Κιότο
Δεν είναι τελικά μόνο οι άνθρωποι που γνωρίζουν από γραμματική και συντακτικό. Ακόμα και τα πουλιά, έστω κι αν δεν έχουν ουσιαστικά ή ρήματα, φαίνεται πως έχουν «κανόνες» γραμματικής και συντακτικού όταν τιτιβίζουν, σύμφωνα με μια νέα πρωτοποριακή ιαπωνική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο μελέτησαν τους σπίνους της Βεγγάζης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν δικές τους μορφές συντακτικών κανόνων. «Τα ωδικά πουλιά έχουν μια αυθόρμητη ικανότητα να επεξεργάζονται συντακτικές δομές στα τραγούδια τους», σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Κεντάρο Αμπε. Οι ερευνητές έκαναν στο εργαστήριο πειράματα για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό οι σπίνοι είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αντιδράσουν, όταν ακούνε τραγούδια άλλων σπίνων που είναι «ασύντακτα» και χωρίς γραμματική. Διαπιστώθηκε ότι τα πουλιά αντιδρούσαν μόνο στα κελαηδίσματα, που υπήρχε διαδοχή των συλλαβών.
Η έρευνα κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι κανόνες δεν είναι έμφυτοι αλλά τα πουλιά έπρεπε να τους μάθουν. Τα πουλιά που είχαν απομονωθεί από τα υπόλοιπα, δεν αντιδρούσαν στα τραγούδια με τους συγκεκριμένους κανόνες και το έκαναν μόνο όταν είχαν βγει από την απομόνωση και είχαν πια ζήσει για δύο εβδομάδες μαζί με τα άλλα. Το μόνο άλλο ζώο για το οποίο οι επιστήμονες έχουν ισχυριστεί κάτι ανάλογο, είναι η φάλαινα.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.