Μουσείο Τυπογραφείας

Χανιώτικη συμμετοχή σε Τριενάλε φωτογραφίας στη Σερβία

Στο “NEW PhOTOVISION 2015, 2nd International Triennal of Photography το οποίο διοργανώνει το NCF (National Center of Photography)” στο Βελιγράδι, στη Σερβία, συμμετέχει ο Χανιώτης φωτογράφος και καθηγητής Νίκος Μπασιάς.
Πρόκειται για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό, ανοικτό σε φωτογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων κανόνων της PSA (Photographic Society of America), UPI (United Photographers International), FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique) και της FSS (Foto savez Srbije = Photo Association of Serbia).
Ο κ. Μπασιάς συμμετέχει με τέσσερις φωτογραφίες στην κατηγορία “Γεωμετρία” (Geometry), δύο από τις οποίες διακρίνονται με Διεθνή Ανάρτηση. Η πρώτη έχει τίτλο “Lines_1” και απεικονίζει το παλιό λιμάνι των Χανίων, στην πρώτη μεγάλη κακοκαιρία του χειμώνα που μας πέρασε. Η δεύτερη έχει τίτλο “Lines_2”, μια φωτογραφία που ανήκει στην κατηγορία της Νέας Τοπιογραφίας, είναι και αυτή από τα Χανιά.
Συμμετέχει με τέσσερις φωτογραφίες στην κατηγορία “Μονόχρωμο” (Open monochrome) από τις οποίες διακρίνονται με Διεθνή Ανάρτηση οι δύο φωτογραφίες με όνομα “Κρητικός από τα Σφακιά” (Cretan from Sfakiα) και “Παππάς” (Τhe priest), δύο πορτρέτα αγνών ανθρώπων των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα. Το πορτρέτο είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα του φωτογράφου Νίκου Μπασιά, το οποίο το προσεγγίζει με το ασπρόμαυρο. Η  ασπρόμαυρη φωτογραφία, με τη λιτότητα που προσδίδει στο πορτρέτο, είναι σαν να φωτογραφίζεις την ψυχή τους, ενώ με το χρώμα φωτογραφίζεις τα ρούχα τους όπως έλεγε και ο Ted Grant.
Στον διαγωνισμό οι Διεθνείς Διακρίσεις προήλθαν ανάμεσα από 51 χώρες που έλαβαν μέρος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.