Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Βρυξέλλες
Το νέο πακέτο βοήθειας, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, οι εγγυήσεις που πρέπει να δώσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο ΔΝΤ -ώστε να εκταμιευθεί η 5η δόση του δανείου- καθώς και η πρόταση της Κομισιόν για την αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας αναμενόταν να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Επισήμως, στη Σύνοδο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την ελληνική κρίση χρέους, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης αναμένονται στις αρχές Ιουλίου (πιθανότατα στο έκτακτο Eurogroup της 3ης Ιουλίου), ωστόσο υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, κυρίως σε ό,τι αφορά το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών μέσω της μετακύλισης (roll-over) του ελληνικού χρέους, δηλαδή στο πώς θα διασφαλισθεί μία ουσιαστική συμμετοχή χωρίς να θεωρηθεί ότι είναι εξαναγκαστική.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμενόταν ότι θα στηρίξουν πολιτικά τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, αποδεσμεύοντας την 5η δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος, ώστε να αποφευχθεί το εφιαλτικό ενδεχόμενο μίας στάσης πληρωμών εντός του καλοκαιριού.
Στόχος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα της Ελλάδας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, είναι να επιβεβαιωθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα του πρόσφατου Εurogroup.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αναμένονται σχετικές αναφορές στα συμπεράσματα της Συνόδου, όπως επίσης και έκκληση των Ευρωπαίων ηγετών στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης αναμενόταν να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης.

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο
Το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από το υφιστάμενο των 110 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει δάνειο ύψους 60 δισ. ευρώ, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 30 δισ. ευρώ και τα οφέλη από τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών με την επιμήκυνση του χρέους, τα οποία μπορεί να ανέλθουν έως και τα 30 δισ. ευρώ, αν και πολλοί αναλυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά το τελευταίο θέμα.
Η διάρκεια της επιμήκυνσης και το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα κληθούν να αγοράσουν οι ιδιώτες είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των τραπεζών.
Η βελγική κυβέρνηση πρότεινε στις Τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας που έχουν έκθεση στην Ελλάδα να αγοράσουν νέα ομόλογα 5ετούς διάρκειας και επιτόκιο ίσο με αυτό του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF).

Μίνι Σύνοδος
Στο μεταξύ, κατ’ ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα αναμενόταν να έχουν το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες -λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής- η Αγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Μ. Μπαρόζο, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Η συνάντηση αυτή οργανώνεται κατ’ απαίτηση της γερμανικής καγκελαρίας», ανέφερε διπλωματική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής αναμενόταν να ξεκινήσει στις 20.30 ώρα Ελλάδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα