Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κοστούμια και μάσκες του Γιάννη Μετζικώφ

´Στην Τέχνη προχωράμε μπροστά έχοντας το βλέμμα μας στραμένο προς τα πίσω. Τίποτα δεν μας απαλλάσσει από αυτό. Αν αποφασίσεις να απαλλαχθείς από αυτό μπορεί και αυτόματα να σταματήσεις να είσαι καλλιτέχνης. Όλη η ποιητική διάθεση της δημιουργίας βρίσκεται σε αυτή τη σχέση με το χθες». Ο καταξιωμένος σκηνογράφος – ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του, τα Χανιά, φέρνοντας μαζί του τα δώρα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του, τα οποία θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Μετζικώφ, θεατρικά ενδύματα και προσωπεία. Από τη σκηνή στο Μουσείο», που εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ. 
Ο επισκέπτης της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 30 Ιουλίου και την οποία έχει επιμεληθεί ο ιστορικός Τέχνης, κ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει εξαίσια κοστούμια και μάσκες του Κρητικού καλλιτέχνη που «έντυσαν» ιστορικές παραστάσεις και ηθοποιούς του Θεάτρου.
Εξομολογητικός ο κ. Μετζικώφ μίλησε χθες συγκινημένος -κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου- για την επιστροφή του στα Χανιά: «Δεν είμαι σίγουρος τι ήταν αυτό που με απομάκρυνε από την Κρήτη. Η απόσταση είναι μικρή αλλά… μπορεί οι θάνατοι. Όταν ανοίξει η πρώτη γούβα και μετά η δεύτερη, νιώθεις ότι επιστρέφεις στη θλίψη και όλα ακολουθούν τον δρόμο της θλίψης. Ακόμα και η Φύση, οι μυρουδιές, οι εξοχές», σημείωσε αρχικά, ωστόσο, υπογράμμισε τη δημιουργική δύναμη των βιωμάτων: «Θα μου πείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά καθώς ακούγονται λίγο υπερσυναισθηματικά. Γιατί αισθάνομαι ότι σε αυτές τις καταβολές οφείλω το ποιος είμαι. Τόσο απλά και τόσο αληθινά. Τι σχέση έχουν τα θεατρικά κοστούμια; Μα ζούσα σε ένα σπίτι που οι γυναίκες του σπιτιού υφαίναν και κεντούσαν, βάφαν τα υφάσματα. Ζούσα σε ένα σπίτι φιλόξενο με ωραίες εκδηλώσεις και χαρές. Ακόμα και τα πένθη ήταν βιώματά μας. Μέσα εκεί ανατράφηκα και όταν έφυγα δεν σταμάτησα ούτε μια στιγμή να τα σκέφτομαι».
Ο κ. Μετζικώφ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Χανιώτες για τη φιλοξενία, η οποία «με βοήθησε να ξανασκεφτώ πόσο είναι χρήσιμο να είσαι κοντά σε ό,τι αγαπάς», ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, η οποία έδωσε την άδεια να ταξιδέψει η έκθεση στα Χανιά.
Ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον κ. Μετζικώφ σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Για 2 μήνες η πόλη μας θα φορέσει όχι απλώς τα καλά της, αλλά θεατρικά κοστούμια και μάσκες αφάνταστης ομορφιάς και απαράμιλλης Τέχνης. Θα φορέσει τις πιο ωραίες δημιουργίες του Γιάννη Μετζικώφ εγκαινιάζοντας στην Πινακοθήκη της πόλης μας την πραγματικά μεγαλειώδη έκθεσή του με δεκάδες εντυπωσιακά κοστούμια και προσωπεία του Θεάτρου, που έχουν επενδύσει μια πλειάδα παραστάσεων συνεργαζόμενος με τους πλέον σημαντικούς σκηνοθέτες και σκηνές».
Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης ευχαρίστησε και από τη μεριά του τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, για τη συμβολή της στην πραγματοποίηση της έκθεσης, ενώ ο αντιδήμαρχος Χανίων αρμόδιος σε θέματα Πολιτισμού, Δημήτρης Λειψάκης, χαρακτήρισε τον κ. Μετζικώφ «μάγο του Θεάτρου» και πρόσθεσε ότι η εν λόγω έκθεση αποτελεί την πρώτη μιας σειράς εκθέσεων υπό τον γενικό τίτλο «Επέστρεφε», στις οποίες θα παρουσιαστούν Κρήτες καλλιτέχνες που δημιουργούν μακριά από την Κρήτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα