Μουσείο Τυπογραφείας

Γεια σου κόσμε

Κύριε πρωθυπουργέ,

το 1998 πριν την εισαγωγή της ΑΝΕΚ στο Χρηματιστήριο είχα γράψει για τον οικονομικό πόλεμο και το πόσο λάθος ήταν η εισαγωγή της ΑΝΕΚ στο Χρηματιστήριο. Η πρότασή μου τότε ήταν η εξής. Η εταιρεία να εξαγοράσει της μετοχές της και να τις μοιράσει σε όλους τους μετόχους, δίδοντας από μια μετοχή στον κάθε μέτοχο. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα μετατρεπόταν σε έξω χρηματιστηριακό ναυτιλιακό οργανισμό και θα υπηρετούσε τον σκοπό της που ήταν οι ασφαλείς μεταφορές. Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία των ισολογισμών της εταιρείας ο κάθε μέτοχος θα είχε κάθε χρόνο εισόδημα από τη μια μετοχή που θα διέθετε περίπου 350.000 δραχμές. Τότε είχα χαρακτηρίσει την ΑΝΕΚ ως το βαρύ πυροβολικό του Νομού Χανίων σε οικονομικό πόλεμο. Είχα προτείνει τη δημιουργία πολλών έξω χρηματιστηριακών οργανισμών που ο καθένας θα συνέβαλε, πέρα από το έργο του, στην ανάπτυξη και την ευημερία των συμμετεχόντων, θα συνέβαλε και στην εξασφάλιση μη ευκαταφρόνητου εισοδήματος στους μετόχους.

Αυτή η ιδέα, μου γεννήθηκε μέσα από τις μελέτες μου σχετικά με τα ρομπότ και τους ρομποτικούς αυτοματισμούς. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 διαπίστωσα και εγώ, όπως γνωρίζουν όλοι που ασχολούνται με τον τομέα της ρομποτικής, ότι η τεχνολογία των ρομπότ στα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς όμως αυτή η τεχνολογία δεν μπορεί να εισαχθεί στην κοινωνία για τον απλό λόγο ότι θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα με την ανεργία που θα προκαλέσει. Το κεφάλαιο βέβαια, έχει βρει μια προσωρινή λύση που είναι η εξής: όλα τα κράτη σήμερα διοικούνται από τους μεγαλο-οικονομολόγους των μεγάλων Πανεπιστημίων. Ουσιαστικά αυτό που διδάσκονται σε αυτά τα Πανεπιστήμια είναι οι τρόποι αύξησης του κεφαλαίου και της υπεραξίας του. Οταν αναλαμβάνουν τη διοίκηση ενός κράτους, από τους στόχους που θέτουν είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών, αυτό το πετυχαίνουν συνήθως με μέτρα, φόρο ελαφρύνσεων, ιδιοκτησιακών παροχών και με μέτρα εργασιακής εκμετάλλευσης.

Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών. Στην πραγματικότητα όμως ένας βιομήχανος που έχει το εργοστάσιό του σε μια χώρα άλφα με 500 εργαζομένους το κλείνει και ανοίγει ένα άλλο εργοστάσιο σε μια άλλη χώρα βήτα με πιο εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα και με 50 εργαζομένους μόνο. Με αυτό τον τρόπο και το κεφάλαιο εισάγει τη ρομποτική σε μεγαλύτερο βαθμό στην παραγωγή του και οι κυβερνήτες θεωρούν ότι επέτυχαν τον σκοπό τους να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Η πρότασή μου είναι η εξής:

Σύμφωνα με τα μνημόνια που υπογράφουν οι τελευταίες κυβερνήσεις το ελληνικό κράτος υποχρεώνεται να ιδιωτικοποιεί τη δημόσια περιουσία, άλλοι προσπαθούν να τη μεταβιβάσουν στους Ελληνες κεφαλαιούχους και άλλοι σε ξένων συμφερόντων εταιρείες. Το σίγουρο είναι ότι σε καμία από τις περιπτώσεις δεν ωφελείται ο ελληνικός λαός. Αυτό που προτείνω είναι η μεταβίβαση όλης της περιουσίας του ελληνικού κράτους στον λαό με τον εξής τρόπο. Μετοχοποίηση της περιουσίας και διανομή μιας μετοχής στον κάθε Ελληνα. Π.χ. το αεροδρόμιο Χανίων να κοστολογηθεί, να μετοχοποιηθεί και να διανεμηθεί από μια μετοχή στον κάθε Χανιώτη. Ειδικά τα αεροδρόμια, αν δοθούν στην τιμή του 1,2 δισεκατομμυρίου, δηλαδή στην τιμή του ενός έτους εσόδων τους όπως διαβάζω, για εμένα που δεν είμαι οικονομολόγος, θα είναι σκάνδαλο να μην τα δώσετε στον Ελληνικό λαό ως πρωθυπουργός της αριστερής κυβέρνησης που λέτε ότι είστε.

Ο τρόπος διοίκησης αυτών των εταιρειών θα είναι ο εξής.

Σύμφωνα με το Νόμπελ Οικονομίας του 2009 η Ελινορ Οστρομ (Elinor Ostrom) ανακάλυψε, τεκμηρίωσε και απόδειξε ότι οι οργανωμένες μάζες μπορούν να καταφέρουν καλύτερα αποτελέσματα με τη διαχείριση των δημοσίων πόρων από οποιαδήποτε κυβέρνηση και από οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση. Αρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανώσουμε τη μάζα.

Η πρότασή μου σε αυτόν τον τομέα είναι η εξής.

Να υπάρχει για την κάθε επιχείρηση ένα συμβούλιο σοφών. Αντικείμενο των σοφών θα είναι να κάνουν προτάσεις για τα εξής θέματα.

Α) Για την ορθότερη λειτουργία και εξέλιξη της εταιρείας.

Β) Για την καλύτερη οργάνωση της μάζας.

Η κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει μια πάρα πολύ καλά οργανωμένη και εξελίξιμη ιστοσελίδα. Εκεί θα πρέπει να αναφέρονται όλα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, ένα σύστημα όπως το “διαύγεια”, ώστε ο κάθε μέτοχος να έχει πλήρη αντίληψη των λειτουργικών πεπραγμένων και να αποφεύγεται η συκοφάντηση των ενεργών μελών της εταιρείας. Από εκεί και πέρα αυτή η ιστοσελίδα θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο κάθε μέτοχος να προτείνει και να ανταλλάζει σκέψεις πάνω στη λειτουργία της εταιρείας. Το συμβούλιο των σοφών θα πρέπει να κάνει προτάσεις για την ορθότερη λειτουργία της εταιρείας, προτάσεις θα μπορούν να κάνουν όλοι. Θα πρέπει να εκλέγονται ή να κληρώνονται εκτελεστικές ομάδες που θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση των προτάσεων που θα εγκρίνονται από τη μάζα. Οι αποφάσεις μπορούν να παίρνονται με ονομαστική ψηφιακή ψηφοφορία, οι μέτοχοι θα ενημερώνονται για τα διάφορα θέματα που πρέπει να αποφασίσουν, στα κινητά τους στα τάμπλετ στα mails στο facebook και γενικά μέσο όλων των ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτει και θα διαθέτει η σημερινή και μελλοντική τεχνολογία. Θα πρέπει να δίνουμε πάγια μηνιαία οικονομική επιβράβευση σε όσους προτείνουν μια αξιέπαινη ιδέα που θα αποφασίζεται από τους μετόχους να υλοποιηθεί. Οι μέτοχοι που προτείνουν παρόμοιας φιλοσοφίας πρόταση με αυτήν που αποφασίζεται, να εργάζονται στην εταιρεία εφόσον το επιθυμούν μέχρι την υλοποίησή της. Αυτά θα είναι ιδιαίτερα καλά κίνητρα στην προσπάθεια ενεργοποίησης της μάζας των μετόχων.

Στόχος αυτών των εταιρειών θα πρέπει να είναι η ολοκληρωτική ρομποτική τους εξέλιξη. Αυτό όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει κοινωνικό πρόβλημα μια και τα κέρδη των εταιρειών θα διανέμονται ισόποσα στη μάζα, αλλά και σαν εταιρείες μπορούν να είναι ανταγωνιστικότερες και να κλείσουν όλες τις καπιταλιστικής δομής ανταγωνιστικές εταιρείες. Οι δύο βασικότεροι λόγοι που θα είναι ανταγωνιστικότερες είναι οι εξής, πρώτον θα έχουν εξασφαλίσει ένα μεγάλο πελατολόγιο από τους μετόχους και δεύτερον η ρομποτική εξέλιξη αυτών των εταιρειών θα τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν ανταγωνιστικότερες τιμές.

Κύριε πρωθυπουργέ,

αυτή είναι η κεντρική ιδέα της πρότασης που πρέπει να έχει η παγκόσμια αριστερά.

Περνώντας σε μια τέτοια κοινωνική οργάνωση θα καταφέρετε πολλά.

Θα αφυπνίσετε και θα ενώσετε τον λαό, βάζοντας του στόχο την ελεύθερη κοινωνία των ίσων ευκαιριών.

Θα μας δώσετε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε της δυνατότητές μας.

Θα διασφαλίσετε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού από μελλοντικές βλέψεις αρπαγής της από το κεφάλαιο και βέβαια θα ξεμπροστιάσετε τους εταίρους και τους εκπροσώπους του Δ.Ν.Τ. για το αν όλα τα μέτρα που ζητούν είναι για τη διάσωσή μας ή για την απαλλοτρίωση της Ελλάδος.

Με αυτή την πρόταση θα κρατήσετε ενωμένο το κόμμα σας. Αυτή την πρόταση πρέπει να τη δεχτεί η αριστερή πτέρυγα, αν είναι στα αλήθεια αριστερή και δεν είναι εκπρόσωποι του λόμπυ της δραχμής που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και περιμένουν την επιστροφή στη δραχμή ώστε να μας αγοράσουν τσάμπα. Οπως λέει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Αν πάλι το μοναδικό δίλημμα μεταξύ ελληνικής δεξιάς και ελληνικής αριστεράς είναι ευρώ ή δραχμή, εγώ ψηφίζω δολάριο.

Θα πρέπει βέβαια να είστε έτοιμος για πιθανό θερμό επεισόδιο, όπως συνέβη το 1987 που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε καταφέρει να αυξήσει το Α.Ε.Π. της χώρας κατά τριάντα τοις εκατό περίπου, είχε ρίξει τον πληθωρισμό στο 15 τοις εκατό και είχε καταφέρει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στα επτακόσια δισεκατομμύρια δραχμές. Στην αναπτυξιακή πορεία που είχε η οικονομία μας τότε ήταν σίγουρο ότι αν κέρδιζε της επόμενες εκλογές ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Ελλάδα θα ήταν μια χώρα με πλεόνασμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου θα περνούσε στην υλοποίηση του οράματός του που ήταν η βαλκανική ένωση με ηγέτιδα χώρα την Ελλάδα και η μεσογειακή εμπορική συνεργασία.

Θα πρέπει επίσης να προσέξετε σε όλα τα φιλολαϊκά δημοκρατικά κόμματα υπάρχουν εισοδιστές. Στο Πασοκ ο Ανδρέας Παπανδρέου γυρνώντας από τις Κάννες το 1995 ως πρωθυπουργός ζήτησε από την κεντρική επιτροπή του κόμματος τη διαγραφή Σημίτη, Πάγκαλου, Αυγερινού και Παπανδρέου. Οι διαγραφές όχι μόνο δεν έγιναν, αλλά πριν προλάβει να γίνει η σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής, έκλεισαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο νοσοκομείο και δεν ξαναείπε κουβέντα μέχρι που πέθανε.

Η ιστορία είναι γνωστή, ο υποψήφιος για διαγραφή κ. Σημίτης ανέλαβε την αρχηγία του Πασοκ. Ηταν παγκοσμίως ο πρώτος “σοσιαλιστής” που είπε στηρίξτε τον θεσμό του Χρηματιστηρίου και μόνο γι’ αυτό έπρεπε να διαγραφή από το Πασοκ.

Αν πραγματικά θέλετε να δείτε την αλήθεια της σημερινής κατάστασης, ελέγξτε τους προϋπολογισμούς του 2002 – 2003 και 2004. Η απογραφή που προσπάθησε να κάνει ο κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής το 2004 δεν έγινε ποτέ. Ψάξτε το γιατί. Ψάξτε πώς από τα 16,5 τρισεκατομμύρια δραχμές Α.Ε.Π. που ήταν το μεγαλύτερο την περίοδο των δραχμών (1987, 1999), φτάσαμε το 2010 να παρουσιάζουμε Α.Ε.Π. 300 δισεκατομμύρια ευρώ και ανάλογο χρέος.

Κύριε Τσίπρα, αριστερέ πρωθυπουργέ της Ελλάδος,

προχωρήστε στην υλοποίηση αυτής της πραγματικά αριστερής πρότασης. Αποδείξτε μας ότι είστε πραγματικά ένας Ελληνας φιλολαϊκός αριστερός δημοκράτης. Δώστε μας τα όπλα να αγωνιστούμε για την εθνική και οικονομική ελευθερία μας. Η Ιταλία στους Ιταλούς, η Γαλλία στους Γάλλους, η Ελλάδα στους Ελληνες, το Μαρόκο στους Μαροκινούς, η Ρωσία στους Ρώσους κ.λπ. κ.λπ.

Τρομοκρατήστε τους λαοτρομιστές.

Η ξεδιαντροπιά τους είναι σε τέτοιο βαθμό που οι εκπρόσωποι του λαού, αν τολμήσουν στη σημερινή εποχή να μιλήσουν για μέτρα ή ενέργειες που θα βοηθήσουν στην ευημερία του, τους κατηγορούν για λαϊκιστές και λαϊκισμό.

Αν τελικά συμφωνήσετε σαν αριστερή παράταξη να προχωρήσετε στην υλοποίηση αυτής της πρότασης, είμαι στη διάθεση της κοινοβουλευτικής σας ομάδας για τρεις διαλέξεις.

Σκοπός των διαλέξεων θα είναι:

Α) Η αναλυτική εξήγηση του σχεδίου

ανάπτυξης δικτύου έξω χρηματιστηριακών οργανισμών με την κωδική ονομασία “κυψέλη”.

Β) Τρόποι οργάνωσης και χρηματοδότησης του σχεδίου “κυψέλη”.

Το κόστος των διαλέξεων είναι 7.450 ευρώ φορολογημένα (50 ευρώ το άτομο + φόροι).

Με τιμή

Σταμάτιος Κουτρούλης

αναλυτής Η/Υ,

μελετητής οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικών συστημάτων απορρόφησης ρομποτικών αυτοματισμών και ρομπότ.

Εμπνευστής και οργανωτής του σώματος πολιτών, επίβλεψης αστυνομικών ενεργειών, που λειτούργησε στην Περιφέρεια Κρήτης από τον όγδοο του 1999 μέχρι τον δέκατο του 2003

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.