Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

?Απαιτείται νέα φορολογική συνείδηση?

Αθήνα
Η προσπάθεια της εξυγίανσης της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί χωρίς την παραμικρή χαλάρωση, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή προχωρά με επιτυχία, ωστόσο, όπως παρατήρησε, η επιτυχία αυτή θα σφραγιστεί από τις μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να προωθηθούν σε κάθε τομέα και πρέπει να βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του πολίτη, την προοπτική και το μέλλον του.
Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια το φορολογικό σύστημα λειτουργούσε με εξόφθαλμη πλημμέλεια και ανοχή στη φοροδιαφυγή.
Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχουν 2,5 εκατ. ανέλεγκτες χρήσεις, φαινόμενο για το οποίο απέδωσε την ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά στην Πολιτεία.
Αυτός είναι ο λόγος, τόνισε, για τον οποίο πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, να διαμορφωθεί μια νέα φορολογική συνείδηση και να υπάρξει μια νέα φορολογική αντίληψη.
Αυτή η αλλαγή, όπως είπε, γίνεται για να αλλάξουμε την δυσβάσταχτη κληρονομιά ενός αμαρτωλού παρελθόντος, μέρος του οποίου είναι οι ανέλεγκτες υποθέσεις.
Αναφερόμενος στη δυσκολία εκκαθάρισης όλων αυτών των υποθέσεων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κανένας φορολογικός μηχανισμός, ούτε ο πιο άρτιος δεν θα μπορούσε να εκκαθαρίσει αποτελεσματικά και με διαφανή τρόπο τόσες πολλές υποθέσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σύστασή του προς τα μέλη της κυβέρνησης να μην ταυτίζονται με το Υπουργείο τους και τους ζήτησε να διαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των μεγάλων προτεραιοτήτων που τίθενται από κάθε Υπουργείο.
Πρέπει, όπως τόνισε, η κυβέρνηση να δουλέψει με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και ζήτησε, επίσης, κάθε Υπουργείο να μην φέρνει αποσπασματικά κάποιο θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά να παρουσιάζει τη συνολική πολιτική του, η οποία και θα αναδεικνύεται δημόσια.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην επικοινωνιακή διαχείριση των κυβερνητικών δράσεων, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση του αποτελέσματος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Γι? αυτό, όπως τόνισε, πρέπει ο προγραμματισμός και το αποτέλεσμα να αναδεικνύονται μέσα από μια κεντρική διεύθυνση που θα αναδεικνύει όλα τα θετικά στοιχεία, τα οποία προωθεί το κάθε Υπουργείο.
Αναφέρθηκε και στα νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στη ρύθμιση διοικητικών και ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση αυτών των υποθέσεων δημιουργούν την αίσθηση της ατιμωρησίας όταν ο ελληνικός λαός ζητά δίκαια την ευνομία.
Και η καθυστέρηση αυτή έχει παρενέργειες τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνική λειτουργία της χώρας, είπε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν στους Δελφούς και αφορούν στις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όπου, όπως τόνισε, “κάναμε μια εκκίνηση” και πρόσθεσε ότι έχουμε κάθε δυνατότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, που μας αξίζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.
Ανέφερε επίσης ότι οι έκτακτες και δραματικές συνθήκες που υπάρχουν όλο αυτό το διάστημα στη χώρα, δεν επέτρεψαν πολλές φορές να διεξαχθεί η εκτενής διαβούλευση που θα ήθελε ο ίδιος πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Τόνισε πάντως ότι αυτή η διαβούλευση θα είναι συχνότερη όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες.
Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, περί μηδενισμού του ελλείμματος, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο και τα στελέχη της ΝΔ, μαθητευόμενους μάγους, οι οποίοι, όμως, με τις πράξεις τους ευθύνονται για τα σημερινά ελλείμματα. Εμείς, τόνισε, συνεχίζουμε με σοβαρότητα και μιλάμε με πράξεις που αλλάζουν την Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι στο δίλημμα των νέων να φύγουν ή να μείνουν στη χώρα, η κυβέρνηση απαντά ότι πρέπει να μείνουν για να αλλάξουν τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εν συντομία στην επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις συναντήσεις που είχε εκεί, τονίζοντας ότι υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση και να προωθήσει μεγάλες αλλαγές.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε την απουσία του πρωθυπουργού της γείτονος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά περίμενε ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα ήταν παρών. Και αυτό, όπως είπε, θα ήταν μια ευκαιρία να προωθηθεί το θέμα της ονομασίας. Δεν λέω, τόνισε, ότι θα λύναμε το θέμα αλλά θα μπορούσαμε να το προωθήσουμε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και έχει τη βούληση να προωθήσει το θέμα για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Δύο νομοσχέδια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης πήραν το «πράσινο φως» κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.
Βασική πρόταση όσον αφορά στο πρώτο νομοσχέδιο είναι, μεταξύ άλλων, η εισαγωγή του θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, όταν αυτά τελούνται χωρίς τη χρήση βίας.
Ειδικότερα, για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και τελούνται χωρίς βία, προτείνονται ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο υπαίτιος απαλλάσσεται από κάθε ποινή, αν ικανοποιήσει πλήρως τον ζημιωθέντα μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο με την καταβολή του κεφαλαίου και των τόκων υπερημερίας και δηλώσουν τούτο ο παθών ή οι κληρονόμοι του.
Αντίστοιχα, για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και τελούνται χωρίς βία προτείνονται ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες το αξιόποινο των κακουργημάτων εξαλείφεται, αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές, ικανοποίησε εντελώς τον ζημιωμένο.
Οσον αφορά στο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, προκειμένου να εκλείψουν οι καθυστερήσεις, αποτελεί βασική πρόταση, μεταξύ άλλων, να δίνεται η δυνατότητα, ένδικα μέσα ή βοηθήματα, ακόμη κι αν έχουν κατατεθεί σε άλλο δικαστήριο, να εισάγονται απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πρωτοβουλία τόσο των διαδίκων όσο και του δικαστηρίου που υποβλήθηκαν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα