Μουσείο Τυπογραφείας

Λίγα λόγια για τον Παύλο Πολάκη

Κύριε διευθυντά,
απείρως περισσότερα έχουν γραφτεί, ειπωθεί, δημοσιευτεί, σχολιαστεί, για τον αψύ χαρακτήρα του Παύλου Πολάκη, από την αποτίμηση του πολύ σημαντικού έργου του, που μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό, έχουν επιτελέσει σε πανελλήνια κλίμακα σε όλες τις δομές υγείας της χώρας.
Ουσιαστικά αναβάθμισαν, εξόπλισαν, στελέχωσαν, ενεργοποίησαν και παρέδωσαν λειτουργικούς χώρους και μηχανήματα που είχαν εγκαταλειφτεί λόγω υποστελέχωσης αλλά και κυβερνητικής αδιαφορίας προηγούμενων πολιτικών.
Το αποτελεσματικό έργο τους είναι καταγεγραμμένο και ελάχιστα δημοσιευμένο (πανελλαδικά) για να γνωρίζουν οι πολίτες πόσο άοκνα, υπεύθυνα  και υπομονετικά δούλεψαν για να επιτύχουν στον τομέα ευθύνης τους.
Δεν θα απορρυθμίσω εδώ τον τεράστιο κατάλογο των παρεμβάσεων τους στα 3,5 χρόνια της θητείας τους αλλά θα σταθώ σε μια διαφορετική παράμετρο που αφορά τον άνθρωπο Πολάκη, τον ευαίσθητο χαρακτήρα του και την φοβερή θέληση του για να εξυπηρετηθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες ανθρώπων της υπαίθρου στα σοβαρά προβλήματα έλλειψης παροχών υγείας που αντιμετώπιζαν στην περιοχή του Δήμου Σφακίων, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος στην περιοχή αυτή.
Είναι ενδεικτική η μαρτυρία ανθρώπου που βίωσε από κοντά την δράση του Παύλου Πολάκη και η περιγραφή της καταδεικνύει έναν σπάνιο αλτρουϊσμό, ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση.
Με την άδεια του επιστολογράφου προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ. Παναγιώτη Χιωτάκη αναδημοσιεύω παρακάτω το κείμενο του.
Γράφει ο επιστολογράφος: «Να θυμίσω σε ορισμένους ΑΡΚΕΤΟΥΣ συντοπίτες μου και γενικά Κρήτες … και ακόμα πιο πέρα … ότι:
Από το 1992 και 1993 και αρκετές φορές μέχρι σήμερα ο Παύλος με δικιά του πρωτοβουλία αλώνιζε τη χώρα και ειδικά τα Σφακιά με μια στρατιά από γιατρούς που παρείχαν όλες τις υπηρεσίες τους σε ΟΛΟΥΣ δωρεάν..
Αργότερα πάλι με δικιά του μέριμνα εξόπλισε την περιοχή μας και σε αχτίνα 20-30 μιλίων με το πρώτο πλωτό ιατρικό σκάφος στη χώρα με τεράστια συμβολή στις ανάγκες κατοίκων κ επισκεπτών της ακριτικής περιοχής μας που ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις αγνοούσαν μέχρι τότε την ύπαρξη μας … και το οποίο σκάφος “τροφοδοτούσε” με καύσιμα κ άλλες ύλες απ την τσέπη του .. ακόμα και τον χειριστή πλήρωσε πολλές φορές απ το πορτοφόλι του .. (όποιος αμφιβάλει να βγει εδώ).
Αργότερα σαν δήμαρχος (τιμή μου που υπηρέτησα μαζί του) ξαναζωντάνεψε τις υπηρεσίες υγείας στα Σφακιά ανακαινίζοντας το παλιό αχούρι ιατρείο μας και κατασκευάζοντας από θεμέλια το νέο πολυδύναμο ιατρείο πλήρες μέχρι κ τώρα .. παρά τον πόλεμο που δέχτηκε από πολίτες .. υπηρεσίες .. πολιτικούς.. κυβερνήσεις   κ περιφερειακούς, μέχρι απειλής της ζωής του.. (υπάρχουν τα σχετικά δημοσιεύματα)
Όταν αργότερα αποχώρησε απ τον δήμο για την κεντρική εξουσία .. ο δήμος του χρωστούσε πολλά προσωπικά λεφτά τα οποία είχε πληρώσει για να ξετελέψει μικροέργα κι άλλες έκτακτες ανάγκες τις οποίες το κράτος αδιαφορούσε..
Σήμερα τον ξέρετε ΟΛΟΙ ή μάλλον όσοι δεν τον ζηλεύετε γνωρίζετε την εθνική προσφορά του».
Με λίγα λόγια, ειλικρινή και ανιδιοτελή, ο συντοπίτης του Παύλο Πολάκη σκιαγράφησε τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, αυτοδιοικητικού και πολιτικού που η αρνητική δημοσιότητα σε βάρος του έχει επισκιάσει τον πολιτικό άνδρα, που όλοι κατά βάθος θα θέλαμε πολλοί άλλοι να του μοιάσουν, αφού πέραν των προαναφερόμενων ικανοτήτων του είχε την πολιτική τόλμη και δεν δίστασε να συλλέξει στοιχεία που αφορούσαν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και να στείλει αρκετούς φακέλους στην δικαιοσύνη.
Επιμέλεια κειμένου
Γιάννης Μ. Γαβριλάκης

2 Σχόλια

 • [Πατσουράκης Μιχάλης] ~ ~ ~ Απάντηση

  Μπράβο σας!!Μακάρι να είχαμε και άλλους Πολάκηδες!!

 • [Μαρκος Δασκαλάκης] ~ ~ ~ Απάντηση

  Ενδιαφέρουσα επιστολή, σίγουρα άξια επαίνου η συμπεριφορά που ισχυρίζεται πως επέδειξε ο κ Πολάκης τα τελευταία χρόνια.

  Αναρωτιέμαι όμως, η “η αρνητική δημοσιότητα σε βάρος του” ηταν δίχως αιτία; Μπορεί ο οιοσδήποτε -εστω και ιατρός- να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στον τομέα της υγείας διχως να γνωρίζει πως να διοικεί, μα πανω απο όλα πως να φαίρεται και να κοσμεί τον τόπο που τον τίμησε με την ψήφο του? Τα μεγάλα λόγια, δε θελουν μεγάλο μπόι (αυτό το ‘χουν και οι γαιδάροι όπως και ορισμένοι απο εμας ειμαστε ΚΑΙ ψηλότεροι και πιο χεροδύναμοι απο τον …”αψύ” κ. Πολάκη και δε χρειαζόμαστε πιστόλια για να κάνουμε τους μάγκες) – τα μεγάλα λόγια θέλουν και μεγάλο μυαλό, μα πάνω απο όλα, αποτέλεσμα. Απο τον “τεράστιο κατάλογο του έργου του” που επικαλείται ο επιστολοσυντάκτης, τον παρακαλώ να μας διαφωτίσει με ΕΝΑ ΜΟΝΟ, στο οποίο ο κ. Πολάκης ΚΑΙ σχεδίασε, ΚΑΙ ενέκρινε, ΚΑΙ έθεσε ο ίδιος σε λειτουργία.

  Με εκτίμηση,
  Μάρκος Δασκαλάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.