Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι εθνικισμοί “πληγώνουν” τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις

Οι μαξιμαλιστικές και εθνικιστικές θέσεις σε Ελλάδα και σε Τουρκία, οξύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών, συντηρούν τεράστιους πολεμικούς εξοπλισμούς και την ίδια ώρα αποτελούν κίνδυνο για θερμά επεισόδια.
Aυτό επισήμανε ο κ. Σπύρος Λαπατσιώρας επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συζήτηση που διοργανώθηκε στο “Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών” το βράδυ της Τετάρτης με θέμα τη διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας.
«Είναι  ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές κρίσεις μεταξύ των δύο χωρών που παρ’ ολίγο να οδηγήσουν σε θερμά πολεμικά επεισόδια. Ένα θέμα που είναι άγνωστο αναφορικά με τους όρους που ορίζουν την ιστορία  της διένεξης,  των θέσεων των δύο πλευρών και τις προοπτικές επίλυσης του. Είναι άγνωστο στην Ελληνική  και στην Τουρκική κοινωνία καθώς κυριαρχούν οι εθνικιστικές θέσεις που είναι πολύ μακριά από τους όρους επίλυσης που συναντάμε σε πάμπολλες άλλες περιπτώσεις. Αν κοιτάξουμε το διεθνές δίκαιο στη διαμάχη μεταξύ Γερμανίας-Ολλανδίας και Δανίας, μεταξύ Γαλλίας και Μ. Βρετανίας, στη διαμάχη ΗΠΑ και Καναδά, Μάλτας και Λιβύης και πληθώρα αντίστοιχων περιπτώσεων που επιλύθηκαν για τον ορισμό θαλάσσιων ζωνών θα δούμε ότι ότι όλο το πολιτικό σύστημα σε Ελλάδα και Τουρκία στηρίζεται σε θέσεις που δεν έχουν καμία αναφορά  όχι στο διεθνές δίκαιο με την κανονιστική έννοια του όρου αλλά με το πως μπορεί να επιλυθεί αυτή η διένεξη» είπε ο κ. Λαπατσιώρας συμπληρώνοντας πως  «οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Ελλάδα διακατέχεται από ένα επεκτατισμό σε βάρος τους, οι Έλληνες ότι η Τουρκία  διακατέχεται από ένα επεκτατισμό σε βάρος τους. Ο Εθνικισμός είναι αμφίδρομος και παίρνει και ακραίες μορφές. Πρέπει το θέμα να συζητηθεί με τους όρους που του αρμόζει ώστε να  ξεφύγουμε από παγίδες που θέλουν να εγκλωβίσουν τον  κόσμο σε διεκδικήσεις που είναι εθνικιστικού τύπου και δεν παίρνουν υπόψιν τον τρόπο με τον οποίο επιλύονται αυτές οι διενέξεις.  Το κάθε μέρος λέει ότι έχει το διεθνές  δίκαιο με το μέρος τους. Και τα δύο έχουν ένα μέρος του διεθνούς δικαίου και αγνοούν το άλλο.»
Ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση για το θέμα των διενέξεων χωρίς μαξιμαλιστικές επιδιώξεις από κανένα μέρος.  «Να λάβει η  Ελληνική πλευρά  υπόψιν της ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι σε μεγάλο μέρος του διεθνές, δεν μπορεί να υπάρχει λύση που θα αποκλείει την Τουρκία  από το Αιγαίο όταν έχει μια ακτή 3000 μ. Και η Τουρκία να πάρει  υπόψιν της ότι τα νησιά τα ελληνικά έχουν δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα και δεν μπορεί να διεκδικεί τίποτα από αυτά» κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα