Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 30,7%
Μείωση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
Αθήνα
Μείωση 30,7% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας το επτάμηνο του 2010, ως αποτέλεσμα της μικρής αύξησης των εξαγωγών και της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των εισαγωγών που προκαλείται από την πτώση της κατανάλωσης.
Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώθηκαν τα εξής για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών:
Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 ανήλθε στο ποσό των 21.112,9 εκατ. ευρώ, έναντι 26.416,0 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 20,1%.
Η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 ανήλθε στο ποσό των 8.693,2 εκατ. ευρώ, έναντι 8.492,1 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 2,4%.
Έτσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 ανήλθε σε 12.419,7 εκατ. ευρώ, έναντι 17.923,9 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 30,7%. Τον Ιούλιο εφέτος, το εμπορικό έλλειμμα εμφάνισε μείωση κατά 47,6%, ως αποτέλεσμα, κυρίως, της μεγάλης πτώσης των εισαγωγών.
Συγκεκριμένα:
Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων τον Ιούλιο 2010 ανήλθε στο ποσό των 2.824,7 εκατ. ευρώ, έναντι 4.215,4 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 33,0%.
Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών τον Ιούλιο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.309,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1.325,2 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 1,2%.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο 2010 ανήλθε σε 1.515,2 εκατ. ευρώ, έναντι 2.890,2 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 47,6%.

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΗΜΙ
Νέο ρεκόρ για τον χρυσό στα 1.300 δολάρια
Αθήνα
Νέο ιστορικό ρεκόρ, για τέταρτη ημέρα αυτή την εβδομάδα, σημείωσε χθες η τιμή του χρυσού, ξεπερνώντας τα 1.300 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι «πέταξε» στο υψηλότερο επίπεδο από το 1980.
Ο χρυσός άμεσης παράδοσης ενισχύθηκε έως τα 1.299,90, δολάρια η ουγγιά, ενώ στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε κέρδη 0,40% στα 1.301,30 δολάρια.
Σημειώνεται ότι ο χρυσός κινείται ανοδικά για 10ο συνεχόμενο έτος, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1920, ενώ φέτος τα κέρδη ανέρχονται στο 18%.
Φέτος, έχει ξεπεράσει σε αποδόσεις τις μετοχές, τα κρατικά ομόλογα και τα περισσότερα βιομηχανικά μέταλλα, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει τις επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο.
«Ο χρυσός δείχνει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο δολάριο», λένε οι αναλυτές. Τα «πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ενδείξεις μίας προβληματικής οικονομίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν αυτές οι τεράστιες αγορές από τους επενδυτές», οι οποίοι αναζητούν «ασφαλή καταφύγια», προσθέτουν.
Μαζί με τον χρυσό ενισχύεται και το ασήμι, το οποίο σημείωσε άνοδο έως 1,4% στα 21,415 δολάρια η ουγγιά, υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1980.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Αναγκαία
και γενναία
τα μέτρα προσαρμογής

Αθήνα
Αναγκαία και γενναία χαρακτήρισε ο Λουκάς Παπαδήμος, τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η Ελλάδα για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δημοσίων οικονομικών της μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η επενδυτική συμπεριφορά των νοικοκυριών» του κέντρου οικονομικών σπουδών που εδρεύει στην Φρανκφούρτη. Παράλληλα άφησε ανοιχτό «παράθυρο» βελτίωσης της ταχύτητας εφαρμογής τους.
Έκανε λόγο για ανάγκη αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας και επίτευξης θετικών συνεργιών μεταξύ των μέτρων των πολιτικών ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Έκρινε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και βελτίωσης των προοπτικών απασχόλησης.
Στο ίδιο συνέδριο, ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης εκτίμησε πως το πρόγραμμα προσαρμογής έχει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

´ΚΑΤΑΛΗΨΗ´ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Επεισοδιακή συνεδρίαση
του Δ.Σ.
του ΟΤΕ

Αθήνα
Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτήριο της Cosmote, λόγω «εισβολής» συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κτήριο με την απαίτηση να γίνουν δεκτοί στην αίθουσα της συνεδρίασης.
«Καθώς η παρουσία τους δεν ήταν προγραμματισμένη, το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε στο κτήριο της Cosmote, καθώς οι χώροι του 13ου ορόφου του ΟΤΕ είχαν καταληφθεί από συνδικαλιστές, μετά το πέρας της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν για την πορεία των έργων μετασχηματισμού της εταιρείας.

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ
Ποινές για τα κράτη –
παραβάτες της ΕΕ

Αθήνα
Την επιβολή υψηλών προστίμων στις χώρες της ευρωζώνης που παραβιάζουν συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις συστάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, προβλέπουν προτάσεις που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη ο Ολι Ρεν.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι προτάσεις του Φινλανδού Επιτρόπου σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος.
Ειδικότερα:
Πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των χωρών που αποτυγχάνουν συστηματικά να μειώσουν το επίπεδο του δημόσιου χρέους τους.
Πρόστιμα προβλέπονται και για τις χώρες που δεν ελέγχουν τις ετήσιες δαπάνες τους ή δεν προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Στις χώρες που αγνοούν τις συστάσεις για την ανταγωνιστικότητα, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Στην περίπτωση, που το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, προβλέπεται υποχρέωση της χώρας να μειώνει τη διαφορά από το επίπεδο αυτό κατά το 1/20 ετησίως για μία τριετή περίοδο.
Οι νέοι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο.
Εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτάσεις για την εταιρική διακυβέρνηση θα υποβάλει και η Ομάδα Εργασίας υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
Σύντομα η Ελλάδα θα
επιστρέψει στις αγορές

Ουάσιγκτον
Αναμένουμε ότι η Ελλάδα “ίσως επιστρέψει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες”, τόνισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολάιν Ατκινσον, η οποία σημείωσε ότι “το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν”.
Επισήμανε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ (σσ. το road show του κ. Παπακωνσταντίνου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) “πήγαν καλά” και σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012, αν και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιτρέπει να μείνει εκτός αγορών για μεγαλύτερο διάστημα.
Η κ. Ατκινσον ανέφερε επίσης ότι η αποστολή της Τρόικας το καλοκαίρι και η ενδιάμεση αποτίμηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα για τον προϋπολογισμό, επιβεβαίωσαν ότι όλα κινούνται στον δρόμο που είχε χαραχθεί.
Δεν σχεδιάζεται, από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Ολι Ρεν.
“Δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε, δεν έχει νόημα, αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα”, τόνισε ο Α. Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
“Η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα και πως στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, πριν από τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το 2013”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

Αποτελέσματα εκλογών
στη Logistics

Ολοκληρώθηκαν  οι εκλογές που διενεργήθηκαν στη Logistics Association of Crete ? LAC  (Κρητική Εταιρεία Logistics)  εκλέγοντας το νέο Δ.Σ. με διετή θητεία,  το οποίο απαρτίζουν οι:
Κανακαράκης Νεκτάριος, πρόεδρος, Logistics Manager Αριάδνη S/M
Παπασωτηρίου Δημήτρης, αντιπρόεδρος, σύμβουλος Οργάνωσης Logistics Επιχειρήσεων
Ματζαβάκης Κωνσταντίνος, γραμματέας, ΙΤ αποθήκης Αριάδνη S/M
Χρυσού Κατερίνα, ταμίας, διευθύντρια Κρήτης Atlantic 3PL
Γαλενιανού Σταματίνα, μέλος, σύμβουλος ICAP Group S.A. Crete Branch. Τη νέα Ελεγκτική Επιτροπή απαρτίζουν οι:
Χατζάκη Μαρία, IT manager, εταιρείας Κοπιδάκης ΑΕ
Χαρωνίτης Γιώργος, γενικός διευθυντής της Business Concept Supply Chain, Γιανναράκη Σοφία, διευθύντρια Γιανναράκης 3PL.  
Ανοδος επιχειρηματικής
εμπιστοσύνης
στη Γερμανία

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, στη Γερμανία, σημείωσε απρόσμενη άνοδο τον Σεπτέμβριο, καταδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ανταπεξέλθουν στη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό, καθώς επιβραδύνεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης του Ινστιτούτου Ifo ενισχύθηκε στις 106,8 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007, έναντι 106,7 μονάδων τον Αύγουστο. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν πτώση στις 106,4 μονάδες.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης που αποτυπώνει τις προσδοκίες των Γερμανών επιχειρηματιών για τους επόμενους μήνες, υποχώρησε στις 103,9 από 105,2 μονάδες.

Πάνω από
το 1,34 δολ.
ενισχύεται το ευρώ

Πάνω από το 1,34 δολ. ενισχύθηκε, εκ νέου, χθες, το ευρώ, ενώ οι αναλυτές είναι διχασμένοι σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ενιαίου νομίσματος. Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε έως το 1,3433 δολάριο, μετά την ανακοίνωση των καλύτερων από τα αναμενόμενα στοιχείων για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
Το ευρώ σημειώνει κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με τα κέρδη από την περασμένη Δευτέρα να ανέρχονται στο 2,6% περίπου.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, βάσει της τεχνικής ανάλυσης, ότι μπορεί να μπορεί να ανέλθει στο υψηλό του περασμένου Απριλίου, στο 1,35 δολάριο.
Από τις 7 Ιουνίου, όταν είχε κατρακυλήσει στο χαμηλό τετραετίας του 1,1877 δολαρίου, σημειώνει κέρδη 13% και στις 21 Σεπτεμβρίου, διέσπασε ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

Δάνειο από την ΕΤΕπ
στη Βοσνία

Δάνειο, ύψους 50 εκ. ευρώ, θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (τη χώρα απαρτίζουν δύο οντότητες, η Σερβική Δημοκρατία και η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία).
Σε ανακοίνωση της ΕΤΕπ αναφέρεται ότι το ποσό του δανείου θα διατεθεί για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και την εναρμόνιση των κανόνων υγιεινής με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
Παράταση σε βιομηχανικά
προγράμματα

Παρατείνονται οι ημερομηνίες υποβολής προτάσεων από μικρομεσαίους για ένταξη στα προγράμματα «Μεταποίηση στις Νέες συνθήκες» και «Ένδυση – Υπόδηση: Νέες Προοπτικές» με απόφαση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Με την απόφαση αυτή, όπως σημειώνεται από το Υπουργείο, επιτυγχάνεται η διεύρυνση των δικαιούχων και παράλληλα αυξάνονται τα ποσοστά της δημόσιας χρηματοδότησης, ενώ μειώνεται το ελάχιστο ύψος των υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ένδυσης υπόδησης και μεταποίησης.
Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Ειδικότερα:
– Διευρύνονται οι δικαιούχοι ενισχύσεων του Προγράμματος «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες» καθώς δίδεται δικαίωμα συμμετοχής και στις Μεσαίες Επιχειρήσεις οποιασδήποτε δραστηριότητας καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης αυξάνονται τα ποσοστά δημόσιας χρηματοδότησης στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας τουλάχιστον κατά 5% και μειώνεται το ελάχιστο ύψος προϋπολογισμού του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στα 30.000 ευρώ. Τέλος παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2010.
– Για το πρόγραμμα «Ένδυση και Υπόδηση: Νέες Προοπτικές», αυξάνονται τα ποσοστά δημόσιας χρηματοδότησης στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας τουλάχιστον κατά 5% και μειώνεται το ελάχιστο ύψος προϋπολογισμού του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου για τις μεσαίες επιχειρήσεις στα 50.000 ευρώ. Τέλος παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2010.

Ηπια άνοδος

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές των Τραπεζών προς το τέλος των συναλλαγών οδήγησε την αγορά σε ήπια άνοδο την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.514,26 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,82%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε πτώση 0,65%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 31,05%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 79,149 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές του Τ.Τ (+3,75%), της Eurobank (+3,49%) και της Alpha Bank (+3,28%). Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με πτώση 0,62% στα 8,00 ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,80%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,63% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,38%.
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +1,94% και των Τροφίμων +1,86%.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης -3,13% και του Εμπορίου -2,98%.
99 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 63 πτωτικά και 53 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Paperpack -Τσουκαρίδης +14,29%, Vivartia +13,86%, ΒΙΣ(ΚΟ) +10,00% και Τέρνα Ενεργειακή +9,29%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Μπουτάρης(κ) -20,00%, Q&R -14,71%, Euroxx            -9,91% και Τεγόπουλος -9,09%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα