των λιγοστών ακόμα επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων, του Χαράλαμπου Βιδάκη από το Θέρισο έγιναν θέμα έρευνας από τη Frankfurter Allgemeine μια εκ των μεγαλύτερων γερμανικών εφημερίδων.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη Michael Martens βρέθηκε στα Χανιά και είχε μια εκτενή συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Βιδάκη ο οποίος είναι ίσως ο μοναδικός επιζών των στρατοπέδων στη Δυτική Κρήτη.
Η σύλληψή του όπως και χιλιάδων άλλων πολιτών στο μπλόκο των ναζί στα χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων, η κράτηση του αρχικά στην Αγιά και έπειτα στις φυλακές Αβέρωφ, η μεταφορά του στη Μπάνιτσα στο Βελιγράδι και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, το Μελκ, το Εμπενζεε μέχρι την απελευθέρωση του στις 6 Μαίου του 1945 περιγράφηκαν στον Γερμανό δημοσιογράφο από τον 97χρονο σήμερα (γεννήθηκε το 1922) Χανιώτη.
Η πείνα, τα βασανιστήρια, ο καθημερινός αγώνας για τη ζωή μέσα σε συνθήκες χάους που επέβαλλαν στους κρατούμενους των στρατοπέδων οι ναζί περιγράφηκαν από τον κ. Βιδάκη.
Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα έκανε στο δημοσιογράφο η μεγαλόψυχη απάντηση του κ. Βιδάκη για το αν ο ίδιος έχει πάει στο Γερμανικό Νεκροταφείο και πώς βλέπει τη λειτουργία του στα Χανιά από τη στιγμή που οι Γερμανοί είχαν έλθει τον Μάιο του 1941 για να κατακτήσουν την Κρήτη. «Ναι έχω πάει και πάντα στεναχωριόμουν διαβάζοντας τις ηλικίες τους. Ηταν 18, 19, 20 ετών νέοι άνθρωποι, σχεδόν παιδιά. Ηλθαν ως κατακτητές και σωστά τους αντιμετωπίσαμε γιατί έτσι έπρεπε αλλά στεναχωριόμουν που πέθαναν τόσο νέοι άνθρωποι» τόνισε ο κ. Βιδάκης που σε άλλο σημείο της συνέντευξης του τόνισε πως παρά του ότι και οι Κρητικοί τράβηξαν τα πάνδεινα την περίοδο της κατοχής και τα ναζιστικά στρατεύματα κατέστρεψαν το νησί, δεν ένιωθαν μίσος μεταπολεμικά για τον Γερμανικό λαό αλλά για την ηγεσία του και την ιδεολογία του. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ του ο Γερμανός δημοσιογράφος συμβουλεύτηκε και παλαιότερες συνεντεύξεις του κ. Βιδάκη στα “Χανιώτικα Νέα” με θέμα τη ζωή του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.