Μουσείο Τυπογραφείας

Eνας βετεράνος επέστρεψε στις Καλύβες Αποκορώνου

Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες στις Καλύβες Αποκορώνου η επίσκεψη του 97 χρονου Νεοζηλανδού Άντονι Μέιντεμ, βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

O κ. Μέιντεμ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε, ως αιχμάλωτος, στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβών όπου λειτουργούσε σαν νοσοκομείο. Εκεί – και για όλο το διάστημα της νοσηλείας του – τον φρόντιζε η Ζαχαρούλα Μαροπάκη κάτοικος Καλυβών. Μια κρητικιά, που παρά τις αντιξοότητες ενός πολέμου, πρόσφερε όπως και τόσοι άλλοι με όλες της τις δυνάμεις τις υπηρεσίες της στην πατρίδα.
Με τον χρόνο να μετράει ήδη 77 έτη από τη Μάχη της Κρήτης και διατηρώντας άρρηκτους δεσμούς με την Κρήτη και τα Χανιά, ο βετεράνος επέστρεψε στον τόπο που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.
Σε μια σεμνή τελετή και παρουσία των Δημοτικών αρχών, δασκάλων, μαθητών και πλήθους κόσμου, εξιστόρησε τα γεγονότα της εποχής αλλά και την δική του περιπέτεια που έμελε να είναι και το ορόσημο της μετέπειτα ζωής του.
Δέχθηκε αναμνηστικά δώρα από τον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλυβών «Μανώλης Ραυτόπουλος», τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και τους μικρούς μαθητές οι οποίοι και έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την προσωπική του ιστορία.
Στη συνέχεια ξεδίπλωσε γνωστές και άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ιστορίας αλλά και της Μάχης της Κρήτης σε μια εξομολόγηση από καρδιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως για μεγάλο χρονικό διάστημα υλοποιείται στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβών ένα project με την συμμετοχή μαθητών και γυρίζεται ταυτόχρονα ένα ντοκιμαντέρ για το ίδιο σχολείο για τα γεγονότα εκείνης της εποχής από Νεοζηλανδό σκηνοθέτη.
Ο κ. Μέιντεμ ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου όπου και νοσηλεύτηκε οι οποίοι είχαν εμφανείς αλλαγές όπως τόνισε. Την ματιά του έκλεψε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από τα αρχεία της Αυστραλίας με το σχολείο να λειτουργεί σαν νοσοκομείο.
Αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η – από χρόνια εκφρασμένη – επιθυμία του, να σκορπιστεί η τέφρα του στην Αγία Μαρίνα και στις Καλύβες ως ένδειξη αγάπης και σεβασμού για τον τόπο που πολέμησε αλλά και τους ανθρώπους που του έσωσαν τη ζωή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.