Μουσείο Τυπογραφείας

Η γη εκπέμπει SOS

Η κλιματική αλλαγή μπορεί μέχρι τώρα να μην έχει επηρεάσει την Κρήτη στο βαθμό που έχει επηρεάσει άλλες περιοχές, σύμφωνα με μετεωρολόγους (“Χανιώτικα νέα”, 23-7-2014), αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν περιορίζεται σε πόλεις ή χώρες. Επηρεάζει στην πραγματικότητα όλον τον πλανήτη. Η γη εκπέμπει σήμα κινδύνου. Και αυτό το (ανα)γνωρίζουν όχι μόνον οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά ακόμα και κυβερνήσεις.
“Η κλιματική αλλαγή ήδη φέρνει χάος” είναι ο τίτλος άρθρου του Justin Gillis που δημοσιεύτηκε στους The New York Times και αναδημοσιεύτηκε στην “Καθημερινή” στη 1 Απριλίου 2014. «Η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει με σαρωτικό τρόπο όλες τις ηπείρους και τους ωκεανούς, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά σε περίπτωση που δεν τεθούν υπό έλεγχο οι εκπομπές ρύπων. Αυτό συμπέρανε η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που συνοψίζει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, την υπάρχουσα επιστημονική γνώση γύρω από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η έκθεση αναφέρει ότι οι πάγοι σε ξηρά και θάλασσα λιώνουν, οι υδάτινοι πόροι κινδυνεύουν, οι καύσωνες εντείνονται και οι πλημμύρες γίνονται πιο καταστροφικές, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν και πολλά ψάρια και άλλα ζωντανά είτε μεταναστεύουν προς τους πόλους είτε εξαφανίζονται», σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Ακόμα και το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι «η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, που εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σαν αποτέλεσμα της τήξης των πολικών παγετών, καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμύρων. Οι μεταβολές αυτές θα επιφέρουν με τη σειρά τους σοβαρές επιπτώσεις στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, τους υδατικούς πόρους, τη δημόσια υγεία, την προσφορά τροφής, τη βιομηχανία, τις γεωργικές καλλιέργειες, τις μεταφορές και τις υποδομές. Η σοβαρότητα των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κυμαίνεται ανάλογα με την περιφέρεια».
Επομένως, η κλιματική αλλαγή για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος ήδη μας επηρεάζει όλους. Είτε ζούμε στην Κρήτη, είτε στην Αυστραλία, είτε στις ΗΠΑ. Ας αφήσουμε λοιπόν τον πλανήτη όσο γίνεται στην… ησυχία του, μπας και τον σώσουμε και μαζί με αυτόν προστατέψουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας. Και ας απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις του Κόσμου να εφαρμόσουν μέτρα προστασίας του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.