Μουσείο Τυπογραφείας

Αμισθί αξιώματα

Δεν περνά ημέρα, που η κυβέρνηση να μην μας εκπλήσσει, προκαλώντας γεγονότα τα οποία ο ελληνικός λαός δεν τα περιμένει. Θεωρείται πολιτικό σφάλμα του κ. Τσίπρα να προσλάβει, αμισθί, σε κομματική κυβερνητική θέση την κα Β. Θάνου τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, 10 ημέρες μετά την αποχώρησή της, λόγω ορίου ηλικίας, ως προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.

Η κα Β. Θάνου, τον Αύγουστο 2014 προσήχθη σε αντιπρόεδρο του Α.Π. και τον Ιούνιο 2015 έγινε πρόεδρος, αφού παραβιάστηκε η επετηρίδα. Ήταν 4η κατά σειρά μεταξύ των εκλογίμων στη θέση του προέδρου του Α.Π.

Πριν δύο μήνες έγινε θέμα η συνάντηση της κ. Θάνου και των δύο προέδρων των άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον κ. Τσίπρα, πριν την απόφαση του Σ.τ.Ε. για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου ο μεν πρωθυπουργός έταξε κάτι αναδρομικά, η δε πρόεδρος του Α.Π. ζήτησε τη ρύθμιση μερικών χρόνων περισσότερης θητείας. Μία εβδομάδα πριν ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τη μάχη κατά της δικαιοσύνης φωτογράφιζε έμμεσα κάποιο ανώτατο πρόσωπο ως θεσμικό εμπόδιο στο έργο της κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι γιατί έγινε τόσο εσπευσμένα αυτή η επιλογή; Σε τι θα τη χρειαστεί ο πρωθυπουργός; Ποιο το σκεπτικό του; Πόση ανάγκη είχε το Μ. Μαξίμου μιας ανωτάτου λειτουργού της Δικαιοσύνης και μάλιστα την κα Θάνου; Για ν’ αντιμετωπίσει διεξοδικά τα προβλήματα της Δικαιοσύνης; Μήπως κρατά στα χέρια της το “κλειδί της γνώσης” και θέλουν να την χρησιμοποιήσουν; Ίσως να περιμένουν ανατροπές, προσφυγές και ένα σωρό δικαστικά προβλήματα, που η επίλυσή τους απαιτεί άνθρωπο “υψηλών προδιαγραφών”, να τα διαπραγματευθεί σοβαρά και να τα βγάλει πέρα;

Μήπως έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο απ’ τους δανειστές η παράκαμψη των θεσμικών εμποδίων, ώστε το ελεγκτικό έργο να γίνεται ευκολότερα; Βρίσκεται στα σκαριά η σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, με κατάργηση του Σ.τ.Ε. και αποδυνάμωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε ο έλεγχος της κρατικής εξουσίας να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες και σε αποφάσεις να εκδίδονται ταχύτερα;
Αν είναι έτσι, τότε στην κα Θάνου απ’ αυτή την κυβερνητική κομματική θέση θα πέσει όλο το βάρος. Ο κ. Τσίπρας χρειάζεται κάποια κάλυψη, ώστε να ‘χει το άλλοθι, σε περίπτωση που προκύψει κάτι, να δηλώσει όπως κάποιος άλλος στο παρελθόν, «κι εγώ απλώς προήδρευα».
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι αντιγράφει σκηνές του παρελθόντος.

Μην ξεχνάμε την εξέλιξη του κ. Γ. Κουβελάκη. Ενώ ήταν 6ος κατά σειρά αρχαιότητος για πρόεδρος του Σ.τ.Ε., παραιτήθηκε και αμέσως έγινε υπ. Δικαιοσύνης (Οκτ. 1993 – Φεβρ. 1995), διορίστηκε δε βουλευτής Επικρατείας (1993 – 1996). Χρησιμοποιήθηκε από τον Ανδρέα, να καταργήσει τη θανατική ποινή, περιόρισε με νόμο τις προαγωγές στον Α.Π. και έκανε ολομέτωπη επίθεση στον πρόεδρο του Α.Π., τότε Βασ. Κόκκινο, που διετέλεσε πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου και δίκασε τον Ανδρέα.

Τα πυρά της Ν.Δ. εστράφησαν και στην κα Θάνου, η οποία με πρωτοβουλία της πριν την αποχώρησή της, διοργάνωσε εκδήλωση για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Α.Π. στο Χίλτον. Κατηγορήθηκε ότι «σε καιρούς χαλεπούς για τα οικ/κά της χώρας τέτοια εκδήλωση δημιουργεί προβλήματα. Στις μέρες μας αποτελεί πρόκληση ως προς την κάλυψη υψηλών δαπανών». Σημειωτέον, ότι απ’ την εκδήλωση απείχαν ο υπ. Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. και ο τομεάρχης του Δικαστικού της Ν.Δ.

Όλη η δραστηριότητα οφείλεται κατά κύριο λόγο στον κ. Τσίπρα, που συνετέλεσε ώστε η κα Θάνου να συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον επιτηδείων που τα καταφέρνουν, ενώ οι άλλοι καταλήγουν στη μοίρα των “αφανών”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.