Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

38 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972. Μέλη του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, ανοίγουν πύρ κατά διαδηλωτών στο Ντέρρυ της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι απαιτούσαν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 13 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, ανάμεσά τους και έξι ανήλικοι. 38 χρόνια μετά, το πόρισμα για τα γεγονότηα της “Ματωμένης Κυριακής” δικαιώνει τα θύματα της τραγωδίας.

Η δράση των Βρετανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της “Ματωμένης Κυριακής”, «δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Αυτό που συνέβη την ημέρα της Ματωμένης Κυριακής δεν θα έπρεπε ποτέ, μα ποτέ, να είχε συμβεί. Ήταν λάθος», δήλωσε ο Κάμερον ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ανακοινώνοντας τα πορίσματα της δημόσιας έρευνας για την “Ματωμένη Κυριακή”.
Την ευθύνη για το δράμα έχουν οι στρατιώτες που «έχασαν τον αυτοέλεγχο τους», δήλωσε ο Κάμερον. «Εξ ονόματος της χώρας, αισθάνομαι βαθιά, βαθιά θλίψη», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
Η ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Ντέρρυ, προκάλεσε επευφημίες ενθουσιασμού από τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την γιγαντοοθόνη με τη μετάδοση της ομιλίας του αρχηγού της κυβέρνησης.
«Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί», πρόσθεσε ο Κάμερον στην ομιλία του που έγινε σε εκπληκτικά σκληρό ύφος. «Η κυβέρνηση φέρει την τελική ευθύνη για τη συμπεριφορά των ενόπλων δυνάμεων», σημείωσε.
«Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να θέσω υπό αμφισβήτηση τη συμπεριφορά των στρατιωτών μας», αλλά τα πορίσματα της έκθεσης Σαβιλ (από το όνομα του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Μαρκ Σάβιλ), είναι «απολύτως σαφή», παραδέχθηκε ο συντηρητικός Πρωθυπουργός «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία παρανόηση, κανένα διφορούμενο», τόνισε.
ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΒΙΑ
Η δημόσια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δεκατρείς καθολικοί που σκοτώθηκαν την ημέρα εκείνη, και ένας δέκατος τέταρτος που πέθανε μερικούς μήνες αργότερα, «δεν ήταν οπλισμένοι», ανακοίνωσε ο κ. Κάμερον. Μια προηγούμενη έρευνα, που είχε διεξαχθεί πολύ γρήγορα μετά τα γεγονότα, είχε απαλλάξει τον στρατό και διαβεβαίωνε ότι οι στρατιώτες είχαν απαντήσει σε αυτονομιστές διαδηλωτές που πρόσκεινταν στον IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός), και είχαν ανοίξει πυρ εναντίον τους.
«Υπήρξαν πυροβολισμοί από Ρεπουμπλικάνους παραστρατιωτικούς, αλλά κανένας από αυτούς (τους στρατιώτες) δεν δικαιολογείται να σκοτώνει αμάχους», υπογράμμισε ο Κάμερον.
Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την παρέμβαση του κ. Κάμερον, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κανένα από τα θύματα «δεν δημιουργούσε απειλή θανάτου ούτε υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Η Ματωμένη Κυριακή […] ήταν μια τραγωδία και μια καταστροφή για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας», τονίζεται στο κείμενο αυτό των 5.000 σελίδων.
«Αυτό που συνέβη τη Ματωμένη Κυριακή ενίσχυσε τον προσωρινό IRA, αύξησε το εθνικιστικό συναίσθημα και την εχθρότητα προς το στρατό και υποδαύλισε τις βίαιες συγκρούσεις τα χρόνια που ακολούθησαν», αναφέρεται ακόμη στην έκθεση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα