Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αποκλεισμός του Δημαρχείου

Σε αποκλεισμό του Δημαρχείου Χανίων προχώρησαν χθες για περίπου μία ώρα μέλη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων διαμαρτυρόμενοι για το θέμα του Δημοτικού Σφαγείου, το οποίο παραμένει κλειστό λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα.
Η  διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, συνεχίστηκε στο Δημαρχείο και ολοκληρώθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου παραδόθηκε υπόμνημα με αιτήματα.
«Η 12η Απριλίου καθιερώνεται ως μέρα αγώνα για την Κτηνοτροφία πανελλαδικά», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, Γιώργος Βενετάκης και πρόσθεσε πως «ανάλογα συλλαλητήρια γίνονται και στην υπόλοιπη χώρα και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε κι εμείς αντιδρώντας στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ειδικότερα, για τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Βενετάκης υπογράμμισε ότι σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων.
«Ενώ υπήρχε η δέσμευση ότι το σφαγείο θα άνοιγε για λίγες ημέρες να εξυπηρετηθούν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι καταναλωτές εν όψει του Πάσχα, αυτό δεν έγινε και για πρώτη φορά από την ώρα που ανοίχτηκε το σφαγείο παραμένει κλειστό», τόνισε ο κ. Βενετάκης και συμπλήρωσε πως παρότι ανέκαθεν υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία του σφαγείου σε περίοδο εορτών πάντα λειτουργούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες του Νομού.
Μιλώντας για τα υπόλοιπα αιτήματα των κτηνοτρόφων ο κ. Βενετάκης σημείωσε ότι αφορούν οικονομικά θέματα και σχετίζονται με την αγροτοκτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης.
«Η χρονιά που διανύουμε είναι η δυσκολότερη χρονιά της Κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων και πρόσθεσε ότι οι διεκδικήσεις του κλάδου αφορούν:
– Την εξισωτική του 2010, η οποία «ενώ θα έπρεπε να είχε δοθεί από πολύ καιρό… είμαστε στα μέσα του 2011 και δεν έχει δοθεί ακόμα, παρά τη δέσμευση του Υπουργείου ότι θα δινόταν πριν από το Πάσχα».
– Την αντίθεση των κτηνοτρόφων με το νέο νομοσχέδιο του ΕΛΓΑ «που επιβάλλει στους κτηνοτρόφους να πληρώνουν ένα δυσβάσταχτο ποσό τη στιγμή που δεν καλύπτει παραπάνω από όσα είναι τα ασφάλιστρα. Δηλαδή δεν υπάρχει κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ, όπως υπήρχε παλαιότερα με συνέπεια να πληρώνουμε εμείς οι κτηνοτρόφοι τα χρέη του ΕΛΓΑ».
– Την αντίθεση των κτηνοτρόφων με το μέτρο της ηλεκτρονικής σήμανσης «γιατί είναι ένα κόστος που δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος να αντεπεξέλθει».
– Την απόδοση ενιαίας ενίσχυσης για τους νέους αγρότες που μπήκαν στο πρόγραμμα «αλλά δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ μέχρι τώρα παρά μόνο ένα μέρος από το πριμ».
Να σημειώσουμε τέλος ότι στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων έδωσε το «παρών», μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιώργος Νταγκουνάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα