Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θέσεις υποψηφίων δημάρχων

ΡΕΘΥΜΝΟ
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ηρεμο το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων δημάρχων στο Ρέθυμνο, με κυρίαρχο το γεγονός ότι όλοι τους έχουν θέσει σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα των συνδυασμών τους.

Παρά το ότι οι πολίτες αποφεύγουν να εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους, εντούτοις οι υποψήφιοι φαίνονται ικανοποιημένοι από την επικοινωνία τους με τους ψηφοφόρους του διευρυμένου Δήμου Ρεθύμνου.
Ένα από τα κυρίαρχα θέματα που απασχολεί την κοινωνία στο Ρέθυμνο είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού με τον Πειραιά και για τον λόγο αυτό οι υποψήφιοι εξετάζουν σε βάθος τις δυνατότητες κάτι τέτοιο να λάβει “σάρκα και οστά” χωρίς όμως να υπόσχονται την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Οι επισκέψεις και οι περιοδείες των υποψήφιων έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες με στόχο να επικοινωνήσουν με τους συμπολίτες τους, να συζητήσουν μαζί τους για τα θέματα που τους απασχολούν, για την καθημερινότητά τους και όλοι τονίζουν: “Αν δεν υπάρξει συνεργασία με τους πολίτες δεν υπάρχει αντιμετώπιση των προβλημάτων”.
Πάντως, μεγάλο αγκάθι για τον Δήμο Ρεθύμνου παραμένει το χρέος που κουβαλάει, ο υπερδανεισμός του, ο οποίος είναι μία δυσάρεστη πρωτιά σε επίπεδο Κρήτης με το χρέος να φτάνει τα 11 εκ. ευρώ και πρόσφατα να έχει ληφθεί απόφαση για νέο δανεισμό 1,5 εκ. ευρώ.
Πέντε είναι συνολικά οι συνδυασμοί, στον Δήμο Ρεθύμνου που κατέρχονται στις εκλογές και συγκεκριμένα: η “Νέα Αντίληψη” με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρινάκη και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο συνδυασμός “Αλλαγή για τον Δήμο και τους δημότες” με επικεφαλής τον Νίκο Νίνο και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ο συνδυασμός “Συμμαχία για το Ρέθυμνο” με επικεφαλής τον Κωστή Μαθιουδάκη, ο συνδυασμός “Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών” με επικεφαλής τον Γιώργο Βλαστό από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ο συνδυασμός “Λαϊκή Συσπείρωση” με επικεφαλής τον Μανούσο Μανουσογιάννη υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τους έθεσε τα ερωτήματά του και έλαβε απαντήσεις.

1. Το μείζον κάθε Δημοτικής Αρχής είναι η παροχή στους δημότες της υψηλών υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Στοίχημα, που, ως φαίνεται, δεν έχει κερδηθεί. Τι φταίει; Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ή δεν επαρκούν τα δημοτικά τέλη;

2. Την τελευταία 10ετία, ιδιαίτερα οι Δήμοι των αστικών κέντρων βιώνουν τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;

3. Οι Δημοτικές Αρχές, που θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο που ορίζει ο «Καλλικράτης» στον τομέα των οικονομικών τους. Τι σημαίνει αυτό για τον Δήμο σας;

Γιώργης Μαρινάκης υποψήφιος με τον συνδυασμό
´Nέα Αντίληψη για το Ρέθυμνο´´ (ΠΑΣΟΚ)

1. Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει προχωρήσει πάρα πολύ στον συγκεκριμένο τομέα μιας και είναι ο μοναδικός που έχει επτά μέρες συνεχώς αποκομιδή απορριμμάτων, δύο φορές την ημέρα. Στην ανακύκλωση είμαστε στο 17% και με διαχείριση ιατρικών αποβλήτων. Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που έχει τέτοια διαχείριση. Είναι αλήθεια πως τα δημοτικά τέλη δεν επαρκούν και μετά την ισχύ του ´Καλλικράτη´ θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε μιας και η καθαριότητα δεν είναι από τους τομείς που επιδέχονται αβαρίες.

2. Στο Ρέθυμνο με τον Τουρισμό, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, θα έλεγα πως η παρουσία των μεταναστών είναι καλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η κρίση όμως η οικονομική επηρεάζει την κατάσταση και σιγά – σιγά αρχίζουν να φαίνονται, όπως σε όλους άλλωστε, κάποια προβλήματα. Έχουμε σκοπό, ό,τι ισχύει για όλους τους άλλους πολίτες να ισχύει και για τους μετανάστες. Δηλαδή κοινωνικές Υπηρεσίες, ιατρικές και δυνατότητα ανεύρεσης εργασίας. Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, με εθελοντικό ιατρείο, δωρεάν, όπου οι αλλοδαποί έχουν περίθαλψη από πέντε ειδικότητες και οδοντίατρο.

3. Είναι ο μεγάλος άγνωστος? Ελπίζω αυτά που επαγγέλλεται η κυβέρνηση να τα εννοεί. Διότι δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς λειτουργική και οικονομική αυτάρκεια των Δήμων. Οι πόροι που μας δίνουν συναρτώνται άμεσα με την ανάπτυξη του τόπου. Ελπίζω οι πολίτες μας με τη βοήθεια της Πολιτείας να καταλάβουν πως ανήκουν σε έναν Δήμο που μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα έκανε μέχρι σήμερα.

Κώστας Μαθιουδάκης υποψήφιος με τον συνδυασμό
´Συμμαχία για το Ρέθυμνο´´

1. Για όλα όσα συμβαίνουν πρέπει να υπάρχει μεράκι και οργάνωση. Πιστεύω ότι γίνεται μία προσπάθεια αλλά δυστυχώς σε όλο το μέγεθος δεν έχει γίνει κατορθωτό. Λείπει η σωστή αναδιανομή των εργαζομένων και η εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών στον συγκεκριμένο τομέα. Υπάρχει η δυνατότητα και να οργανωθεί καλύτερα το σύστημα της καθαριότητας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μιας και ο ´Καλλικράτης´ προσφέρει δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Όλα όμως είναι θέμα προγραμματισμού και οργάνωσης

2. Δικηγόρος είμαι και ασχολούμαι με τους μετανάστες. Δεν είμαστε κατά τον μεταναστών, θυμόμαστε τη σχέση μας ως λαού με τη μετανάστευση αλλά, όντως, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Υπάρχουν οι μετανάστες που έχουν ενταχθεί στην κοινωνία, εργάζονται δημιουργούν οικογένειες έχουν ομορφύνει τις περιοχές μας και είναι άδικο να χρεώνονται αυτοί το λάθος ενός συστήματος που δεν προέβλεψε κάποια πράγματα. Πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουμε μέσω της Παιδείας και της συμμετοχής τους στα κοινά να ενταχθούν εξολοκλήρου στην κοινωνία αρκεί βέβαια και οι δομές από πλευράς αυτοδιοίκησης να συγκλίνουν προς αυτή την προσπάθεια.

3. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα διότι με το μνημόνιο, όπως όλοι γνωρίζουμε τα 3,8 δισ. που αφορούσαν στον προϋπολογισμό για τον ´Καλλικράτη´, έχουν μειωθεί σημαντικά. Αν παρατηρήσουμε βλέπουμε ότι και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει μία συνέχεια στη μείωση των χρημάτων για τους Δήμους οπότε η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Στον Δήμο μας που από τις συνενώσεις θα είμαστε πενήντα χιλιάδες πολίτες, πιστεύω ότι δε θα μπορέσουμε να λύσουμε πολλά προβλήματα. Προβλέπω να δημιουργείται αδιέξοδο. Ήδη πριν ξεκινήσει ο ´Καλλικράτης´ του έχουν κόψει το οξυγόνο που είναι η χρηματοδότηση. Πρέπει να υπάρξει όρεξη και ενδιαφέρον από τους αρμόδιους και πιστεύω ότι με καλή θέληση αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί.

Μανούσος Μανουσογιάννης υποψήφιος με τον συνδυασμό
´Λαϊκή Συσπείρωση´´ (ΚΚΕ)

1. Τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Ρεθύμνης είναι πανάκριβα με απανωτές αυξήσεις. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακριβά διάφορες φορολογίες στο κράτος χωρίς όμως αυτές να επιστρέφουν ανταποδοτικά πίσω στους πολίτες. Αυτός είναι λοιπόν ένας βασικός λόγος για τα απορρίμματα σε συνάρτηση με την εμπορευματοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών, η οποία έχει υψηλό κόστος το οποίο επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

2. Η χώρα μας είναι χώρα υποδοχής των μεταναστών και πρέπει να ρυθμίσει το πλαίσιο και τους νόμους ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι. Λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής, στην Ελλάδα εγκλωβίζονται οι μετανάστες, δεν μπορούν να ταξιδέψουν προς άλλες χώρες και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά. Ο πληθυσμός των μεταναστών δυστυχώς είναι μέσον για να μειώνονται τα μεροκάματα των Ελλήνων και να πλήττονται τα εργασιακά δικαιώματα. Στην Ελλάδα είμαστε λαός φιλόξενος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και δεν αποδέχομαι τον όρο ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Στους ανθρώπους αυτούς οφείλουμε να φερθούμε με αξιοπρέπεια. Μπορούν να παράγουν, αλλά μπορούν και να καταναλώσουν. Άρα προσφέρουν στην οικονομία του τόπου και πρέπει να τους δώσουμε τα ίδια δικαιώματα με όλους τους Ελληνες που και αυτοί προσφέρουν.

3. Ο Δήμος Ρεθύμνης χρωστάει περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ και τα χρέη αυτά οφείλονται στο ότι το κράτος δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει προς τους Δήμους. Εμείς ως παράταξη επιμένουμε όλα αυτά τα χρόνια πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διεκδικηθούν. Όμως η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να τα διαγράψει. Οπότε ο Δήμος ξεπουλήθηκε. Αν αυτή η κατάσταση συνεχισθεί δηλαδή να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και η Αυτοδιοίκηση να μην υποστηρίζεται τότε θα οδηγηθούμε σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτή που σήμερα βιώνουμε. Εμείς ως παράταξη διεκδικούμε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες ανεξαίρετα οι ανάγκες των Δήμων.

Γιώργος Βλαστός υποψήφιος με τον συνδυασμό
´Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου´´ (ΣΥΡΙΖΑ)

1. Τα δημοτικά τέλη δεν είναι φορομπηχτικός μηχανισμός και πρέπει να κατανέμονται πιο δίκαια στους πολίτες. Χρήματα μπορούν να βρεθούν αρκεί να υπάρχει η σωστή διαχείριση και ο σωστός προγραμματισμός. Ο δήμος παρέδωσε την καθαριότητα στους ιδιώτες και η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν οι δυνατότητες η καθαριότητα να είναι στα χέρια του δήμου αρκεί να υπάρξει εξορθολογισμός. Εμείς στηρίζουμε τη μείωση παραγωγής απορριμμάτων και την εφαρμογή ενός συστήματος κομποστοποίησης, διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων διότι έτσι αποφεύγουμε τη συσσώρευση απορριμμάτων στην πόλη.

2. Χρειάζεται ανθρώπινη προσέγγιση στο θέμα και λεπτούς χειρισμούς. Στις τάξεις μας έχουμε μετανάστη υποψήφιο, διότι θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε με τους συμπολίτες μας ξένης καταγωγής αλλά όμως θα πρέπει να υπάρξουν από πλευράς Πολιτείας μέτρα, σε επίπεδο Παιδείας και Πολιτισμού.

3. Υπάρχουν μεγάλες ταμειακές υποχρεώσεις στον Δήμο μας και η νέα κατάσταση που από την αρχή του χρόνου θα ξεκινήσει με βάση τον ´Καλλικράτη´ θα ορίσει μία πιο δύσκολη περίοδο. Πρέπει να διεκδικήσουμε να μη χαθούν κονδύλια κοινωνικής πολιτικής αλλά και συνολικά όλοι οι Δήμοι στην Κρήτη να διεκδικήσουμε μία καλύτερη επιστροφή φόρου και μεταχείριση από πλευράς κονδυλίων. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Νίκος Νίνος υποψήφιος με τον συνδυασμό
´Αλλαγή για τον Δήμο και τους Δημότες´´ (ΝΔ)

1. Η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών καθαριότητας σίγουρα, θα πρέπει να αποτελεί θέμα ιδιαίτερης προτεραιότητας, για κάθε Δημοτική Αρχή.
Αποτελεί μια πρωταρχική παράμετρο ποιότητας ζωής των δημοτών και είναι μια ουσιαστική αναπτυξιακή επένδυση για την περιοχή του κάθε Δήμου.
Μέχρι σήμερα, ενώ δαπανώνται πολλά χρήματα, δεν επιτυγχάνεται το αναγκαίο αποτέλεσμα! Κατά την άποψή μας φταίνε διάφορες αιτίες, παραλείψεις και ελλείψεις. Επί παραδείγματι, το έργο της καθαριότητας, το οποίο κοστίζει τόσα εκατομμύρια ετησίως, δεν ασκείται σαν υλοποίηση κάποιας επιστημονικής μελέτης αλλά γίνεται εμπειρικά, χωρίς καμιά «φρεσκάδα» χωρίς καμιά αξιοποίηση σχετικής τεχνογνωσίας και ιδεογνωσίας. Ακόμη τα τέλη καθαριότητας δεν κατανέμονται σε όλους τους «πελάτες» αναλογικά, αλλά σε όσους και όπως αναφέρονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, βάσει στοιχείων μ2 που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά μ2 των «πελατών» της καθαριότητας. Επιπρόσθετα, δεν έχει ακολουθηθεί, στους περισσότερους Δήμους, κάποια προσπάθεια συμμετοχής των πολιτών και των νοικοκυριών στην πρόοδο αυτού του έργου, με ενημερώσεις και κίνητρα.
Άποψή μας είναι, ότι δεν φταίει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι θα λέγαμε όχι σε πρόσθετους πόρους κ.λπ. Άποψή μας, επίσης, είναι, ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας των δημοτικών τελών, που είναι ανταποδοτικά.
Πιστεύουμε στην ανάγκη επιστημονικής οργάνωσης του έργου της καθαριότητας, στον έλεγχο και στην ένταξη στο «πελατολόγιο» όλων των εξυπηρετούμενων μ2 ιδιοκτησιών, και στην ανάπτυξη ειλικρινούς και παραγωγικού διαλόγου και συνεργασίας με όλους τους δημότες, οπότε είμαστε βέβαιοι, πως θα προκύψει το χρειαζούμενο επίπεδο ποιότητας καθαριότητας στον Δήμο, χωρίς αναφορά σε πρόσθετο νομικό πλαίσιο και σε πρόσθετα δημοτικά τέλη.

2. Άποψή μας είναι ότι μια τοπική οικονομία χρειάζεται όλες τις σωστές παραγωγικές και λειτουργικές της δυνάμεις. Οι μετανάστες θα πρέπει να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες μας και αυτό έχει γίνει εκ των πραγμάτων σε σημαντικό βαθμό. Το πρόβλημα είναι πως για τους μετανάστες δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά κανείς Δήμος ούτε το κράτος. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται τοπικές αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να υπάρξει δουλειά για όλους. Οι δήμοι έχουν τέτοιες δυνατότητες και θα πρέπει να βγουν με δυναμισμό σε τέτοιες δραστηριοποιήσεις τους. Ταυτόχρονα οι Δήμοι θα πρέπει να ασχοληθούν ολόπλευρα με το θέμα των μεταναστών και της ένταξής τους στην τοπική κοινωνία. Ήδη, με τον τελευταίο νόμο οι μετανάστες είναι και επίσημα δημότες των Δήμων.

3. Με τον ´Καλλικράτη´, τα οικονομικά των Δήμων μπαίνουν σε άλλη πραγματικότητα. Η οικονομική χρηματοδότησή τους, όπως προβλέπεται, αλλά και η νομική κατάστασή τους, όπως καθορίσθηκε, τους αναγκάζει να επιβιώσουν μόνοι τους. Το οικονομικό λειτουργικό μοντέλο των νέων Δήμων αποκτά επιχειρηματική χροιά και πλέον οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν να αξιοποιήσουν όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συνθήκες που διαμορφώνονται. Πιστεύουμε ότι όλοι οι Δήμοι έχουν, καθένας τις δικές του, πλουτοπαραγωγικές πηγές από τις οποίες θα επιβιώσουν και θα μπορέσουν να μεγαλουργήσουν. Εδώ θα φανεί η αξιοσύνη των νέων Δημοτικών Αρχών και εδώ έγκειται η ευθύνη της επιλογής των δημοτών μας. Εμείς αν αναδειχθούμε Δημοτική Αρχή, είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε την γνώση, την εμπειρία και την ικανότητά μας, να διοικήσουμε τον ´Καλλικρατικό´ Δήμο μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα