Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ
Στοίχημα ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών 

Αθήνα
Την ανάγκη εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ). Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι στο νέο 15ετές πρόγραμμα αμυντικών δαπανών η κυβέρνηση έβαλε «κυριολεκτικά μαχαίρι».
Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, «δεν μπορούμε στο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, να προχωρήσουμε με λογικές, συμπεριφορές και πρακτικές, που ήταν γνωστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια και οδήγησαν σε αδιέξοδα».
Επεσήμανε ότι «το πρώτο στοίχημα είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, κυρίως στο λειτουργικό σκέλος και στο σκέλος των αμυντικών εξοπλισμών, με στόχο τη μείωση των αμυντικών δαπανών, με στόχο να κατεβάσουμε το ποσοστό των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς συγχρόνως να θίγουμε ή να επηρεάζουμε αρνητικά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Σημείωσε πως μεγάλο ποσοστό των δαπανών στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ανελαστικές δαπάνες και απορροφάται από μισθούς και συντάξεις, αλλά υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε πλέον ούτε στο ένστολο προσωπικό ούτε στο πολιτικό προσωπικό να μιλάμε για περαιτέρω περικοπές».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
Θετική η απόφαση για συμβασιούχους

Αθήνα
Θετική, με 26 ψήφους υπέρ και 19 κατά, ήταν η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τέσσερις εργαζόμενες καθαρίστριες στον ΟΠΑΠ την περίοδο 1991 – 1998.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ τους -παρά τις αρνητικές εισηγήσεις τόσο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε όσο και του αρεοπαγίτη Ανδρέα Δουλγεράκη- με το σκεπτικό ότι εργάζονταν στον Οργανισμό πριν το 2001, οπότε με την Αναθεώρηση του Συντάγματος μπήκε φραγμός στη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.  Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κ.λπ.), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
«Το κράτος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και εννοείται ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους.
«Η δικαίωση των συμβασιούχων από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποτελεί μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων και της κοινωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. «Πρόκειται για απόφαση, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα και υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει πολιτική λύση για τη δικαίωση χιλιάδων νέων ανθρώπων, που για χρόνια είχαν εμπλακεί σε περιπέτεια και ομηρεία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα