Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φύση και άνθρωπος: Εμείς μαζί τελικά

Κύριε διευθυντά,
συμμετείχα κι εγώ στην εκδήλωση “Φύση και άνθρωπος: Μαζί ή απέναντι” στην Αγία Μαρίνα Χανίων.
Το ευχάριστο ήταν πως ήρθαν αρκετοί νέοι, αλλά και πολλοί μεγαλύτεροι να ενημερωθούν για το εξαίρετο έργο LIFE NATURA THEMIS και τη δουλειά που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για την προστασία των οικοτόπων στην Κρήτη και τις περιοχές Natura 2000 που αποτελούν το 30% της έκτασης του νησιού.
Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Οι περιοχές αυτές δεν ορίστηκαν για να αποτελούν άβατο για τον άνθρωπο, αλλά για να καταγραφούν ως περιοχές μοναδικού κάλλους, σημαντικές στην επιστημονική κοινότητα και σημεία πολύτιμων ροών για τη βιοποικιλότητα. Αυτός ο εναλλακτικός θησαυρός είναι και η ανάσα για βιώσιμη ανάπτυξη και διαφοροποίηση στον τουρισμό. Στην εκδήλωση, αποτυπώθηκαν πώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες οδηγούν σε πληγές, όπως τις γνωρίσαμε τον τελευταίο χειμώνα με τη βοήθεια ανθρώπινων παρεμβάσεων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.
Για την περιοχή, τα ρέματα που πια δε βρίσκουν δίοδο στη θάλασσα διαβρώνοντας τις ακτές και συσσωρεύοντας φερτά υλικά. Μάθαμε για τα μοναδικά είδη που ζουν ή βρίσκουν καταφύγιο στον τόπο αυτό και το πόσο χρήσιμα είναι για όλες τις ανθρώπινες ανάγκες, την καθαρότητα των υδάτων, την επικονίαση και τη διατήρηση ισορροπιών στο οικοσύστημα μεταξύ ημών και των όχι τόσο προσφιλών σε εμάς, ειδών χαμηλότερα της τροφικής αλυσίδας.
Να αναφέρω και ένα δυσάρεστο, όμως, την αγανάκτηση ανθρώπων που ασχολούνται με την προστασία ειδών εκτός των περιοχών Natura 2000 όπως η χελώνα Καρέτα-Καρέτα, προστατευόμενων πτηνών κ.ά.
Η Αγία Μαρίνα, όπως και άλλα χωριά προικισμένα με θάλασσα, από αγροτικές περιοχές έχουν οδηγηθεί σε ένα αγώνα γρήγορου κέρδους με πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να μη σέβονται τους νόμους. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε οι τελευταίοι λουόμενοι κάνετε μια κίνηση να μαζέψετε την ξαπλώστρα σας πίσω – πίσω ή έστω γυρίστε τη στο πλάι. Αυτή η κίνηση θεωρείται δυστυχώς από αρκετούς επιχειρηματίες πολύ πιο δαπανηρή από την κίνηση που κάνουν ήδη να μαζέψουν τις “περίσσιες” σαν φανούν ελεγκτές. Ας τους δείξουμε πως τουλάχιστον ως πελάτες, πολίτες και ερωτευμένοι με τη μοναδική κρητική φύση δεν μένουμε στο κόστος ή στον κόπο.
Η εφαρμογή LIFE THEMIS υπάρχει στις έξυπνες συσκευές για να αναφέρει κάποιος, που δεν μπορεί να πει δεν είδα/δεν γνωρίζω, περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Κρήτη
http://www.lifethemis.eu/el/content/appsmartdevices
Πώς θα ήταν άραγε μια σύγχρονη γκραβούρα για τα Θοδωρού με την Αγιά Μαρίνα και τα ρέματά της σήμερα;
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Ηλιάκης
Αγία Μαρίνα Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα