Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
Περιοδεία Α. Σαμαρά στη Δυτική Μακεδονία
Γρεβενά
Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των εξορμήσεών του στην περιφέρεια, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Πρώτος σταθμός, τα Γρεβενά, όπου συναντήθηκε με τον νομάρχη Δημοσθένη Κουπτσίδη, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος, με τη στήριξη της ΝΔ, και τον νυν δήμαρχο Γιώργο Νούτσο.
Στη συνέχεια μετέβη στο Επιμελητήριο Γρεβενών όπου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των φορέων του Νομού, ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής και άκουσε τα αιτήματά τους για ενίσχυση του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε την Καστοριά. Σήμερα θα επισκεφθεί τους Νομούς Φλώρινας και Κοζάνης.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
´Το ενιαίο μισθολόγιο σπάει τις ανισότητες´
Αθήνα
´Νόμο και τάξη´ στο μισθολογικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων υποστηρίζει ότι φέρνει η κυβέρνηση με το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η ρύθμιση αποτελεί μία προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία τολμά και την κάνει πράξη. Οι αποδοχές φαίνεται, όμως, να εξισώνονται προς τα κάτω.Ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε, πάντως, πως η κυβέρνηση σπάει ´τις ανισότητες μεταξύ των υπαλλήλων που έχουν τα ίδια προσόντα και ήταν κοινωνικά άδικο´. ´Δεν εξισώνουμε προς τα κάτω αλλά διορθώνουμε το άναρχο καθεστώς που υπήρχε και στο δημόσιο´, υπογράμμισε.
Ενέταξε τη δημιουργία του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο Τομέα στη ´μεγάλη τομή´, όπως είπε χαρακτηριστικά, ´που επιφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο κράτος μέσω του ΑΣΕΠ, του Καλλικράτη, της «Διαύγεια» [σ.σ. η ανάρτηση όλων των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο] και την κατάργηση – συγχώνευση των υπηρεσιών´.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΙΛΤΙΔΗ
Η Ν. Μπακογιάννη μπορεί να ανασυνθέσει την Κεντροδεξιά
Αθήνα
Από τα υπάρχοντα πολιτικά πρόσωπα, εκείνο που μπορεί να ανασυνθέσει -και έχει παρακαταθήκη να το κάνει- την ευρεία Κεντροδεξιά χωρίς αποκλεισμούς είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο ανεξάρτητος βουλευτής Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης.
Ο κ. Κιλτίδης πρόσθεσε ότι κανένας κομματικός μηχανισμός δεν μπορεί πια να συγκινήσει, αν και αυτό είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει η κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Χαρακτήρισε τα κόμματα αποστεωμένους οργανισμούς, ενώ αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το χαρακτήρισε «μικρή Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά». Ερωτηθείς εάν ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μπορεί να παίξει ρόλο στην ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς, απάντησε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί εικασία από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αποχώρησε.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ
´Οχι´  στην Εθνική Επιτροπή για την Παιδεία

Αθήνα
Την απόφαση του ΚΚΕ να μη συμμετάσχει στην Εθνική Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία γνωστοποιεί με επιστολή της στην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.
Η κα Παπαρήγα εκτιμά ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου έχει στόχο να αφαιρέσει και τα τελευταία εμπόδια, ώστε να ρυθμίζουν οι επιχειρήσεις τη διοίκηση, τη δομή και το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πληρωμή δανειακών οφειλών του ΕΛΓΑ

Αθήνα
Με τροπολογία που κατέθεσαν  στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει την πληρωμή των δανείων που είχε συνάψει ο ΕΛΓΑ κυρίως προς την Αγροτική Τράπεζα.
Με την τροπολογία ρυθμίζονται οφειλές 1,01 δισ. ευρώ, αυξάνοντας ανάλογα το δημόσιο χρέος και κλείνοντας μία εκκρεμότητα περίπου δέκα ετών.
Τα δάνεια αυτά είχε πάρει ο ΕΛΓΑ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το 2001 μέχρι και φέτος για την πληρωμή αγροτών που έπαθε ζημιές η παραγωγή τους και το κράτος είχε αναλάβει την αποζημίωση του (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.).
Συνολικά ο ΕΛΓΑ έχει πάρει δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους τριών δισ. περίπου ευρώ τα οποία έχει ήδη αναγνωρίσει το δημόσιο ως χρέος του κράτους και θα εξοφληθούν με κρατικά ομόλογα προς τις τράπεζες που τα χορήγησαν.
Με τη ρύθμιση των χρεών αυτών εξυγιαίνεται ο ΕΛΓΑ ο οποίος θα λειτουργεί πλέον και με νέο θεσμικό πλαίσιο ενώ ενισχύεται η κεφαλαιακή επάρκεια της Αγροτικής Τράπεζας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα