Μουσείο Τυπογραφείας

Απάντηση για την ανέγερση σχολείων μέσω ΣΔΙΤ

Κύριε διευθυντά,
είναι γνωστό ότι τα Χανιά αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα σχολικής στέγης και η παρούσα Δημοτική Αρχή έδωσε μια οριστική λύση, με την κατασκευή 8 νέων σχολικών μονάδων μέσα σε 3 χρόνια, σε πολλές περιοχές του Δήμου μας. Ενα πρόβλημα, όχι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό, για το οποίο όλοι μιλούσαν αλλά πρακτική και βιώσιμη λύση δεν είχε δοθεί μέχρι σήμερα.
Η λύση βρέθηκε από τη δημοτική μας αρχή και είναι οριστική. Χωρίς ιδεοληψίες και παρωπίδες, με μόνο γνώμονα το συμφέρον της σχολικής κοινότητας και των δημοτών αλλά και του Δήμου και με σκληρή και συστηματική δουλειά, καταφέραμε μέσα σε 3,5 χρόνια να είμαστε πλέον στην τελική ευθεία. 8 νέα σχολικά κτήρια στο Δήμο Χανίων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ήταν ο στόχος μας από την αρχή της θητείας και σήμερα με την πρόσφατη δημοπράτηση του έργου, το άλλοτε «όνειρο» αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.
Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένα δοκιμασμένο και αποτελεσματικό εργαλείο που με ελάχιστο κόστος για τον Δήμο και τους δημότες εξασφαλίζει ποιοτικά σχολεία, με σύγχρονες προδιαγραφές, ιδανικά για τα παιδιά μας. Τα 24 σχολεία στην Αττική που ήδη λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία και έχουν εισπράξει επαίνους από τις σχολικές κοινότητες είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Και είναι πραγματικά κρίμα να ανακυκλώνονται από δημοτικές παρατάξεις συνθήματα που δεν έχουν καμία βάση και τα έχουμε και εμείς εξηγήσει δεκάδες φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ξανά ορισμένα πράγματα.
1ον: Τα σχολικά κτήρια που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ στα Χανιά είναι απολύτως δημόσια σχολεία, είναι περιουσία του Δήμου και των δημοτών του και δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά σε κανέναν ιδιώτη όπως ανακριβώς αναπαράγεται.
2ον: Η συντήρηση, η καθαριότητα και η φύλαξη είναι υποχρέωση του ιδιώτη για 25 χρόνια γεγονός που διασφαλίζει ποιοτική κατασκευή και τη βέλτιστη συντήρηση αλλά και την εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο μας.
3ον: Η αποπληρωμή του έργου θα γίνεται σταδιακά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή με κρατική χρηματοδότηση χωρίς, επαναλαμβάνω, οικονομική επιβάρυνση του Δήμου για τις μελέτες, την κατασκευή, την συντήρηση των νέων σχολείων.
4ον: Οι πόροι του Δήμου για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων μας είναι πράγματι πολύ περιορισμένοι, παρόλα αυτά έχουμε υπερβάλλει εαυτόν για να τα διατηρήσουμε σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Εξίσου περιορισμένοι είναι και γενικότερα οι διαθέσιμοι πόροι για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων με δεδομένο μάλιστα ότι στο Δήμο Χανίων δεν παραλάβαμε καμία απολύτως μελέτη ή έστω προμελέτη για νέο σχολικό κτήριο.
Η επιλογή των ΣΔΙΤ ήταν κατά συνέπεια μονόδρομος, εφόσον θέλαμε να δώσουμε την καλύτερη και πιο δοκιμασμένη λύση στο πρόβλημα μια και καλή.
Είναι απορίας άξιον που ακόμα και σήμερα, δημοτικές παρατάξεις δεν αναγνωρίζουν την μεγάλη επιτυχία όχι μόνο της παρούσας δημοτικής αρχής αλλά κυρίως του ίδιου του τόπου μας και των παιδιών μας που τελικά θα ωφεληθούν…
Και επειδή το μείζον ζήτημα της σχολικής στέγης δεν είναι για εμάς αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης καλούμε και όλες τις υπεύθυνες παρατάξεις να συνταχθούν με αυτήν τη προσπάθεια και να μην προσπαθούν να την «υποβαθμίσουν» αναπαράγοντας ανακρίβειες.
Εν κατακλείδι, καλό είναι, όποιος ασκεί κριτική να μας πει και την απαιτούμενη λύση. Έχει κάποιος να προτείνει κάτι άλλο που θα μας λύσει, άμεσα, το πρόβλημα;

Με εκτίμηση,
Ο δήμαρχος Χανίων
Αναστάσιος Βάμβουκας

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.