Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Βρυξέλλες
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012. Ωστόσο, ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα, προκειμένου να μειωθούν οι μισθοί στον δημόσιο τομέα και να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά. Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή χαρακτηρίζει φιλόδοξο και ρεαλιστικό το πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου, θα πρέπει να κατατεθεί αναφορά για την πρόοδο των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, και αν κριθεί αναγκαίο να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους μείωσης του ελλείμματος που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης του Ιανουαρίου 2010. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Επιτροπή δέχεται με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων (ως προς τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, τη φορολογία στα καύσιμα και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα), προκειμένου να διαφυλαχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος σταθερότητας. Στην απόφασή της η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, εντός των προσεχών εβδομάδων, και σημειώνει με ικανοποίηση την ετοιμότητά της, στην υιοθέτηση και υλοποίηση επιπλέον μέτρων, στην περίπτωση που αυτά κριθούν αναγκαία. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει επίσης να προσδιοριστούν αναλυτικότερα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2011 και το 2012 και υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή και πιστή υλοποίηση του συνόλου των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και στους τομείς των συντάξεων, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, της λειτουργίας των αγορών προϊόντων, της αγοράς εργασίας, της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των στατιστικών στοιχείων θα παρακολουθείται προσεκτικά, μέσα από την τακτική υποβολή εκθέσεων υλοποίησης στην Επιτροπή, στα μέσα Μαρτίου και στα μέσα Μαΐου και τριμηνιαίες εκθέσεις μετέπειτα.
Η Ελλάδα οφείλει να υποβάλει την πρώτη έκθεση στις 16 Μαρτίου 2010, στην οποία θα προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2010, να είναι προετοιμασμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί, και, από τα μέσα Μαΐου 2010, να υποβάλλει τριμηνιαίες ολοκληρωμένες εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των συστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων.

“Κατσάδα” για
τα στατιστικά στοιχεία

Θεωρώντας ότι η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να αναφέρει αξιόπιστα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία, όπως διαπιστώθηκε και πάλι τον Οκτώβριο με σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για τα έτη 2005 – 2008, η Επιτροπή κινεί επίσης διαδικασία επί παραβάσει, με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι θα διορθωθούν οι συστημικές ελλείψεις και αδυναμίες που αναλύθηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής. Η Ελλάδα καλείται να συνεργαστεί με την Επιτροπή, προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για σχέδιο δράσης, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες σε θέματα στατιστικών στοιχείων, θεσμικά και διακυβέρνησης και να θεσπιστεί, έως τις 15 Μαΐου, νομοθεσία που θα καθιστά υποχρεωτική τη δημοσίευση εκθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, θα υποχρεώνει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία να δημοσιεύουν τους λογαριασμούς τους και θα ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου και ουσιαστικής προσωπικής ευθύνης στη Στατιστική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο, καθώς και για να παρασχεθεί στην Ελλάδα η κατάλληλη επιτόπια τεχνική βοήθεια για τη συγκέντρωση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Χρονοδιαγράμματα
για μείωση του ελλείμματος

Επιπλέον, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 (πρώην άρθρο 104 παράγραφος 9) της Συνθήκης σχετικά με τη διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα, με την οποία καλεί την Ελλάδα να ακολουθήσει την πορεία προσαρμογής που περιγράφεται στο πρόγραμμα σταθερότητας του 2010 όσον αφορά το ονομαστικό έλλειμμα, τα επίπεδα του διαρθρωτικού ελλείμματος και τη μεταβολή του χρέους, και να εξαγγείλει λεπτομερή κατάλογο των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ήδη από το 2010, όπως η μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα, μεταξύ άλλων, με την πρόσληψη ενός μόνο δημοσίου υπαλλήλου για κάθε πέντε συνταξιοδοτούμενους, πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των συντάξεων, κατά 10% μείωση του τρέχοντος αποθεματικού για απρόβλεπτες δαπάνες, αυξήσεις των φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης και μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Μεσοπρόθεσμα, η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα προσαρμογής μόνιμου χαρακτήρα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης και να βελτιώσει το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Δηλώσεις Αλμούνια

Στην ίδια ανακοίνωση περιλαμβάνονται δηλώσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει υιοθετήσει φιλόδοξο πρόγραμμα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και τη μεταρρύθμιση. Οι χθεσινές (σ.σ. προχθεσινές) ανακοινώσεις ενισχύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την αναπτυξιακή πορεία και τις ευκαιρίες απασχόλησης που θα γεννηθούν, είναι όμως και προς το συμφέρον της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Η Επιτροπή στηρίζει πλήρως την Ελλάδα σ’αυτό το δύσκολο έργο».
Ο Χ. Αλμούνια δήλωσε ακόμη ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και σε τακτική βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και σημειώνει με ικανοποίηση την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα, εάν και όποτε παραστεί ανάγκη».
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, η Επιτροπή αναφέρεται στην κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα και των συνεχών εξωτερικών ανισορροπιών που οφείλονται στις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να υιοθετήσει η Ελλάδα δέσμη εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που να αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, στη μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων και υγειονομικής περίθαλψης, στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και στην αποτελεσματικότητα του συστήματος μισθολογικών διαπραγματεύσεων, στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς προϊόντων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και στη διατήρηση της σταθερότητας στον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η σύσταση αυτή βασίζεται στο άρθρο 121 παράγραφος 4 της Συνθήκης « για τον τερματισμό της ασυνέπειας με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» . Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούνται διευκρινίσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα