Μουσείο Τυπογραφείας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Μέτρα για τους πληγέντες από την θεομηνία

53220921_10218360790870423_6218878049199325184_nΆμεση αποζημίωση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων και καλλιεργειών αλλά και απαλλαγή για φέτος των φόρων σε όσους επλήγησαν, ζητά με ανακοίνωση της η  Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Νομού Χανίων που συμμετείχαν σε σύσκεψη με θέμα τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Νομό μας, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων όπου οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας αγροτιάς μετέφεραν την εικόνα από τις καταστροφές που έχουν γίνει στα χωριά και τις καλλιέργειες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Αν και έχουν περάσει αρκετές μέρες μια σειρά από χωριά αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ρεύμα, το τηλέφωνο και το πόσιμο νερό, ενώ υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που φιλοξενούνται σε συγγενείς και συγχωριανούς αφού τα σπίτια τους είναι ετοιμόρροπα.
Στα χωράφια η κατάσταση είναι εξίσου απελπιστική αφού πολλά δέντρα εξαφανίστηκαν στα νερά ενώ για να γίνουν ξανά καλλιεργήσιμα χρειάζονται χιλιάδες ευρώ αφού τα ξύλα, τα καλάμια και οι λάσπες έχουν μαζευτεί βουνό μέσα σε αυτά.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το μόνο όπλο μας είναι η οργανωμένη μαζική διεκδίκηση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους μας.
Απαιτούμε άμεσα τα εξής:
• Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο στο σύνολο τους και να αποζημιωθούν άμεσα χωρίς όρους και προυποθέσεις. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
• Άμεση αποζημίωση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων και καλλιεργειών με κρατικά κονδύλια.
• Να απαλλαγούν φέτος όλοι οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ και να παγώσουν οι οφειλές τους προς την Εφορία, τις Τράπεζες και τον ΕΦΚΑ. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
• Να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην Εθνική Οδό. Να δοθεί άμεσα και με ασφάλεια στην κυκλοφορία και να γίνει μελέτη υποστήριξης του εδάφους, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί.
• Άμεση και ασφαλής αποκατάσταση του επαρχιακού και του αγροτικού οδικού δικτύου. Σύνδεση όλων των αποκλεισμένων περιοχών με το οδικό δίκτυο.
• Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών.
• Άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων με κρατικά κονδύλια σε όσους έχουν ανάγκη την στέγαση, την σίτιση και την ένδυση
• Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση με κρατικά κονδύλια, όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, της διευθέτησης των χειμάρρων και τα αντιδιαβρωτικά έργα».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.