Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΣΗΦΗΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ:

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των μελετών για έξι έργα υποδομής που αφορούν στη διαχείριση και αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού του Νομού Χανίων με φορέα υλοποίησης τον ΟΑΔΥΚ επισημαίνει με ερώτησή του προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη ο χανιώτης Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.
Ο κ. Βαλυράκης δίνοντας πλήρη στοιχεία για την κατάσταση των προαναφερόμενων έργων για κάποια από τα οποία υπάρχουν μελέτες και για άλλα όχι, ζητά από την Υπουργό την άμεση χρηματοδότηση του
ΟΑΔΥΚ για την ολοκλήρωσή τους, εκτός των κονδυλίων που υποσχέθηκαν η κυβέρνηση και ο περιφερειάρχης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του οργανισμού. Παράλληλα ο Χανιώτης πολιτικός επισημαίνει ότι η υλοποίηση των έργων αυτών θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Νομού ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού (Ύδρευση) και της γεωργίας (Άρδευση).
Αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Βαλυράκης αναφέρει:
“Κυρία Υπουργέ,  
Το  πλούσιο υδατικό δυναμικό αποτελεί συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα του νομού Χανίων. Η ορθολογική διαχείρισή του σε μια δύσκολη περίοδο κλιματικής αλλαγής αποτελεί αναγκαιότητα για την
ανάπτυξη του νομού Χανίων, τόσο στον
τομέα του τουρισμού (Ύδρευση), όσο και στον τομέα της γεωργίας (Άρδευση).
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ), εφαρμόζει το σχέδιο «Διαχείριση και Αξιοποίηση Υδατικού Δυναμικού», το οποίο προβλέπει την ορθολογιστική αξιοποίηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη για κάποια έργα, ενώ για κάποια άλλα απαιτείται χρηματοδότηση του ΟΑΔΥΚ για την ολοκλήρωσή των.
Τα υπάρχοντα έργα υποδομής στον κρίσιμο τομέα ύδρευσης και άρδευσης του νομού Χανίων και η ετοιμότητά των αντίστοιχα, αναλυτικά, έχουν ως εξής:
Φράγμα Βαλσαμιώτη: Έργο που εκτελείται από τον ΟΑΔΥΚ και έχει ολοκληρωθεί το 30% περίπου της κατασκευής του. Αρχικά είχε χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μετέπειτα εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ. Απαιτείται χρηματοδότηση για την ταχεία αποπεράτωσή του. Το έργο έχει προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ.
Φράγμα Σεμπρωνιώτη: Απαιτείται χρηματοδότηση του ΟΑΔΥΚ για την επικαιροποίηση της μελέτης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ?.
Δεξαμενές – αρδευτικά δίκτυα υψηλής ζώνης Κολυμβαρίου: Απαιτείται επικαιροποίηση της μελέτης από τον ΟΑΔΥΚ.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 7.500.000 ευρώ.
Λιμνοδεξαμενή Σφηνάρι – Πλάτανος:
Η μελέτη για το έργο εκπονείται από τον ΟΑΔΥΚ, έχει υποβληθεί η ΜΠΕ και η ωρίμανση του έργου προβλέπεται εντός 5 μηνών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 7.500.000 ευρώ.
Λιμνοδεξαμενή Παλαιών Ρουμάτων:
Υπάρχει πλήρης μελέτη από την ΤΥΔΚ.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.
Χαμηλή λιμνοδεξαμενή Κουντουράς:
Υπάρχει τεχνική μελέτη, εκκρεμεί η ΜΠΕ και η απαλλοτρίωση του χώρου. Το έργο
έχει προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε κα Υπουργέ, για τις απαραίτητες ενέργειές  σας, για την ολοκλήρωση των μελετών των αναφερομένων έργων και την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα