Μουσείο Τυπογραφείας

Ιστορία της ιατρικής: ένα απίθανο ταξίδι στο χρόνο 142ο

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη.  Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

 • Μηχάνημα θεραπείας σκολίωσης, που θυμίζει όργανο βασανισμού, από το Γερμανικό βιβλίο Mechanotherapie: ein Handbuch der Orthopaedie (1894).
 • Σετ επινικελωμένων εργαλείων τρυπανισμού εγκεφάλου‘’πολυτελείας’’, στη Ρωσία του 1900…
 • Το σιρόπι ‘’Dysmenine’’ περιείχε κάνναβη και χρησιμοποιούνταν το 19ο αιώνα, με ιατρική συνταγή, στις ΗΠΑ (Κάνσας) για την ανακούφιση των πόνων της εμμήνου ρύσης.
 • Τοκετός σε νοσοκομείο της Αγγλίας, τη δεκαετία του 1940.
 • O Ιταλός νευροχειρουργός Claudio Vitale υπέστη έμφραγμα μυοκαρδίου την ώρα που χειρουργούσε ασθενή με όγκο στον εγκέφαλο, στη Νάπολη το 2009. Αν και χρειαζόταν άμεση ιατρική βοήθεια, ολοκλήρωσε την επέμβαση, για να σώσει τον ασθενή. Μισή ώρα μετά την επέμβαση υπεβλήθη σε αγγειοπλαστική (‘’μπαλονάκι’’), ενώ και οι δύο επέζησαν. Ο γιατρός δήλωσε στους δημοσιογράφους: ‘’Δεν είμαι ήρωας, απλά έκανα το καθήκον μου’’…
 • Ο Benjamin L. Salomon (1914-1944) ήταν Αμερικανός οδοντίατρος στα νησιά του Βόρειου Ειρηνικού το 1944. Κατά τη διάρκεια μάχης υπερασπίστηκε το υπαίθριο νοσοκομείο του και επέτρεψε την εκκένωσή του από τους ασθενείς, σκοτώνοντας 98 στρατιώτες των Ιαπώνων, πριν σκοτωθεί και ο ίδιος. Η Αμερικανική κυβέρνηση του έδωσε μετά θάνατον το Μετάλλιο της Τιμής το 2002, μετά από 58 χρόνια, για λόγους γραφειοκρατίας, διότι σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις ‘’το υγειονομικό προσωπικό δεν επιτρέπεται να φέρει οπλισμό’’…
 • Οι μοντέρνες χειρουργικές γάζες διαθέτουν ακτινοσκιερές (ορατές στην ακτινογραφία) λωρίδες. Οι γάζες είναι παγκοσμίως το συνηθέστερο υλικό που ‘’ξεχνούν’’ οι χειρουργοί μέσα στον ασθενή…
 • O Dr Howard Jones το 1978 πήρε σύνταξη, λόγω ηλικίας, από το νοσοκομείο John Hopkins. Ως συνταξιούχος μετακόμισε στη Βιρτζίνια, όπου το 1981, στην ηλικία των 70 ετών, πραγματοποίησε την πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση στην Αμερική. Τελικά έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 104 ετών!
Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.