Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πώς θα κάνω οικονομία στο ρεύμα; Πώς θα έχω μειωμένο νυχτερινό ή Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ;

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΤΕΜ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ

Α. Πώς θα φρενάρω την κατανάλωσή μου;
Απλοποιώντας τα πράγματα και για να μην κατεβάζουμε ολόκληρους  τιμοκαταλόγους της ΔΕΗ θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα περισσότερα νοικοκυριά ξεπερνούν την κατανάλωση 800 κιλοβατώρων στο τετράμηνο. Επίσης, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι όσα νοικοκυριά καταναλώνουν πάνω από 1600 κιλοβατώρες αρχίζουν και μπαίνουν σιγά – σιγά στον αστερισμό της σπατάλης?
Για να βρούμε πόσες κιλοβατώρες καταναλώνουμε στο τετράμηνο ας κοιτάξουμε έναν Εκκαθαριστικό λογαριασμό (όχι τον Έναντι) θα δείτε στην 1 σελίδα λίγο πιο πάνω από τη μέση και αριστερά να λέει «ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (kwh)» και να έχει έναν αριθμό δίπλα. Είναι ο… επίμαχος, δηλαδή αυτός που λέει πόσες κιλοβατώρες καταναλώσατε στο τετράμηνο?
Ας δούμε τα κόστη ανά κιλοβατώρα σε ένα συνηθισμένο νοικοκυριό (τετραμελής οικογένεια):
Η χρέωση των παροχών  είναι:
0,08761 στις πρώτες 800 κιλοβατώρες (και μονοφασικές και τριφασικές)
0,11165 στις επόμενες 800 κιλοβατώρες, (-///-)
0,13705 στις επόμενες 400 κιλοβατώρες, (-///-)

Αν όμως η κατανάλωση περάσει τις 2.000 όλα τα προηγούμενα δεν ισχύουν και αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και από την 1η κιλοβατώρα!!!
Στόχος, κατά τη γνώμη μου, για ένα προσεκτικό νοικοκυριό (4μελής οικογένεια) είναι η κατανάλωση να περιορίζεται περίπου στις 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.
Για το τι συσκευές και πόσο ρεύμα καταναλώνουν είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να επιμεληθούμε.  

Εκτός, λοιπόν, από την προσοχή να μην κάνουμε υπερκατανάλωση ρεύματος υπάρχουν και δύο άλλες περιπτώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους  του ηλεκτρικού ρεύματος:

Β. Πώς θα κερδίζω εκπτώσεις με την χρήση του ´Νυχτερινού ρεύματος´.
Στο νυχτερινό ρεύμα η χρέωση είναι 0,05279 ανά κιλοβατώρα και ένα έξτρα πάγιο 3,98 ευρώ το τετράμηνο. Δείτε τις χρεώσεις πιο πριν για το κανονικό ρεύμα ώστε να διαπιστώσετε το όφελος.
Η ρύθμιση για την ισχύ αυτού του μειωμένου (νυχτερινού) οικιακού τιμολογίου  ξεκινά από 1η Νοεμβρίου 2010 έως την 30η Απριλίου 2011, θα ισχύσει, για τους πελάτες που κάνουν χρήση του με τμηματικό ωράριο (15:30 – 17:30 και 02:00 – 08:00).
Προϋποθέσεις χορήγησης & Δικαιολογητικά χορήγησης Νυχτερινού Τιμολογίου
Οι πελάτες της ΔΕΗ που επιθυμούν να ενταχθούν στο νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις και να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1. Θα πρέπει να καλέσουν ηλεκτρολόγο να τοποθετηθεί, εάν δεν υπάρχει ήδη, ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλέ, διατομής 1,5 τετρ. χιλ.) μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Μετά την εγκατάσταση ο ηλεκτρολόγος πρέπει να χορηγήσει μια ´Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου´, στην οποία θα αναφέρεται και ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης.
2. Αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες από τον ηλεκτρολόγο χρειάζεται να υποβληθούν στη ΔΕΗ:
3. Αίτηση χορήγησης μειωμένου (νυχτερινού) τιμολογίου (έντυπο ΔΕΗ).
4. Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου, στην οποία να εμφανίζεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης
5. Αστυνομική ταυτότητα και να γνωρίζετε τα στοιχεία του ΑΦΜ σας.
6. Να καταβληθεί η σχετική συμμετοχή για τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η Επιχείρηση για τη χορήγηση του Μειωμένου (Νυκτερινού) Τιμολογίου.

Γ) Πώς θα κερδίσω εκπτώσεις με τη χρήση του ´Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου´
Πρόσφατα δημιουργήθηκε το Κοινωνικό Οικιακό τιμολόγιο που προβλέπει μείωση του κόστους του ρεύματος ως και 20% για διάφορες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με προθεσμία για να γίνουν οι σχετικές αιτήσεις ως το τέλος του χρόνου.
Η ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, για ένα ημερολογιακό έτος και απευθύνεται σε άτομα:
α) με εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου,
β) μακροχρόνια άνεργους,
γ) γονείς με τρία παιδιά και
δ) άτομα με αναπηρία.
Προϋπόθεση για την ένταξη αποτελούν:
α) κατανάλωση κάτω από 1.000 kWh ανά τετράμηνο (το μέρος της κατανάλωσης που ωφελείται από την έκπτωση είναι από 0 ως 800) και
β) κατανάλωση για πρώτη κατοικία.
Η ένταξη στο πρόγραμμα ανανεώνεται αυτόματα για το επόμενο έτος, εκτός αν παύσουν να ισχύουν οι αντίστοιχες προϋποθέσεις.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, απευθείας ή μέσω των προμηθευτών στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ στο χρονικό διάστημα από 01.10.2010 ως 15.12.2010.
Αυτά!!!
Πιστεύω να σας έδωσα τα? φώτα μου!!!

* οικονομολόγος Πανεπιστημίου Μακεδονίας
E-mail: fotakado@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα