Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ

Ουάσιγκτον
Εδώ και 19 χρόνια ο 40χρονος Τρόι Ντέιβις βρίσκεται κλεισμένος στη φυλακή περιμένοντας να εκτελεστεί, ύστερα από την καταδίκη του για τον φόνο ενός αστυνομικού το 1989. Σήμερα, δικαστήριο των ΗΠΑ, επανεξετάζει την υπόθεση, ύστερα από στοιχεία που “φωνάζουν” για την αθωότητα του Ντέιβις.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο ομοσπονδιακός δικαστής Ουίλιαμ Μουρ, της Σαβάνα στην Τζόρτζια, ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να «παρουσιάσουν αμέσως τις αποδείξεις τους» στη διάρκεια της ακροαματικής αυτής διαδικασίας στην οποία θα παρουσιαστεί ο Ντέιβις, ο οποίος έχει γίνει πλέον ένα σύμβολο του αγώνα κατά της θανατικής ποινής.
Ο 40χρονος Αφροαμερικανός καταδικάστηκε το 1991 για τον φόνο δύο χρόνια νωρίτερα ενός λευκού αστυνομικού στη διάρκεια καβγά σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στη Σαβάνα. Στον τόπο του εγκλήματος δεν βρέθηκαν δείγματα DNA ούτε δακτυλικά αποτυπώματα. Επίσης δεν βρέθηκε ποτέ το όπλο με το οποίο έγινε το έγκλημα.
Ο καταδικασθείς αναγνωρίστηκε ωστόσο από 9 μάρτυρες, 7 από τους οποίους έχουν ανακαλέσει έκτοτε τις μαρτυρίες τους, λέγοντας ότι πιέστηκαν να κατονομάσουν τον Τρόι Ντέιβις από την αστυνομία που ήθελε να βρει γρήγορα έναν ένοχο. Πολλοί από αυτούς κατονόμασαν έναν άλλο άνδρα, ο οποίος βρισκόταν τότε μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας, ως ένοχο του εγκλήματος.
Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία υποστηρίζει τον Τρόι Ντέιβις εδώ και χρόνια, διοργάνωσε συγκεντρώσεις σε όλον τον κόσμο σε ένδειξη υποστήριξης προς τον θανατοποινίτη, ο οποίος έχει ήδη γλιτώσει τρεις φορές την εκτέλεση σε λιγότερο από έναν χρόνο. Τη μία από τις φορές αυτές γλίτωσε μόλις δύο ώρες πριν από τη θανατηφόρα ένεση.
Στις 17 Αυγούστου του 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε εντολή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Σαβάνα να «εξετάσει τα στοιχεία που δεν είχαν μπορέσει να παρουσιαστούν στη δίκη και που αποδεικνύουν σαφώς την αθωότητα» του καταδικασθέντος.
Είναι η πρώτη φορά που ο Τρόι Ντέιβις, ο οποίος υποστηρίζει την αθωότητά του όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην πτέρυγα των μελλοθανάτων, εξασφάλισε μία εξέταση σε βάθος της υπόθεσής του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα