Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Από τον Καλλικράτη με αγάπη και για τον νέο ?Καλλικράτη?

«Αετοί, γεράκια, πέρδικες, αγρίμια και θυμάρια
Χαράκια και ξερόβραχοι, δρυγιάδες, παλληκάρια.
Αυτοί ?ναι μας οι τόποι μας και ήτανε και θα ?ναι
Στου χρόνου τα γυρίσματα σφυρίζουνε και πάνε»
(Αντωνία Μυλωγιαννάκη)

Κύριε διευθυντά,
Σφακιά: ένας κακοτράχαλος, γεωγραφικά, απομονωμένος τόπος, με ανθρώπους που τους χαρακτηρίζει η ελευθερία στη ζωή και τη δράση τους. Οι θρύλοι, οι παραδόσεις, η μακραίωνη ένδοξη ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, το άγριο και επιβλητικό φυσικό περιβάλλον, συνθέτουν την ταυτότητα των Σφακίων, αναγνωρίσιμη στα πέρατα του κόσμου.
Μια ταυτότητα η οποία δεν έχει αναδειχτεί και δεν έχει αξιοποιηθεί ως σήμερα όσο θα έπρεπε. Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης του Καλλικράτη και οι επερχόμενες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου μπορούν να αποτελέσουν για τα Σφακιά, την αφετηρία μιας δυναμικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης η οποία καθυστέρησε να φτάσει εδώ για πολλούς και διάφορους λόγους, τους οποίους καλό είναι να έχουμε κατά νου, αλλά να μην στεκόμαστε σ? αυτούς και να τους επικαλούμαστε ως άλλοθι ή ως όχημα ο καθείς για τους δικούς του λόγους ή επιδιώξεις. Η καθυστέρηση αυτή ίσως γίνει το πλεονέκτημα μιας και η διαπιστωμένη σε όλη την Κρήτη στρεβλή έως τώρα ανάπτυξη, μπορεί να αποφευχθεί ως πρότυπο και να πορευθεί ο τόπος προς μια βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη, καθώς είναι από τις ελάχιστες περιοχές με τόσα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που εξυπηρετούν αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια αναφέρομαι κυρίως στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού ως μοχλό της γενικότερης ανάπτυξης. Στα Σφακιά μπορεί να αναπτυχθούν όλες οι μορφές του αγροτουρισμού, και να αποτελέσουν αυτά, έναν ελκυστικό προορισμό καθ? όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και βέβαια εάν οι δραστηριότητες αυτές συνδεθούν με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής των μοναδικών σε ποικιλία και ποιότητα τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, θα επιτευχθεί μια οικονομία κλίμακας που θα επιτρέψει στους κατοίκους των Σφακίων, να έχουν ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης, συγκρατώντας τον νέο κυρίως πληθυσμό, αφού θα του παρέχεται η δυνατότητα εργασίας με αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα.
Καθοριστικό λόγο για να γίνουν όλα τα παραπάνω και εν όψει του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη του Καλλικράτη, θα παίξει ποιο πρόσωπο θα βρεθεί στο τιμόνι του Δήμου. Για τα Σφακιά αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαρία να διεκδικήσουν ή να ανακτήσουν αν θέλετε, την θέση που τους αξίζει στο γενικότερο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί με επίκεντρο την Περιφέρεια Κρήτης.
Χρειάζονται λοιπόν έναν δήμαρχο με περιφερειακή συνείδηση, που τοποθετεί τα Σφακιά σε πρωτεύουσα θέση στην Περιφέρεια Κρήτης και μέσα σε αυτό το υπό διαμόρφωση νέο τοπίο επιδιώκει την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητα των Σφακίων συνεισφέροντας αλλά και εισπράττοντας τα ανάλογα μέγιστα οφέλη από τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της μιας και μόνης πλέον ταυτότητας της Κρήτης, ως μιας μεγάλης και δυνατής Περιφέρειας.
Θέλουμε τα Σφακιά όχι επαίτες, όπως δυστυχώς κάποιοι καιροσκόποι μας συμπεριφέρονται τα τελευταία χρόνια, είτε φέρνοντας γιατρούς να εξετάσουν ομαδικά τον πληθυσμό, ωσάν να επρόκειτο για πολίτες του τρίτου κόσμου, είτε δωρίζοντας μας σκάφος για τη μεταφορά ασθενών, εν ήδη φιλανθρωπίας, παροπλισμένο ούτως ή άλλως? αλλά ούτε και εισαγμένους από τας Αθήνας ημέτερους σωτήρες καθηγητάδες να κάνουν μελέτες ανάπτυξης ως σαν να είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε τον μέλλον μας. Άσχετα βέβαια εάν το κόστος των παραπάνω το ακριβοπλήρωσε ή καλείται να το ακριβοπληρώσει ο Δήμος Σφακίων, δηλαδή πάλι οι ίδιοι οι πολίτες? Πολιτική με ξένα κόλυβα δηλαδή? σφετερισμός των θεσμών για ίδιον πολιτικό όφελος.
Αντίθετα θέλουμε, γιατί το δικαιούμαστε το πολυδύναμο ιατρείο εδώ, θέλουμε γιατί το δικαιούμαστε λύση στο πρόβλημα της θαλάσσιας πρόσβασης, και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, θέλουμε, δικαιούμαστε και έχουμε τα φόντα και τα προσόντα για μια βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη όχι όμως ξεκομμένη από τους υπόλοιπους ορεινούς όγκους της Κρήτης κ.λπ. Η εξωστρέφεια είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να χαραχτηρίζει τον νέο δήμαρχο. Οι Σφακιανοί δεν νομίζω να επιθυμούν να γίνουν τα νέα Ζωνιανά της Κρήτης? Τα Σφακιά είναι όντως δυνατό όνομα αλλά μόνο αν η ματιά φτάνει ως τα σύνορα της Ελλάδας. Εμείς όμως οφείλουμε να βλέπουμε προς την Ευρώπη και τον όλο τον κόσμο. Κι εκεί μόνο ως Κρήτη Δυνατή Περιφέρεια μπορούμε ένα φτάσουμε.
Δεν έχουν εδώ πια καμιά θέση τα καπετανάτα που ονειρεύονται μερικοί και δεν έχουν πια πέραση οι ψευτοτσαμπουκάδες του τύπου εμείς είμαστε κι άλλοι δεν είναι κι απαιτούμε. Η όποια καλλιέργεια και τροφοδότηση τέτοιων παρωχημένων νοοτροπιών σωβινισμού, για την υφαρπαγή ψήφων, που αρχίζουν και τελειώνουν στις κούπες και στις μπαλωθιές μόνο ζημιά προκαλούν στον τόπο και σπίλωση των παρακαταθηκών των ένδοξων προγόνων μας. Φτάσαμε ως Σφακιανοί την λεβεντιά το φιλότιμο την φιλοξενία το φυσικό περιβάλλον τα μοναδικά ήθη και έθιμα μας την ένδοξη ιστορία μας να την συνοψίζουμε στις κούπες στις τσικουδιές και στις μπαλωθιές. Τόση φτώχεια; Ε όχι! Τέλος πια! Ας αναλογιστούμε τι έχουμε να θυμούμαστε εμείς από τους προγόνους μας και τι θα έχουν να θυμούνται τα παιδιά μας από εμάς τους νεοσφακιανούς? «Οι γνωστικοί και φρόνιμοι δε μπαλοτοκοπούνε? να διαγουμίζουν τσι γενιές και να γκρεμίζουν σπίθια? μόνο χορεύουν και γλεντούν σεμνά και τιμημένα» ( Ριζίτικο, Αντωνία Μυλωγιαννάκη).
Ελπίζουμε οι γνωστικοί και φρόνιμοι να επικρατήσουν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για το καλό του τόπου και των ανθρώπων του για να έχουν τα Σφακιά το μέλλον που τους αξίζει και δικαιούνται!

Ελένη Βουγιούκαλου,
Καλλικράτειρα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα