Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα

Αθήνα
Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου που γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια, όταν ο αρχαίος ημεροδρόμος μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων εναντίον των Περσών στον Μαραθώνα ´ζωντάνεψε´ χθες το βράδυ στην καρδιά της Αθήνας.
Αθλητές από όλο τον κόσμο και φίλοι του Αυθεντικού Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας κατέκλυσαν από νωρίς τον χώρο μπροστά από το Ζάππειο για να γιορτάσουν τα 28 χρόνια της ελληνικής διοργάνωσης μαζί με την επέτειο για τα 2.500 έτη από την Μάχη του Μαραθώνα σε μια ιδιαίτερη πολιτιστική εκδήλωση που συνδύασε με επιτυχία το Θέατρο, τη Μουσική και βεβαίως τον Αθλητισμό.
Σε μια κινηματογραφική οθόνη ο Αθηναίος οπλίτης ξεκίνησε την πορεία του από τον Μαραθώνα του 490 π.Χ. για την Αθήνα, μόνο που δεν ξεψύχησε μπροστά στα μάτια των θεατών φωνάζοντας “Νενικήκαμεν”, αλλά συνέχισε τo ταξίδι του στον χρόνο συναντώντας ιστορικές μορφές και μεγάλους δρομείς του Μαραθώνιου Δρόμου -από τον Σπύρο Λούη έως τη Ρόζα Μότα- αλλά και τον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.
Πορεία που τον έφερε ζωντανό μπροστά στα μάτια του κοινού, που παρακολουθούσε με συγκίνηση και ενδιαφέρον το δρώμενο, το οποίο συνδύασε το ντοκιμαντέρ με το θέατρο και είχε σκηνοθετήσει ο Βασίλης Ντούρος.
Τη σκυτάλη της βραδιάς, που παρουσίασαν η Μαρία Μενούνος και ο Αλέξης Κωστάλας, πήραν θρυλικοί μαραθωνοδρόμοι που βραβεύτηκαν από τους διοργανωτές του Αυθεντικού Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τον ΣΕΓΑΣ.
Η νικήτρια του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης (1974) Κάθριν Σουίτζερ, ο πολυνίκης στην αυθεντική διαδρομή και κάτοχος πανελληνίου ρεκόρ Νίκος Πολιάς, η πολυνίκης στην αυθεντική διαδρομή Γεωργία Αμπατζίδου, ο πανευρωπανιονίκης (1969) Ρον Χιλι, ο παγκόσμιος πρωταθλητής (1997) Αμπελ Αντόν, οι Ολυμπιονίκες Τζόαν Μπενόιτ (1984) και Στέφανο Μπαλντίνι (2004), η πρωταθλήτρια Ευρώπης (1982) και Ολυμπιονίκης (1988) Ροζα Μότα και η Ολυμπιονίκης Κονσταντίνα Ντίτα (2008) ήταν οι αθλητές που βραβεύθηκαν στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης.
Η αυλαία της γιορτής δεν μπορούσε παρά να πέσει με μουσική. Η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” ξεσήκωσε τον κόσμο με μουσική και τραγούδια που είναι γνωστά και αγαπημένα όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές κοινό, από το θέατρο και τον κινηματογράφο, όπως το “Ζ”, “Σέρπικο”, “Φαίδρα” και “Ζορμπάς”, τα οποία έντυσαν με τις μελωδικές τους φωνές ο Δημήτρης Μπάσης και η Μαρία Βλάχου. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της βραδιάς, που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ και συνδύασε με επιτυχία τον Αθλητισμό με τον Πολιτισμό, είχε ο Νίκος Γκεσούλης.

Μεγάλη συμμετοχή

Συνολικά στον Μαραθώνιο που διεξάγεται αύριο, θα πάρουν πάνω από 12 χιλιάδες δρομείς από 88 διαφορετικές χώρες. Η πολυπληθέστερη ξένη εκπροσώπηση με 2.250 δηλώσεις συμμετοχές είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούν οι Γερμανοί με 1778 και οι Βρετανοί με 716.
Η Κύπρος θα συμμετάσχει με 147 δρομείς, ενώ από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα ταξιδέψουν για να τρέξουν στον Κλασικό Μαραθώνιο 142 και 31 δρομείς αντίστοιχα. Επίσης υπάρχουν δρομείς από το Μακάου (1), τις Παρθένους νήσους (8), τη Χιλή (14), το Περού (1), τη Σρι Λάνκα (1) αλλά και το Ιράκ (1), τη Νικαράγουα (1) και το Παλάου (1).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα