Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Προσκύνημα στη χαμένη Πατρίδα

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Στερνών ´ΜΙΝΩΑ´ οργάνωσε ένα μοναδικό ταξίδι που δεν σβήνει ποτέ από το μυαλό όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Η συνεργασία με τον Παγκρήτιο Ομιλο Βρακοφόρων άψογη. Μαζί ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πέρασμα στη μαγευτική Πόλη, τη χαμένη Πατρίδα?
Οταν κάποιος βρεθεί στο ναό της του Θεού Σοφίας δύο πράγματα κυριαρχούν: η συγκίνηση και η ελληνική Ορθόδοξη Πίστη. Από τα πρώτα μνημεία της παγκόσμιας τέχνης της Ιστορίας. Θεωρείται το πλέον μεγαλειώδες έργο της Βυζαντινής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής.
Οταν ανηφορίζει με τις παραδοσιακές άμαξες μέχρι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μπαίνει στις αίθουσες και την εκπληκτική βιβλιοθήκη όπου διδάχθηκαν οι ηγήτορες της εκκλησίας μας? πλημμυρίζει από υπερηφάνεια.
Οταν καμαρώνει τα κρητικόπουλα στη νήσο Πρίγκιπο να τραγουδούν, να χορεύουν και να παρασύρουν Ελληνες και ξένους στον χανιώτικο συρτό και στον μαλεβιζιώτη? η μαγεία μένει εκεί για πάντα.
Οταν στους τάφους των Πατριαρχών, γίνεται τρισάγιο στη μνήμη τους και κατόπιν αφθόρμητα όλοι με συγκίνηση τραγουδούν τον Εθνικό Υμνο? η χαμένη πατρίδα, λες, ξανακερδήθηκε.
Οταν περπατήσει στις παλιές ελληνικές γειτονιές ακούσει φωνές, γέλια ή τραγούδι ελληνικό ξαφνιάζεται, στην αρχή. Ομως, όταν μιλήσει με τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και την αισιοδοξία τους για το μέλλον και τη ζωή τους εκεί? μοιάζει ο κόσμος να χαμογελά ευτυχισμένος.
Αλλά όταν μια μεγάλη ομάδα Κρητών συναντά ιδιαιτέρως τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Πατριαρχείο, του προσφέρει συμβολικά παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης (βότανα, ξεροτήγανα, λάδι, τυρί, κρασί κ.ά.), παίρνει την ευλογία του και στην Αίθουσα του Θρόνου υπό τους ήχους της λύρας και του λαγούτου του, τραγουδά μαντινάδες χορεύοντας και ενθουσιάζοντάς τον, ε, τότε ναι!!! Το ταξίδι αυτό δε σβήνει ποτέ απ? το μυαλό? όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Ηταν τιμή μου, που βρέθηκα με όλους εσάς εκεί.

Γιάννης Π. Καρτεράκης
Στέρνες


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα