Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Διευκρινίσεις από τον Μ. Βολουδάκη

Κύριε διευθυντά,
σε χθεσινό ρεπορτάζ σας γίνεται αναφορά σε παράβαση από πλευράς μου της εκλογικής νομοθεσίας κατά την προεκλογική περίοδο του 2009. Καθώς δεν αναφέρονται στο ρεπορτάζ λεπτομέρειες θεωρώ επιβεβλημένο να διευκρινίσω περί τίνος ακριβώς πρόκειται.
Πρόκειται για μια εντελώς τυπική παράβαση. Οι προεκλογικές μου δαπάνες το 2009 ήταν σημαντικά χαμηλότερες από το όριο που επιτρέπει ο νόμος για τον Νομό Χανίων (συγκεκριμένα ήταν χαμηλότερες κατά 12,892 ευρώ). Ο νόμος όμως δεν ορίζει μόνο το ύψος των δαπανών αλλά προβλέπει και την κατανομή μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών δαπανών: σε κάθε κατηγορία μπορεί κανείς να δαπανά μέχρι το 20% του συνόλου. Εδώ υπήρξε αβλεψία από πλευράς μου καθώς στην κατηγορία δαπανών «καταχωρίσεις στον Τύπο» έφθασα στο 26% του συνόλου. Γνωρίζοντας κατά την προεκλογική περίοδο ότι οι συνολικές δαπάνες μου είναι πολύ κάτω από το ανώτατο όριο και μέσα στην ένταση των ημερών, παρέβλεψα τη λεπτομέρεια της κατανομής του διαθέσιμου ποσού μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών δαπανών. Με την αναλυτική μου δήλωση προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παραδέχθηκα από την αρχή το γεγονός αυτό.
Αναφέρεστε στο ίδιο ρεπορτάζ στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης επικεντρώνεται  -και σωστά- στο ζήτημα της μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών από τη στιγμή που πολιτεύονται και μετά. Σε αυτό το σημείο κρίνεται η ουσία της νομοθεσίας για το «πολιτικό χρήμα». Πιστεύω ότι κάθε συζήτηση για εκλογικές δαπάνες, πρέπει να συνοδεύεται και από τα στοιχεία του ελέγχου του «πόθεν έσχες». Ο έλεγχος των δικών μου δηλώσεων «πόθεν έσχες», ως προς αυτό το σημείο είναι σχετικά απλός: κι αυτό γιατί δεν έχω αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία από το 2004 που πολιτεύθηκα και μετά. Η μόνη ουσιαστική μεταβολή της περιουσιακής μου κατάστασης μετά το 2004, αφορά πώληση ακινήτου στον Νομό Ρεθύμνης, στο οποίο κατείχα ποσοστό κυριότητας από κληρονομιά.  
Αυτά, γιατί η αναφορά στον Τύπο -όσο κι αν είναι απαραίτητη- δεν πρέπει να μας κάνει να χάνουμε την ουσία.

Με εκτίμηση,
Μανούσος Γ. Βολουδάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα