Μουσείο Τυπογραφείας

Κακοτοπιές – ασχήμιες σε περιοχές του Νομού Χανίων

» Καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους 

Κακοτοπιές και ασχήμιες, καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους, συναντούν ντόπιοι και επισκέπτες σε περιοχές του νομού Χανίων. Μερικές από αυτές καταγράψαμε, μετά και από προτροπές αναγνωστών, με την ελπίδα οι αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν όπου χρειάζεται, δίνοντας λύση.

ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ


Σε περιοχές που υπήρχαν ποτάμια οι αμαξωτοί δρόμοι την παλιά εποχή είχαν γεφύρια με σωστή κατασκευή όπως συμβαίνει στον αγροτικό δρόμο από την κεντρική γειτονιά Αρχοντικά των Παλαιών Ρουμάτων προς τη γειτονιά Βαβουλέδω, ενώ λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν από αυτό το χωριό  που ο κεντρικός δρόμος έχει μεγάλη κυκλοφορία,  τα νερά ενός ποταμού διέρχονται πάνω από το οδόστρωμα.

Στο ύψος του Κολυμπαρίου η εθνική οδός έχει την κατάλληλη γέφυρα για τον ίδιο ποταμό που ο παράπλευρος του αγροτικός δρόμος στερείται με τα νερά του να διέρχονται πάνω από το τσιμεντένιο κοίλο οδόστρωμα.

Ο αγροτικός παραλιακός δρόμος δυτικά των Νωπηγείων είναι ιδιαίτερα στενός χωρίς άσφαλτο και στερείται γέφυρας παραμένοντας απροσπέλαστος. Στην ανατολική πλευρά τώρα  ο δρόμος σε ένα σημείο του ποταμού δίπλα από το Κάμπινγκ στερείται επίσης γέφυρας και τα νερά του  διέρχονται πάνω από το τσιμεντένιο δρόμο.

ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΓΕΡΟ-ΛΑΚΚΟ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ 

7
Η μεγάλη κατολίσθηση της πλαγιάς του βουνού πριν από τον Γέρο-Λάκκο που είχε σημειωθεί πέρυσι τον χειμώνα εξακολουθεί να απειλεί τους διερχόμενους…

ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΜΑΛΑΞΑ

13
Ο παλιός αμαξωτός δρόμος από και προς τη Μαλάξα για το τμήμα μεταξύ των δύο διασταυρώσεων του με τον νεότερο δρόμο από Νεροκούρου για Μαλάξα μια διαδρομή συνολικού μήκους 2.700 περίπου μέτρων τα 1.200 από αυτά στερούνται ασφαλτοτάπητα και νοικοκυρέματος με ορισμένα σημεία να έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.  Εκείνα τα χρόνια που διανοίχθηκε αυτός ο δρόμος είχε γίνει μια άριστη κατασκευή αφού για όλο το μήκος του είχε από την πλευρά του γκρεμνού προστατευτικό τοιχίο από πέτρα και σε κάθε στροφή το ρέμα της πλαγιάς είχε τον υπόνομο του για να διαφεύγουν τα νερά της βροχής.

Τα χάλια του εξακολουθεί να έχει ένα τμήμα 500 μέτρων με τσιμεντόστρωση από και προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου Ακρωτηρίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.