Μουσείο Τυπογραφείας

Γραφειοκρατία και παραλείψεις

Κύριε δήμαρχε,
θα ήθελα για μια ακόμη φορά να σας “μιλήσω”, αυτή “ανοιχτά”, για να λάβουν γνώση όλοι οι δημότες σας, αλλά και όλοι όσοι ζουν στο νομό Χανίων.
Στις 26 Οκτωβρίου 2017, ο δήμος μας χτυπήθηκε από πλημμύρες και το χωριό μου (Μάλεμε) και από ένα υδροστρόβιλο που βγαίνοντας από τη θάλασσα παρέσυρε στο πέρασμά του ό,τι έβρισκε, καταστρέφοντας τις περιουσίες μας.
Ο Δήμος κηρύχθηκε εκτάκτου ανάγκης και εδώ αρχίζει η ΟΔΥΣΣΕΙΑ για τους πληγέντες Δημότες σας. Το κράτος ανακοίνωσε ότι καταβάλει οικονομική ενίσχυση για τους πληγέντες πλημμυροπαθείς και να προσέλθουν στους Δήμους τους, να υποβάλλουν αιτήσεις.
Α’ ΜΕΡΟΣ: 586,94 ευρώ για κάλυψη των ΑΜΕΣΑ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (σίτιση, ένδυση).
Β’ ΜΕΡΟΣ: Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ποσού έως 5.869,41 ευρώ, για αντικατάσταση οικοσκευής ή για μικρές επισκευαστικές εργασίες κύριας κατοικίας.
(Υπήρχε και Γ’ ΜΕΡΟΣ αλλά ευτυχώς εμείς δεν είχαμε θύματα).
Ολες αυτές οι αιτήσεις γίνονταν στον κ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ. Γράφοντάς του και τα προσωπικά μας τηλέφωνα, για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για ό,τι συμπληρωματικό χρειαστεί ή ανακοινωθεί από την κυβέρνηση που θα μπορούσε να αφορά και τη δική μας καταστροφή.
Εν τω μεταξύ, έγιναν οι πλημμύρες στην Μάντρα και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλοι οι μέχρι τώρα πλημμυροπαθείς Πανελλαδικά να πάνε στα Κ.Ε.Π. της περιοχής τους να υποβάλλουν αίτηση, με τη δήλωσή τους και αν είναι αληθείς θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους 5.000 ευρώ αυτόματα για κύρια και μη κατοικία (χωρίς τις καθυστερήσεις των Δήμων).
Στο δια ταύτα: Και τώρα ερχόμαστε στην πλήρη αδιαφορία και ΑΠΑΞΙΩΣΗ από μέρους του δημάρχου μας και του υπαλλήλου, που ήταν και είναι υπεύθυνο για τις καταστροφές, την πορεία και την εξέλιξη των αποζημιώσεων.
Για τα 5.000 ευρώ (από Μάντρα) ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο κ. Καμπουράκης μπήκε στον κόπο να μας ειδοποιήσει (ως όφειλε) (-θεωρώντας, προφανώς, ότι τα τηλέφωνα τού τ’ αφήσαμε για να βγούμε για καφέ).
Ο δε δήμαρχος, δήλωσε ότι αυτός το είπε στην TV και το έγραψε στην εφημερίδα και τοιχοκολλήθηκε σε μερικά καφέ στο Δήμο (δεν του πέρασε από το μυαλό ότι οι δημότες του, “ούτε χρόνο, ούτε χρήμα” έχουν να παρακολουθούν και ίσως ούτε και “αντοχές” πια για εξόδους σε cafe).
Ενημέρωσα τον Δήμαρχο ότι επικοινώνησα με το Υπουργείο (του έδωσα όνομα και τηλέφωνο υπεύθυνης) και ότι ακόμα οι δημότες του μπορεί να λάβουν αυτά τα χρήματα, φτάνει ο κ. Καμπουράκης να μαζέψει τις αιτήσεις, και με προσωπικό σημείωμα του δημάρχου, ότι είναι δική τους ευθύνη για μη σωστή ενημέρωση των πληγέντων δημοτών (που πολλοί από αυτούς δεν είχαν ούτε τηλεοπτική, ούτε γραπτή ενημέρωση, λόγω της κατάστασής τους αλλά και το μέγεθος -σε έκταση- του Δήμου μας).
Ο ίδιος αδιαφόρησε, παρόλες τις αλλεπάλληλες “ενοχλήσεις” μου, προσωπικά και τηλεφωνικά. Ο δε κ. Καμπουράκης δεν είχε χρόνο ν’ ασχοληθεί.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ οι πληγέντες δημότες σας κύριε Δήμαρχε, να χάσουν 5.000 ευρώ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΑ, με ό,τι σημαίνει στις μέρες που ζούμε αυτό.
Και πάμε τώρα στην οικονομική ενίσχυση των 586,94 ευρώ. Την λάβαμε μόλις λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα (κατόπιν δικών μου καθημερινών ενοχλήσεων) και αυτά τα χρήματα ήταν για ΑΜΕΣΑ ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ στο Β’ μέρος της ενίσχυσης των 5.869,41 ευρώ.
Εδώ κύριε Δήμαρχε αρχίζει το μεγαλείο ΕΞΟΥΣΙΑΣ αλλά και “ΨΥΧΗΣ” σας. Φροντίσατε εσείς και με τη βοήθεια του κ. Καμπουράκη και της έλλειψης χρόνου να καθαρογράψει και ν’ αποστείλει εγκαίρως τις αιτήσεις μας, να φτάσουμε στο έτος 2019 και τα χρήματα οι καταταλαιπωρημένοι (ηθικά, σωματικά, οικονομικά) δημότες σας να μην τα έχουν λάβει ακόμα.
Πού αρχίζει και πού σταματάει η ΑΠΑΞΙΩΣΗ, η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, και ο μη έστω την τελευταία στιγμή ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ όλων μας;
Με τη βοήθεια, λοιπόν, του κ. Καμπουράκη, να μην μαζεύει και καθαρογράφει τις αιτήσεις. Με τη βοήθεια των αντιδημάρχων (Συμβουλίου), να μην βρίσκετε χρόνο να βάλετε το “ΘΕΜΑ” σε συμβούλιο για ψήφιση. Ξανά καθαρογράψιμο από τον κ. Καμπουράκη και αποστολή των αιτήσεων στο Υπουργείο, να γυρίσει η απόφαση και να καταχωρηθούν τα ποσά και να πιστωθούν στους λογαριασμούς των πληγέντων.
Φτάσαμε στο 2019. Και ενώ τα χρήματα είναι στο Δήμο και πιστεύουμε ότι ο “Οδυσσέας” έφτασε σπίτι του και ήρθε η μέρα της πληρωμής. Που βέβαια εδώ πρέπει να αναφερθεί το μέγεθός της… (δεν χαρακτηρίζω την πράξη σας, δεν μου το επιτρέπει η αγωγή μου, το αφήνω στους αναγνώστες να συμπληρώσουν το κενό).
Και μην φανταστεί κανείς για 5.869,41 ευρώ, προς Θεού φροντίσατε να “τιμωρήσετε” τους “ανυπάκουους” και όπως περήφανα είπε ο κ. Καμπουράκης “πολύ λίγοι έφτασαν τα 2.000 ευρώ και κάτι”. Μέσα σε αυτούς και εγώ, που με 300 τ.μ. οικίας (αποδεδειγμένο από λογαριασμό ΔΕΗ) με τρία άτομα, ηλιακό, εξαφανισμένο καυστήρα και ντεπόζιτο νερού γαλβανιζέ, με τη βάση του το ίδιο (λόγω υδροστρόβιλου), καμινάδα τζακιού με οικοσκευές, έπιπλα δικά μου και του παιδιού μου, που τα είχε φέρει όντας φοιτητής, σε πλήρη καταστροφή από νερό και 500 λίτρα πετρέλαιο, που χύθηκε από τον καυστήρα μέσα στην οικία μου. Με δύο δέντρα 19 χρόνων πάνω από 10 μ., το καθένα με ό,τι φθορές μπορεί να φέρει ο όγκος τους πάνω στο σπίτι μου και το ριζικό τους σύστημα στα θεμέλια του σπιτιού και τις αποχετεύσεις και με το κόστος απομάκρυνσής τους και κυρίως των ριζών με βαρέου τύπου μηχανήματα. Αλλά και η μόνωση ταράτσας 300 τ.μ. με εκσκαφές έως τα θεμέλια και ξανά τοποθέτηση αρχικής κάλυψης αφού μονωθούν υπόγεια παραπλεύρως και ταράτσα. Για όλα αυτά σε μένα, που να σημειωθεί έχω “ενεργό στόμα” και δε θέλω να κάθομαι ήσυχα – ήσυχα στη θέση μου, να μου επικυρώσουν το ποσό των 2.054 ευρώ από τα 5.869,41 ευρώ που είχα δικαίωμα.
Και εδώ φτάνουμε στο μεγαλείο της ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ενός ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ενός ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ (που είναι ο ίδιος που δίνει στους “μή έχοντες” 1 κιλό ρύζι, 1 κιλό ζάχαρη, λίγα μακαρόνια, τονώνοντας το ΕΓΩ του), των ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ και ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ του Δήμου Πλατανιά (που φωτογραφίζουν τις συμφορές μας και τις ανεβάζουν στα κοινωνικά τους δίκτυα δηλώνοντας «ήμουν κι εγώ εκεί».
Αυτοί οι απίστευτοι τύποι πέρασαν τις ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ του 2017 στον προϋπολογισμό του 2019, με ό,τι αυτό σημαίνει. Και ακόμα και τώρα και ενώ τα ΧΡΗΜΑΤΑ βρίσκονται στο ΔΗΜΟ, ο μόνος λόγος που άργησαν τόσα χρόνια είναι η ευθύνη όλη δικιά τους, καθώς ΕΝΤΕΧΝΩΣ δεν έβρισκαν χρόνο για επικυρώσεις και χώρο σε συμβούλια, εξυπηρετώντας κομματικές τους φιλοδοξίες. Καθώς κανένα κράτος δεν πληρώνει αν δεν έχει την απόφαση της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νομίζουν ότι μάς κοιμίζουν, δηλώνοντας παρουσία σε κηδείες, μνημόσυνα, πανηγύρια, χοροεσπερίδες, κοπές πίτας (εκεί ο χρόνος είναι άπλετος).
Δεν θέλουμε κύριε Δήμαρχε να μας “θάβετε” κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Κύριε Δήμαρχε,
ν’ αφήσετε ΟΛΟΙ την αδιαφορία, την έπαρση, που σας έχει καταλάβει. Λυπάμαι πραγματικά που ο κ. Καμπουράκης με ενημέρωσε ότι πάνω από τους μισούς δεν αποπεράτωσαν τις ενέργειες και εγκατέλειψαν της διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Ισως γιατί δεν είχαν την αφέλειά μου, για το ποιοί είστε πραγματικά και πώς χειρίζεστε τις “ανάγκες” μας;
Ισως γιατί δεν είχαν τα 2+2 ευρώ που είναι η ελάχιστη καταβολή εισιτηρίου που χρειάζεται το ΚΤΕΛ για να έρχονται στον Δήμο, να ρωτούν και να πιέζουν (αφού πολλά τηλέφωνα είναι κομμένα λόγω οφειλής), προτιμώντας να τα διαθέσουν σε ένα ψωμί.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, πείτε στους Δημότες σας, πως μετά από όλες τις προσπάθειές σας, να φτάσουν οι αποζημιώσεις στον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του 2019 τα ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ όχι όμως στους λογαριασμούς πληγέντων, ότι τα χρήματα που θα μπορούσαν να πάρουν είναι 586,94 ευρώ + 5.869,41 ευρώ + 5.000 ευρώ όλα αυτά ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΑ και όχι μόνο για κύριες κατοικίες.
Πόσα από αυτά πήραν οι δημότες σας; Πότε τα πήραν και γιατί ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ακόμα;
Οπως και να ‘χει, όλοι εσείς εκεί, όταν θα ζητάτε την ψήφο μας, να μας πείτε και κάθε πότε ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ (και τι ποσά) οι τεράστιοι μισθοί σας…
ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ, με πρώτο “στην τάξη” εσάς, όταν καθίσετε στο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ με τις οικογένειές σας, (έχοντας κρατήσει 2017 – 2019 χρήματα που αποτρέπουν την εξαθλίωσή μας), να ‘ναι “ελαφρά τη καρδία”.
Χριστός Ανέστη Δήμαρχε.
Μετά τιμής
Ελένη Κατάκη

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.