Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

Λονδίνο
Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση για την τεράστια καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού, η οποία προκλήθηκε από την έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της ΒΡ.
Εργαζόμενος στην πλατφόρμα, δήλωσε στο BBC ότι είχε εντοπίσει ελάττωμα σε ένα σημαντικό εξάρτημα του εξοπλισμού ασφαλείας της εγκατάστασης πριν από την έκρηξη. Ο Τάιρον Μπέντον δήλωσε ότι ανακάλυψε το ελάττωμα λίγες εβδομάδες πριν από την έκρηξη, αλλά το πρόβλημα δεν επιδιορθώθηκε και χρησιμοποιήθηκε άλλο σύστημα στη θέση του.
Ο εργαζόμενος, η καταγγελία του οποίου φιλοξενείται στην εκπομπή Panorama, η οποία μεταδόθηκε χθες, εξηγεί ότι η επιδιόρθωση της βλάβης θα απαιτούσε τη διακοπή της παραγωγής σε μία στιγμή που η εξαγωγή του πετρελαίου κόστιζε ημερησίως 500.000 δολάρια.
Ωστόσο, η BP έχει ανακοινώσει ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της πλατφόρμας, η Transocean, είχε την ευθύνη για τον προβληματικό εξοπλισμό, ενώ η Transocean έχει από την πλευρά της διαβεβαιώσει ότι το εξάρτημα είχε δοκιμαστεί με επιτυχία πριν από το δυστύχημα, σύμφωνα με το BBC.
Η βλάβη, στην οποία αναφέρεται ο Τάιρον Μπέντον, αφορά το σύστημα ελέγχου της αιφνίδιας αλλαγής πίεσης εντός του φρέατος μιας γεώτρησης σε κοίτασμα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Αποτελείται από μια γιγάντια βαλβίδα, η οποία μπορεί να σφραγίσει το φρέαρ σε περίπτωση προβλήματος. Η βλάβη εντοπίσθηκε στο σύστημα ελέγχου αυτής βαλβίδας, που αποτελείται από ηλεκτρονικά και υδραυλικά μέρη.
«Είδαμε μια βλάβη στο σύστημα αυτό και ενημερώσαμε την εταιρεία, έχουν μια αίθουσα ελέγχου από την οποία μπορούν να κλείσουν το σύστημα και να ανοίξουν ένα άλλο, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη διακοπής της παραγωγής», δηλώνει στο BBC ο εργαζόμενος.
Ο ειδικός σε θέματα πετρελαίου καθηγητής Ταντ Πάτζεκ δηλώνει αντίθετα στην ίδια εκπομπή ότι μια τέτοια κατάσταση είναι “απαράδεκτη”. «Εάν υπάρχει και η παραμικρή ένδειξη ότι αυτό το σύστημα ελέγχου δεν λειτουργεί σωστά, πρέπει να επιδιορθωθεί με κάθε τρόπο», λέει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα