Μουσείο Τυπογραφείας

Ανάγκη έργων οδικής ασφάλειας στα Κουνουπιδιανά

Επιστολή Πολέντα προς τον περιφερειάρχη Κρήτης

Κύριε περιφερειάρχη,
ως γνωστόν την 06:30 της 17/09/2017 στην περιοχή Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου Χανίων και πλησίον της εισόδου του Πολυτεχνείου Κρήτης δύο νέα παιδιά, ο Γιάννης φοιτητής Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών και η Στέλλα φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κινούμενοι στο άκρον του οδοστρώματος παρασύρθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα τον τραγικό τους θάνατο.
Εκτός των σοβαρών παραβατικών πράξεων του οδηγού του ζημιογόνου αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι στο μοιραίο αυτό και μόνο σημείο όλως αναιτίως δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ΑΚΟΜΑ
1. Πεζοδρόμιο για την ασφαλή κίνηση των πεζών που πριν και μετά το ως άνω σημείο υπάρχει πεζοδρόμιο
2. Φωτιστικά σημεία (στύλοι) για τον επαρκή φωτισμό της οδού που μόνο στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν.
3. Διαγράμμιση επί του οδοστρώματος για την ασφαλή  διάβαση των πεζών.
4. Νόμιμη και ασφαλής ΣΤΑΣΗ Λεωφορείων για την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση των φοιτητών και όχι μόνο.
Κύριε Περιφερειάρχη στο άρθρο 10 του Ν 2696/1999 (Κύρωση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) αναφέρονται μεταξύ των άλλων ότι
α. Οποιος έχει τις κατά τον παρόντα Κώδικα αρμοδιότητες ή την εξουσία επί του πράγματος, επί του οποίου διεξάγεται δημόσια κυκλοφορία, υποχρεούται να λαμβάνει κάθε μέτρο ώστε από τη δημόσια κυκλοφορία να μη δημιουργείται κίνδυνος ή ζημία τρίτων προσώπων η άλλων έννομων αγαθών,
β. Η κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών εκτελείται ΜΟΝΟ κατόπιν σχετικής μελέτης. Αρμόδιοι φορείς για την εκπόνηση ή έγκριση μελετών εφαρμογής που αφορούν την κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών (πινακίδες και διαγραμμίσεις) και για την εγκατάσταση και συντήρηση της σήμανσης αυτής είναι είτε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. είτε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είτε οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τις συντηρούν κατά περίπτωση.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των φορέων αυτών έχουν την υποχρέωση σε εύλογο χρονικό διάστημα και των σχετικών αστυνομικών αποφάσεων.
γ. Στο άρθρο 8 αναφέρεται επί πλέον ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης ή η χάραξη διαγραμμίσεων, καθώς και η εγκατάσταση σηματοδοτών από άλλους εκτός από τις παραπάνω καθοριζόμενες αρμόδιες Υπηρεσίες κ.λπ.
Κύριε περιφερειάρχη λίγες ημέρες μετά το θλιβερό συμβάν του ΑΔΙΚΟΥ ΧΑΜΟΥ των δύο νέων ο Δήμος Χανίων έσπευσε να αρχίσει τις εργασίες τοποθέτησης ΦΑΝΑΡΙΩΝ στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα, τα μέλη του Συλλόγου μας και γενικά η κοινωνία των Χανίων να απορούν πώς σε διάστημα δύο – τριών ημερών μετά το τροχαίο αυτό δυστύχημα το οποίο συγκλόνισε το Πανελλήνιο, ο Δήμος Χανίων κατάφερε να πάρει ΟΛΕΣ τις προβλεπόμενες εγκρίσεις ώστε να αρχίσει το έργο τοποθέτησης φαναριών που επί τόσα χρόνια δεν το είχε κάνει ή είχε πάρει προ καιρού τις εγκρίσεις και απλά δεν τις υλοποίησε για τους δικούς του λόγους θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω σας υποβάλλουμε την παράκληση όπως μας γνωρίσετε σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για τις ως άνω με α/α 1 έως 4 διαπιστωμένες παρατηρήσεις οι οποίες ενδεχομένως πρέπει να συνδεθούν με το επελθόν αποτέλεσμα του τροχαίου θανάτου των δύο νέων και για να αναζητήσουμε  τυχόν ποινικές ευθύνες των υπεύθυνων που με πράξεις η παραλήψεις τους θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Επιπροσθέτως σας καταθέτουμε ό,τι τυχόν έρευνα σχετικά με την υλοποίηση της σχετικής στην περιοχή απαλλοτρίωσης ως πρός την υλοποίηση αυτής καθώς και στην παραλαβή του έργου από την αρμοδία προς τούτο ορισθείσα επιτροπή παραλαβής του έργου, το όποιο έργο στερείτο πεζοδρομίου και φωτισμού, ενδεχομένως να αποκαλύψει σοβαρά και αξιόλογα στοιχεία.

Την παρούσα αναφορά έχουμε την τιμή να υποβάλλουμε στον Κύριο Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης (Χανίων) για τυχόν παραπέρα κατά την κρίση του ενέργειες .

Μετά Τιμής
Σταύρος Πολέντας
πρόεδρος Συλλόγου Αρωγής & Αλληλεγγύης
Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων
Δυστυχημάτων
“Ο Άγιος Χριστόφορος”

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.