Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γνώση, σύνεση και οργανωμένη στρατηγική για το αύριο των Χανίων

Γράφει ο HΛΙΑΣ Ν. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ*

Η οικονομική κρίση μαζί με τις συνέπειες, σηματοδότησε για την Ελλάδα μια νέα εποχή, της οποίας μάρτυρες είμαστε όλοι. Αρνητικά ή θετικά συμπεράσματα κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο, αισιόδοξες ή απαισιόδοξες βλέψεις, προβληματισμός, πίεση, ελπίδα για μια αλλαγή. Ποικίλα συναισθήματα μπερδεύονται με τη λογική, οι επιδιώξεις με τη ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων.
Το ερώτημα που τίθεται όμως σε αυτό το σημείο ή θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τον όρο «πρόκληση», είναι αν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση (θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έχουμε κάνει ήδη, θέλοντας και μη), να τη «ζυγίσουμε» και να επωφεληθούμε απ? αυτήν αλλάζοντας κυρίως τον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων. Σε μια εποχή λοιπόν, που τα πάντα επαναπροσδιορίζονται δε δύναται να αφήσουμε κάτι στη μοίρα του ή να αποστασιοποιηθούμε από την προσπάθεια να το εξετάσουμε και να το προσαρμόσουμε στις νέες συνθήκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η υπεύθυνη και συνετή προσέγγιση των πραγμάτων θα μας εξασφαλίσει το προνόμιο της στρατηγικής εκμετάλλευσης της κατάστασης και κυρίως την αποφυγή της λανθασμένης εκτίμησης. Κυρίαρχη παράμετρος η οποία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο δεν είναι άλλη από τη γνώση. Αυτή θα μας οδηγήσει στην επιτυχία, αυτή θα μας δώσει το δικαίωμα του χειρισμού της κατάστασης, αυτή θα μετατρέψει την κρίση σε αλλαγή και θα φέρει το νέο.
Σ? αυτό το σημείο νομίζω πως είναι κατανοητό και αρκετά εμφανές ότι το επίκεντρο της όλης συζήτησης η οποία θα μετουσιωθεί σε πράξη, είναι η πολιτική.
Το σχέδιο “Καλλικράτης” αποτέλεσε το πρώτο οργανωμένο βήμα προς την κατεύθυνση που παρουσίασα παραπάνω. Και φυσικά πέραν των όποιων δομών, των όποιων παραμέτρων, των όποιων προβλημάτων που ενδεχομένως εμπεριέχονται σ? αυτό, οφείλουμε να κοιτάξουμε την ουσία του εγχειρήματος. Κάτι, που φυσικά προδιαθέτει και η κεντρική πολιτική σκηνή και μάλιστα πέραν των ορίων της χώρας μας. Ευέλικτη πολιτική, αποκέντρωση, περιφερειακή δυναμική.
Το πρώτο «στοίχημα» λοιπόν, που πρέπει να κερδηθεί, δεν είναι άλλο απ? αυτό των ερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Απ? τη μια πλευρά, οι πολίτες καλούνται να ενεργοποιήσουν και επί της πράξης την πολιτική τους βούληση, το «πολιτικό τους ένστικτο» και να δώσουν τον προσωπικό τους αγώνα μαζί με τους εκπροσώπους τους μέσα από ένα σώμα ιδεών και προγράμματος. Απ? την άλλη πλευρά οι πολιτικοί που θα διεκδικήσουν την εκπροσώπηση της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να κάνουν το μεγάλο άλμα της στήριξης του Δήμου, αλλά κυρίως στην οδήγησή του σε ένα καλύτερο, σταθερό και αναπτυξιακό μέλλον.
Γι? αυτό τον λόγο απαιτείται η συνεργασία όλων, ενδεχομένως όσο ποτέ άλλοτε. Αν θέλουμε κάτι πέραν της επιβίωσης μας, κάτι μεγαλύτερο, τότε εμείς οφείλουμε πρώτοι να δώσουμε τη «μάχη» μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Τα Χανιά δε δύναται να μην πρωτοστατούν στις εξελίξεις, δε μπορεί να μείνουν στάσιμα και να ακροβατούν στο χείλος του γκρεμού. Οφείλουμε να μετατρέψουμε τα Χανιά στην πόλη του αύριο.

* Πολιτικός επιστήμονας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα