Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

Απόδημοι Κρητικοί
– Ετος επιστροφής στην Κρήτη για τους απόδημους, που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τις Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο το 2012 και το 2013. Αφού οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Και απαιτούνται αποφάσεις, οργάνωση και ομοθυμία από τα τέσσερα διαμερίσματα του νησιού μας.
– Τι είναι αυτά που μας λες, πάλι, θα πείτε;
– Απλά, πολύ απλά, αρκεί να υπάρχει διάθεση για δουλειά:
Α. Περιφέρεια Κρήτης, με συνεργασία τις Ιερές Μητροπόλεις, τις Ενώσεις Αποδήμων (μέσω το Υπ. Εξωτερικών), δημόσιες, δημοτικές Αρχές και άλλοι φορείς (όπως οι πνευματικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί κ.ά.), θα προσκαλέσουν όλους τους Κρητικούς του εξωτερικού, ακόμη και 2ης και 3ης γενιάς, να έρθουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να επανακτήσουν σχέση με τον τόπο τους. Και να γίνουν πρεσβευτές, κήρυκες, ντίλερ στις αγορές της δεύτερης πατρίδας τους. Να έρθουν και οι φίλοι τους και οι γείτονες στις δουλειές ή το σπίτι για να γνωρίσουν αυτόν τον χαρισματικό τόπο.

Β. Πώς μπορεί να ´περπατήσει´ μια τέτοια πρωτοβουλία;
– Η Hellenic Imperial Airways, η Ελληνική τσάρτερ εταιρεία τη θυμάστε;
– Είναι αυτή που πραγματοποίησε αρκετά δρομολόγια από Ακρωτήρι προς Κίνα, Ινδία, Φιλιππίνες, Μπαγκλαντές κ.λπ. με τα ιδιόκτητα JUMBO, που διαθέτει, μεταφέροντας τους υπηκόους των προαναφερθέντων χωρών ´στα σπίτια´ τους, στο ξεκίνημα των γεγονότων Λιβύης, Τυνησίας και Αιγύπτου.
– Τι λέει, λοιπόν η εταιρεία, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της;
* ´…ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί από τον Ιούνιο σε προγραμματισμένες πτήσεις από Ελλάδα προς Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή´.

Θαλάσσιος Τουρισμός…
…διά της ´τεθλασμένης´, αλλά καθόλα νόμιμης διαδικασίας:
Δημοσιεύτηκαν αρχές Απριλίου από το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, οι ´πίνακες δρομολογιακών γραμμών για αποκλειστική 3ετή εξυπηρέτηση από 1ης Νοεμβρίου 2011, με σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας´.
* Πόσο ωφελούνται οι τουριστικοί προορισμοί Ρόδος και Ηράκλειο;
Δείτε τις γραμμές:
1. Ηράκλειο – Σητεία – Κάσος – Πηγάδια Καρπάθου – Ρόδος
* Πειραιάς – Μήλος – Θήρα – Ηράκλειο
2. Θήρα – Ανάφη – Κάσος – Πηγάδια Καρπάθου – Διάφανη – Χάλκη – Ρόδος
3. Ρόδος – Σύμη – Τήλος – Νίσυρος – Κως
4. Ρόδος – Μεγίστη (Καστελόριζο) και επιστροφή, τρία δρομολόγια την εβδομάδα.
5. Ρόδος – Μεγίστη (Καστελόριζο), δύο από Πειραιά
6. Θεσσαλονίκη – Σιγρί – Χίος – Καρλόβασι Σάμου – Πάτμος – Κάλυμνος – Κως – Ρόδος
7. Ρόδος – Καστελόριζο, δύο δρομολόγια την εβδομάδα
8. Ρόδος – Σύμη – Κως – Κάλυμνος -Λέρος – Λειψοί – Πάτμος

Με δυο κουβέντες:
1. Στη σύσταση Περιφερειακής Επιτροπής Τουριστικής Πολιτικής καθώς και Επιτροπής Αντιμετώπισης Κρίσεων στον τομέα του Τουρισμού, προχωρεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η δική μας Επιτροπή, σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις των αρχόντων της Περιφέρειας θα δημιουργηθεί το 2012.
2. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης πρόκειται να συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση Anuga 2011, με ενιαίο περίπτερο, με την επωνυμία Region of Crete, σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δίκτυο Ελαιολάδου και τα Επιμελητήρια του νησιού, οι οποίοι και χρηματοδοτούν παράλληλες δράσεις και ένα μέρος του κόστους συμμετοχής των κρητικών επιχειρήσεων.
3. Το Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού δημοσίευσε δημοπρασία για το έργο ´Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Καθολικών´, με προϋπολογισμό 1.328.536 ευρώ.

Αρχισαν τα… όργανα
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, ´οι αρχαιολόγοι διαμαρτύρονται για τη χορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού 95 εκατ. ευρώ προς το Μέγαρο Μουσικής για κάλυψη χρεών του…´.
– Ακόμη δεν είδατε τίποτα…

Θράκη
Οταν συμβαίνει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, γιατί να μην ισχύει στην Περιφέρεια Κρήτης;
– Ο λόγος;
– Δείτε την είδηση (από τη ´Ναυτεμπορική´ της Μ. Δευτέρας και πέστε μου αν έχω δίκιο):
´…κονδύλι ύψους 900.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την πολιτιστική και τουριστική προβολή της, όπως τόνισε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Παπακοσμάς, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτισμού και Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή´.

RYANAIR
Μετά τη Ρόδο, την Κω, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά η ιρλανδέζικη εταιρεία χαμηλού κόστους -μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας-συμπεριέλαβε στο δίκτυό της και το νησί των Φαιάκων με δύο δρομολόγια την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.
Οι πτήσεις ξεκινούν στις 7 Ιουλίου, από Λονδίνο για Κέρκυρα και υπάρχει σκέψη να διατηρηθεί το ένα δρομολόγιο για τον χειμώνα, όπως γίνεται με τη Ρόδο και την Κω.
(Και φυσικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί χειμωνιάτικη επίσκεψη στα Χανιά, για μια φορά την εβδομάδα, από σκανδιναβικά αεροδρόμια είτε με τη Ryanair ή άλλης εταιρείας συμφερόντων Σουηδίας, Φιλανδίας, Νορβηγίας, αρκεί να το μελετήσουν μεθοδικά ξενοδόχοι, επαγγελματίες νυχτερινής ζωής, πράκτορες και φορείς της ενδοχώρας).

Βελιγράδι
Ο νέος προσιτός προορισμός για τον Ελληνα ταξιδιώτη..
– Ποιός μας το προτείνει;
– Ο συνεργάτης του ένθετου ´Ταξίδια -πρόταση´ της Κυριακάτικης ´Μακεδονίας´, Πάνος Γεωργιάδης.
– Δείτε με προσοχή τον πρόλογο του δισέλιδου αφιερώματος για το Βελιγράδι:
´Ευτυχώς ή δυστυχώς, η κρίση άλλαξε τη φιλοσοφία μας ως προς τα ταξίδια. Οσοι προλάβατε και πήγατε κάπου μακριά, μπράβο σας.
Γευτήκατε και ζήσατε ωραία οργανωμένα ταξίδια στα ´σαλόνια´ των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών πόλεων.
Γκλαμουριά, πολυτελή ξενοδοχεία, ψώνια, διασκέδαση και συνήθως με αεροπορική μετάβαση. Ωραία ταξιδιωτικά χρόνια…
Τώρα τα κεφάλια μέσα. Προβληματισμός, θλίψη και απογοήτευση γι’ αυτούς που λατρεύουν το ταξίδι.
Χρήμα δεν υπάρχει, η Ελλάδα δεν σας χωράει, την Κωνσταντινούπολη τη βαρεθήκατε, το Μπάνσκο είναι μόνο για χειμώνα. Και τώρα, τι κάνουμε;
Μα είναι απλό. Ανακαλύπτουμε προορισμούς που τους σνομπάρουμε, τους υποτιμήσαμε, που δεν μπήκαμε ποτέ στον κόπο να ασχοληθούμε μαζί τους.
Ενας τέτοιος προορισμός, αρκετά παρεξηγημένος για εμάς τους υπερόπτες Ελληνες, είναι και το Βελιγράδι´.
* Η συνέχεια, αρκετά χρήσιμη και πειστική αναζητήστε την στο:             www.makthes.gr.
(Οσοι αποφασίσετε να πάτε Βελιγράδι με Τουριστικό Γραφείο οδικώς ή μόνοι σας, πέστε μας τις εντυπώσεις σας).

´Μαγιάτικο´ το περιοδικό Πάμε Ελλάδα:
* ΤΕΥΧΟΣ 8, με 130 σελίδες γεμάτες άνοιξη στην Ελλάδα και με ξεχωριστή αναφορά στην ιστοσελίδα του ´μαγιάτικου´ περιοδικού, το οποίο μόλις εκυκλοφόρησε στα σημεία διανομής, μαζί με το Λεύκωμα των εκδόσεων ΜΙΛΗΤΟΣ:
ΑΙΓΑΙΟ – ΑΝΩΘΕΝ – Αεροφωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου.
*Λίγα λόγια για το πακέτο που βλέπετε, πάνω και χαμηλά.
1. Η ιστοσελίδα του περιοδικού που είναι συνέχεια της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε, πριν έναν χρόνο, ο Θοδωρής Καλούδης και η ομάδα του (´παρά την εκκωφαντική απουσία συνεργασίας από τον ΕΟΤ (!)…´, όπως τονίζει στο ´Γράμμα του Εκδότη´ είναι: ´http://www.pameellada.mag´.
2. Σελ. 16, από την Ελβίρα Δρακάκη, τα ´Επτά Μικρά Μυστικά´. Το 6ο αναφέρεται στην αρχαιότερη ελιά του κόσμου, που βρίσκεται στις Βούβες στα Χανιά.
3. Σελ. 23. Μην ξεχάσετε την 5η Εκθεση Καλοκαιρινών Διακοπών SUMMER HOLIDAYS EXPO, από τις 20 έως τις 22 Μαΐου 2011 στο Helexpo Palace στην Αθήνα.
4. Σελ. 53. Συνέντευξη του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και απόδραση στους καταπράσινους Παξούς.
5. Σελ. 106. Αρχαία Μεσσήνη – ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ. Δέκα βήματα για να γνωρίσετε την αρχαία πόλη με σημαντικό φωτογραφικό υλικό και έξι σελίδες, με προσφορές από παραδοσιακά ξενοδοχεία Καλαβρύτων, Λακωνίας, Μαγνησίας, Γρεβενών, Καλαμάτας, Πέλλας, Ιωαννίνων και Καστοριάς.
6. Εως εδώ, όμως, από εμάς. Εσείς πάρτε το πακέτο (αν το προλάβετε…), μελετήστε το περιοδικό και στείλτε το λεύκωμα σ’ έναν δικό σας στο εξωτερικό, προσκαλώντας τον να δει:
– Από κοντά, όσα ελληνικά ξωκκλήσια, ερημιές, ορεινούς όγκους και ακτές, παραλίες και οικισμούς, κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους του Αιγαίου, της Κρήτης κ.ά. φωτογράφισε από ψηλά ο Γιάννης Γιαννέλος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα