Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παραδοσιακό οικιστικό σύνολο τα Ταμπακαριά

Την κήρυξη των Ταμπακαριών ως παραδοσιακό οικιστικό σύνολο αποφάσισε αργά χθες τη νύχτα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Αποφάσισε ακόμα τον επανακαθορισμό του αιγιαλού, την επικαιροποίηση της χωροταξικής μελέτης των Ταμπακαριών του 1994 και ότι η περιοχή κατοικείτο πριν το 1923 (όχι όμως ότι ήταν οικισμός).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκδηλώθηκε αντιπαράθεση για το θέμα αυτό.
Η συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα σήμερα, έγινε έπειτα από αίτημα κατοίκων και βυρσοδεψών να χαρακτηριστούν τα Ταμπακαριά ως οικισμός προ του 1923, με το οποίο συντάχθηκε η μείζων αντιπολίτευση.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Γιάννης Χριστοδουλάκος, σε δήλωσή του επεσήμανε ότι ´η πρόταση του Συλλόγου όσον αφορά τον καθορισμό των ορίων οικισμού ως προ του 1923 δεν είναι νομοθετικά βάσιμη σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις και κρίνουμε σκόπιμο να προχωρήσει η διαδικασία της κήρυξης των κελυφών, που θα αποτελέσει ένα ισχυρό στοιχείο προστασίας του βιοτεχνικού αυτού τμήματος. Άλλωστε σε καμία απογραφή δεν φαίνεται ως χωριστός οικισμός τα Ταμπακαριά αλλά είναι τμήμα της Χαλέπας. Όσον αφορά τον αιγιαλό αυτό είναι ένα πρόβλημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και πράγματι δημιουργεί δυσκολίες στους κατοίκους. Όμως έτσι κι αλλιώς με βάση το ρυμοτομικό δεν μπορεί σήμερα κανείς από τους κατοίκους να προχωρήσει σε έκδοση οικοδομικής άδειας. Αρα είναι ένα θέμα πολύ καθοριστικό´.
Όσον αφορά τους κατοίκους που έχουν κερδίσει την παραχώρηση του αιγιαλού ο κ. Χριστοδουλάκος ανέφερε ότι πρόκειται για μια διαδικασία την οποία θα πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει. Η πρόταση έχει διατυπωθεί αλλά δεν έχει καθοριστεί η επιτροπή που θα πρέπει να αλλάξει το θέμα της γραμμής του αιγιαλού. Ταυτόχρονα ο Σύλλογος προτείνει να χρησιμοποιηθεί ως βάση μια μελέτη του 2002 και να εξελιχθεί ως μια σημαντική μελέτη ανάπλασης της περιοχής που ´θα είναι πολύ χρήσιμη´.
Ακόμα ο κ. Χριστοδουλάκος τόνισε ότι το θέμα αυτό ,το οποίο ´αφορά ιδιοκτησιακά προβλήματα των κατοίκων δεν μπορεί να λυθεί με πολεοδομικά κριτήρια. Αλλο οι πολεοδομικές μελέτες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το σύνολο των τμημάτων κι άλλο το θέμα των δικαιωμάτων που έχουν οι ιδιοκτήτες´.
Υπέρ της πρότασης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων τάχθηκε το ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Από την πλευρά του ο παλιός βυρσοδέψης, που διατηρεί κτίσμα στην περιοχή και μίλησε εκ μέρους των βυρσοδεψών, Κώστας Πρινιωτάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
´Εχω κερδίσει τον παλιό αιγιαλό μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας από την Κτηματική Υπηρεσία. Όμως ο γείτονάς μου παλεύει επί οκτώ χρόνια και δεν έχει κερδίσει ακόμη. Αυτή τη στιγμή αποφάσισε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να μην συγκαλέσει καμία Επιτροπή. Έτσι παραμένουν μετέωρες πάρα πολλές αιτήσεις θεραπείας ανά την Ελλάδα, όπως και στα Χανιά. Εμείς λέμε ότι η περιοχή Βιβιλάκη και Αγίας Κυριακής ήταν οικισμός προ του ?23, σύμφωνα με τα στοιχεία που και ο ίδιος έχω προσκομίσει. Υπάρχει κατάσταση Χριστιανών κατοίκων της συνοικίας Ταμπακαριών του 1918, υπάρχει χάρτης, ο οποίος αναφέρει τα Ταμπακαριά ως συνοικία  της κωμοπόλεως Χαλέπας, η δε Χαλέπα έχει ενωθεί ως συνοικία της πόλεως το 1924 με απόφαση της ελληνικής Πολιτείας. Μέχρι τότε όλη αυτή η περιοχή δεν είχε ενωθεί αλλά είχε μια αυτονομία κι έναν διαφορετικό τρόπο κατασκευής δημοσίων έργων στην περιοχή από τον Δήμο.
Δεν συμφωνούμε με την πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Υπάρχει κάποιο λόμπι μηχανικών, το οποίο εμποδίζει να μην αναπτυχθεί η περιοχή εδώ και χρόνια´.
Με τους κατοίκους τάχθηκε ο συνδυασμός του κ. Ντερμανάκη, που ζήτησε να αναγνωρισθούν τα Ταμπακαριά ως οικισμός προ του 1923.
Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων κ. Χατζηγιάννης υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα τα Ταμπακαριά δεν έχουν αναφερθεί σε καμία καταγραφή ως οικισμός.
Ο αντιδήμαρχος κ. Άρης Παπαδογιάννης επεσήμανε ότι τα Ταμπακαριά αποτελούν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αστικό ιστό της πόλης και αποτελούν σημαντικό παράγοντα εξέλιξης της περιοχής.
Ο ίδιος τόνισε ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν μπορεί η περιοχή να χαρακτηριστεί ως οικισμός πριν το 1923.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και δεν μπορεί να ενταχθεί σε τέτοιες πράξεις.
Πάντως ο κ. Παπαδογιάννης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος με νόμιμη διαδικασία να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό και το θέμα του αιγιαλού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα