Μουσείο Τυπογραφείας

Μέτρα για τα αμπέλια

Επανέρχεται με νέο ενημερωτικό δελτίο το Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου στις απειλές για τα αμπέλια από έντομα και ασθένειες και δίνει συμβουλές σε αμπελουργούς.
Για την ευδέμιδα, όπως αναφέρει, συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός λαμβάνοντας υπόψη το μεσοδιάστημα από τον προηγούμενο ψεκασμό ανάλογα με το σκεύασμα. Ενδεικτικές ημερομηνίες : Πρώιμη ζώνη ν. Ηρακλείου (2ος επαναληπτικός), επιτραπέζια : 21 – 22 Ιουνίου. Μεσοπρώιμη ζώνη ν. Ηρακλείου (1ος επαναληπτικός), επιτραπέζια : 21 – 22 Ιουνίου.
Για το ωίδιο αναφέρει ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις νέες μολύνσεις και τα βλαστικά στάδια της εποχής (νεαρές ράγες σε ανάπτυξη) είναι πολύ ευαίσθητα. Είναι απαραίτητη η συνέχιση της προστασίας χωρίς κενά την περίοδο αυτή (συνεχής κάλυψη με μεσοδιάστημα εφαρμογών ανάλογα με το σκεύασμα). Να γίνεται συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα.
Για τον περονόσπορο σημειώνει ότι οι έντονες δροσιές, όπου και όποτε σημειώνονται, αντικαθιστούν τη βροχή και στα αμπέλια που έχουν την ασθένεια δίνουν νέα συμπτώματα, αντιληπτά 5 – 6 ημ. αργότερα. Τα αμπέλια που εμφανίζουν συμπτώματα πρέπει να προστατεύονται σε περιόδους που σημειώνονται δροσιές.
Για το τζιτζικάκι επισημαίνει ότι κατά θέσεις καταγράφονται δυναμικοί πληθυσμοί του εντόμου. Συνιστά να γίνονται εβδομαδιαίοι έλεγχοι : στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, από τα μεσαία έως και δυο φύλλα πριν την κορυφή του βλαστού.
Το ενδεικτικό όριο επέμβασης είναι όταν μετρώνται 50 – 70 άπτερα άτομα ανά 100 τυχαία φύλλα.
Η αντιμετώπιση στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου). Σε περιπτώσεις με δυναμικούς πληθυσμούς μπορεί να γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.