Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΧΑΝΙΩΝ:

Μεγάλη απώλεια χαρακτηρίζει η Ενωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Χανίων το κλείσιμο της Κλινικής Θώρακος και Αγγείων μετά την αποχώρηση του αγγειοχειρουργού – θωρακοχειρουργού  κ. Μουστάρδα.
Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. σημειώνει χαρακτηριστικά:
´Πράγματι είναι μεγάλη απώλεια για τον τόπο μας άλλο ένα κλείσιμο Κλινικής, μετά από το κλείσιμο της Μονάδας Νεογνών. Η προσφορά των γιατρών της Κλινικής  στον χανιώτικο λαό αυτά τα τρία χρόνια ήταν αδιαμφισβήτητη, ενώ το κλείσιμό της στερεί από την κοινωνία μας μια σημαντική και σπουδαία   ακόμη ειδικότητα και κάνει το Νοσοκομείο μας φτωχότερο στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να δραστηριοποιηθεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται, παράλληλα με τις διαδικασίες για την ουσιαστική στελέχωση της Μονάδας Νεογνών, για να τοποθετηθεί άμεσα αγγειοχειρουργός στο Νοσοκομείο μας, αφού πρόκειται για μια ειδικότητα πρώτης γραμμής, η έλλειψη της οποίας δημιουργεί πολλά και επικίνδυνα για τη ζωή προβλήματα στους ασθενείς.
Η σημερινή συγκυρία είναι τέτοια, που πρέπει όλοι μαζί να είμαστε σε εγρήγορση και να προστατεύσουμε τόσο τις δομές του Νοσοκομείου όσο και την πρωτοβάθμια υγεία´.
Και προσθέτει:
´Δεν έχει ίσως νόημα να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι το Ε.Σ.Υ. οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση με τη σταδιακή εφαρμογή των επιταγών του μνημονίου και της τρόικας, που προφανώς προτιμά η Ελλάδα να δαπανά περισσότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της παρά για την υγεία, την παιδεία ή τις συντάξεις.
Η συνταγή που εφαρμόζεται για τη διάλυση του Ε.Σ.Υ. έχει ως βασικά συστατικά τις συγχωνεύσεις και την ιδιωτικοποίηση και έχει ως σκοπό τη μετατροπή των δημόσιων δαπανών υγείας σε ιδιωτικές, δηλαδή από την τσέπη του πολίτη, όπως το εισιτήριο 5 ευρώ ακόμα και στα επείγοντα, ολοήμερη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εκχώρηση 20% των «καλών» κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και η τελευταία πρόταση του «λογιστή» υπουργού μας για άδεια ιδιωτικού ιατρείου και στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.)´.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στη συνέχεια η Ενωση σχολιάζει ότι ´οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Υγεία με το Επιχειρησιακό Σχέδιο «αναδιάταξη των Νοσοκομείων της χώρας», επιδιώκουν την υποταγή των αναγκών του δημόσιου τομέα υγείας της Ελλάδας στις απαιτήσεις των δανειστών -που μετατράπηκαν σε Υπάτους Αρμοστές της εθνικής οικονομίας- για ισοπεδωτικές περικοπές των δημόσιων δαπανών υγείας, περιορισμό κλινών κατά 10.000, κλείσιμο τμημάτων και Νοσοκομείων.
Οι εισηγήσεις που έλαβε υπόψη ο κ. Λοβέρδος, οι περιβόητες «μελέτες για την αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ.» επαναλαμβάνουν τη λογική των «Greekstatistics», δίνουν πλασματική εικόνα για τη στελέχωση των Νοσοκομείων, δεν λαμβάνουν καθόλου υπ’ όψιν τους τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας, βγάζουν περίσσευμα 6.500 γιατρών Ε.Σ.Υ. προσμετρώντας τους ειδικευόμενους και τους αγροτικούς, προτείνουν τραγικές συνταγές λύσεων, όπως η εφημερία Τομέα. Βάζουν ουσιαστικά το Ε.Σ.Υ. στην κλίνη του Προκρούστη και συζητούν από που θα αρχίσουν τον τεμαχισμό, πως θα γίνει το « κούρεμα».
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος δηλώνει τη μείωση κατά 48 εκατομμύρια ευρώ των προνοιακών επιδομάτων ανακαλύπτοντας τους ενόχους για την οικονομική κρίση. Την ίδια στιγμή δαπανούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη διεξαγωγή στη χώρα μας των Special Olympics, επιχειρώντας να αποδείξει το ενδιαφέρον της πολιτείας για τα άτομα με αναπηρία με επικοινωνιακές φιέστες και μόνον.
Η υποκρισία έχει τα όριά της και η κοινωνία τις αντοχές της. Ο κ. Λοβέρδος τα έχει ξεπεράσει αμφότερα επανειλημμένα. Οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν καθημερινά στις πλατείες, δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται πια τα κόλπα και τις πολιτικές τους και θα τις ανατρέψει μαζί με τις δυνάμεις που τις προωθούν.
Στη σημερινή περίοδο της έκρηξης της φτώχειας και της ανέχειας, με γνωστά σε όλους τα στοιχεία αύξησης της προσέλευσης των πολιτών στα Δημόσια Νοσοκομεία, εκείνο που απαιτείται ως εθνική προτεραιότητα – παράλληλα με την εξοικονόμηση πόρων από τη κατάργηση της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στις προμήθειες, την αντιδεοντολογική συνταγογράφηση, την υπερκατανάλωση εξετάσεων – είναι η υγειονομική θωράκιση της χώρας, η στήριξη του Ε.Σ.Υ. και παρεμβάσεις ποιοτικής ολοκλήρωσής του και γι’ αυτό καλούμαστε όλοι να αγωνιστούμε´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα