Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

?Η Πρωτοβάθμια Υγεία θα γίνει πράξη?

Αθήνα
Ψηφίστηκε χθες, Τετάρτη, επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισαν, ενώ η συζήτηση του σχεδίου νόμου επί των άρθρων συνεχιζόταν έως αργά.
Προηγήθηκε αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια της Βουλής. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία θα γίνουν, το χρωστάμε στον Ελληνα πολίτη και θα το κάνουμε πραγματικότητα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Πιο αναλυτικά:
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία. «Ευοδώνεται ο στόχος 27 ετών, η Πρωτοβάθμια Υγεία θα γίνει πράξη και η αναλγησία τόσων χρόνων τελειώνει εδώ», τόνισε ο υπουργός Υγείας σε μία ομιλία που χειροκροτήθηκε αρκετές φορές από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι ο αγώνας δίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση είναι θέμα τιμής η υλοποίηση του νόμου. ´Στόχος μας´, τόνισε, ´είναι να είμαστε κοντά στον ασφαλισμένο και αυτό γίνεται με αυτόν τον νόμο´.
´Το βράδυ θα το πανηγυρίσουμε´, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ´27 χρόνια αναλγησίας περνούν στο παρελθόν´.
Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των συντεχνιών.
´Παύει´, είπε, ´πια το απαράδεκτο καθεστώς, η χώρα να ξέρει τι πρέπει να κάνει και να μην το επιτρέπουν στη Βουλή οι συντεχνίες´.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ´το πρόβλημα των γιατρών είναι μόνο οι αμοιβές τους´ και διαβεβαίωσε ότι ´παρά τα όσα λέγονται, κανείς δεν θίγεται από τον νόμο´.
Για το Υπουργείο Υγείας, έθεσε τρεις κρίσιμες ημερομηνίες.
´Η σημερινή που ψηφίζεται ο νόμος, η 31η Μαρτίου που θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά οι δαπάνες των Νοσοκομείων και η 30η Ιουνίου, που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης των Νοσοκομείων και το σύστημα εισαγωγής στις ειδικότητες των γιατρών´.
Ο υπουργός Υγείας, έδωσε επίσης στη Βουλή, στοιχεία στα οποία αποτυπώνεται το «πάρτυ» στην Υγεία.
Σε πίνακα που κατέθεσε, καταγράφονται οι τιμές σε 23 υλικά προμηθειών στα Νοσοκομεία, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια αγοράζονταν κατά 70% ακριβότερα.
Αντιδράσεις
Να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο τώρα και όχι μετά τη ψήφιση του κάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος.
´Πιο εγκληματικό νομοσχέδιο δεν έχει έρθει στη βουλή´, ανέφερε η γγ του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα, εκτιμώντας ότι τα φαινόμενα διαφθοράς θα πολλαπλασιαστούν καθώς η σχέση γιατρού – ασθενούς θα γίνεται με όρους εμπόρου και πελάτη. Ζήτησε, επίσης, ´καθαρό´ δημόσιο σύστημα υγείας με όλους τους γιατρούς να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
´Αν και το νομοσχέδιο κινείται θετικά, δεν κινείται αποτελεσματικά´, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. ´Πρόκειται´, είπε, ´για μετέωρο βήμα προς τη σωστή πλευρά και γι? αυτό το κόμμα του το καταψηφίζει´.
´Αυτή η κυβέρνηση βήμα -βήμα με τις εντολές της τρόικας διαλύει ό,τι έχει απομείνει στο κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία´, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα