Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

20+20 λόγοι που συνηγορούν στην επωφελή για την Ελλάδα συμφωνία των Πρεσπών

Κύριε διευθυντά,

Όσοι πολιτικοί, διαχρονικά, προσάπτουν στους αντιπάλους τους βαρείς χαρακτηρισμούς όπως: «ανθέλληνες», «προδότες», «μειοδότες», «πουλημένους», «φασίστες», θα πρέπει να γνωρίζουν (αν δεν το επιδιώκουν σκόπιμα!) ότι οι οπαδοί τους φανατίζονται και κάθε διάλογος μαζί τους είναι εντελώς μάταιος αφού οι ίδιοι διακατέχονται από την «βεβαιότητα» μιας πολιτικής πράξης αίσχιστου είδους!

Δεν είναι προδότης ούτε αυτός που πασχίζει να επιλύσει χρόνια προβλήματα, που ταλανίζουν την χώρα και τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες, ούτε όμως είναι φασίστας και αυτός που ανησυχεί και διαδηλώνει, αρκεί βέβαια να έχει ικανή ή στοιχειώδη γνώση περί του θέματος και όχι να είναι επηρεασμένος από μονομερή ενημέρωση και άκρατη συνθηματολογία.

Το Μακεδονικό ζήτημα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και για την Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει διάχυτη, σε μεγάλο τμήμα των πολιτών, η «άποψη» μιας προδοτικής και ανθελληνικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της FYROM.
Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Πόσοι από τους έντονα διαμαρτυρόμενους, για την επί χρόνια επεξεργασμένη από τις δύο πλευρές και ήδη ψηφισμένη από το κοινοβούλιο της γείτονος χώρας έχουν αναζητήσει, διαβάσει, μελετήσει τα άρθρα της Συμφωνίας;
Πόσοι έχουν σταθμίσει τα αναρίθμητα ιστορικά και πραγματικά στοιχεία που συνθέτουν την τελική διατύπωση του κειμένου της Συμφωνίας;

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Πριν την συνομολόγηση της Συνθήκης Ειρήνης του Βουκουρεστίου, το έτος 2013, η Μακεδονία ήταν μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια (βλέπε σκαρίφημα σχετικού χάρτη) που εκτείνονταν ως επί το πλείστον στην επικράτεια τριών γειτονικών κρατών (Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία).
Αυτή η γεωγραφική περιφέρεια της Μακεδονίας διαμοιράστηκε και παραχωρήθηκε στην Ελλάδα το 50.5% της μείζονος Μακεδονίας, στην Σερβία το 38% του εδάφους, στην Βουλγαρία το 9.5% και στην Αλβανία το 0,5%.
Με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου δόθηκε τέλος στο Β΄ Βαλκανικό πόλεμο και η Ελλάδα, χάρη στον Ελ. Βενιζέλο, παίρνει την Θεσσαλονίκη και τα περισσότερα εδάφη και κυρίως όλα εκείνα της Αρχαίας Μακεδονίας!
Πριν από αρκετά χρόνια οι Σκοπιανοί ηγέτες σφετερίσθηκαν τα πάντα σε ό,τι έχει σχέση με την Αρχαία Μακεδονία.
Η πόλη των Σκοπίων μετατράπηκε σε αρχαία μακεδονική πόλη αφού την γέμισαν με αγάλματα του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου. της Ολυμπιάδος, του Αριστοτέλη, των στρατηγών Παρμενίωνα, Αντίπατρο, Κάσσανδρο και πολλών άλλων προσωπικοτήτων της αρχαίας Μακεδονίας
Οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις ήταν απλά θεατές στα όργια των Σκοπιανών, αντί να προσφύγουν σε όλους του διεθνείς οργανισμούς και κυρίως στον ΟΗΕ, για να σταματήσουν αυτό το όργιο.
Έτσι φτάσαμε σήμερα πλέον των 140 χωρών και οργανισμών της υφηλίου να χρησιμοποιούν την ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» για όλους τους επίσημους σκοπούς.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Το σημαντικότερο σημείο της Συμφωνίας είναι ότι η Ελλάδα πέτυχε, και ήδη πραγματοποιήθηκε, η συνταγματική αναθεώρηση από την Βουλή της FYROM κάτι το οποίο ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας!
Με τη συμφωνία αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη. Αναφέρεται δηλαδή σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά! (βλ. άρθρο 7 συμφωνίας).
Η συμφωνία ανταποκρίνεται απόλυτα στην Ελληνική εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια. Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί σε περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.
Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς παρέχονται εγγυήσεις ρητά και κατηγορηματικά ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών είτε προέρχονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.
Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.
Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja». Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος.
Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).
Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, η στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».

ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η υποστήριξη της EE στη Συμφωνία των Πρεσπών έχει την ιδιαίτερη σημασία της όπως την εξέφρασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Επίσης η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ανέφερε ότι «η ΕΕ στηρίζει την ιστορική Συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ τον Ιούνιο και παράλληλα εξαίρει το πολιτικό κουράγιο και την ηγετική ευθύνη προς την επίλυση μιας από τις πλέον παλαιές διαμάχες της περιοχής.
Είναι μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του παρελθόντος και να ενισχυθεί η συμφιλίωση στην περιοχή και στην Ευρώπη συνολικά».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για τη χώρα, για την περιοχή και για την Ευρώπη.
Επίσης την πλήρη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών παρέχει και η Γερμανική κυβέρνηση και τα γερμανικά κόμματα, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Ικανοποίηση εκφράστηκε και από τις Η.Π.Α. με τις δηλώσεις ότι η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών, και έστειλαν το μήνυμα πως μόλις η όλη διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμοστεί, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Εξάλλου εκτίμησαν ότι στο ίδιο θα προβεί και η μεγάλη πλειονότητα των κρατών και συμπλήρωσαν ότι «Η Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή»
Οι χώρες που διαφωνούν με την Συμφωνία, για δικούς τους λόγους, είναι η Ρωσία και η Τουρκία.

ΟΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ FYROM
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ δήλωσε κατ΄ επανάληψη δημόσια και δεν υπέγραψε την Συμφωνία: Δήλωσε ότι: “Η συμφωνία είναι επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο.
Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη «Μακεδονία». Δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.
Στις 28/12/2018 δήλωνε στην Βουλή τους για άλλη μια φορά: ¨Ελπίζω η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αντλήσει δυνάμεις και να απορρίψει την Συμφωνία των Πρεσπών και τις τροπολογίες για αλλαγή του Συντάγματος».
Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE (μείζονα αντιπολίτευση στην FYROM ) κ. Χριστιγιάν Μίτσκοσκι έστειλε επιστολή στον βοηθό Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ κ. Γουές Μίτσελ και του αναφέρει με δραματικό τόνο τα παρακάτω:
Αγαπητέ κύριε Μίτσελ, Η συμφωνία αυτή με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO-DPMNE και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Προσωπικά, αρνούμαι να την δεχθώ και όχι μόνο την απορρίπτω, αλλά θα αντιταχθώ σθεναρά με όλη μου τη γνώση, την ικανότητα και τα δημοκρατικά εργαλεία κατά τέτοιων αποκλίσεων. Αυτή δεν είναι η Μακεδονία στην οποία θέλουμε να ζήσουμε. Η συμφωνία αυτή: Α. Απορρίφθηκε με πειστική πλειοψηφία των πολιτών στο δημοψήφισμα. Β. Προβλέπει την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα του κράτους. Γ. Ακυρώνει όλα τα κεκτημένα δικαιώματα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας όπως: α) Το ψήφισμα του ΟΗΕ για την εισδοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1993,β) την προσωρινή συμφωνία με την Ελλάδα του 1995 (ενδιάμεση συμφωνία) και γ) την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Μακεδονίας το 2011. Δ. Το άρθρο 8 της Συμφωνίας προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, της Μακεδονίας και της Ελλάδας με έργο την αναθεώρηση της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της εκπαίδευσης, μια μόνιμη βλάβη για την ταυτότητα της χώρας μου. Ε) Δεν δίνει στη χώρα μου το δικαίωμα της φροντίδας των μακεδονικών μειονοτήτων σε άλλες χώρες και ταυτόχρονα παραιτείται από τους Μακεδόνες της Διασποράς. Όσον αφορά το έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO-DPMNE για τις συνταγματικές αλλαγές που βρίσκονται στην κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι καρπός της προηγούμενης θέσης μας, ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να γίνει δεκτή, και αυτό έγινε ομόφωνα δεκτό, αξιοποιώντας τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε. Η επιστολή τελειώνει με την αλληγορική φράση: «Είναι πάντα πιο σκοτεινά πριν από την αυγή» Με σεβασμό, Χριστιγιάν Μίτσκοσκι
Πρόεδρος του VMRO-DPMNE.
Σε άλλες δηλώσεις του έλεγε: “Μαύρη Παρασκευή. Ο Ζάεφ είναι προδότης. Η Μακεδονία χάνει την εθνική της ταυτότητα, την ιστορία της και τη γλώσσα της..!!”
Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο UACS των Σκοπίων Κατερίνα Κολόζοβα εκμυστηρεύεται στο news 24/7 (δημοσιεύτηκε την 13/1/2019) ότι και στη χώρα της οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών αντιμετωπίζονται ως προδότες και οι άνθρωποι που τοποθετούνται υπέρ της Συμφωνίας αντιμετωπίζουν λεκτικό bullying!
Χάσαμε τη “Μακεδονία”» έγραψαν οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στα Σκόπια την 14/1/2019.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Υπέρ της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρεί τη Συμφωνία θετική και από τη
διεθνή εμπειρία που έχει ως ευρωβουλευτής εκτιμά ότι ενδεχόμενη
ακύρωση της θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.
Ο Γιάννης Ραγκούσης πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ δηλώνει την 13/1/2019 ότι Το «Όχι» στη συμφωνία θα προκαλούσε Εθνική βλάβη.
«Δεν πρόκειται για αναγκαίο κακό αλλά για μία εθνικά επωφελή συμφωνία» ανέφερε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο διοργανωτής των συλλαλητηρίων του ’92 δηλώνει (την 12/1/2019) «ΝΑΙ» στη συμφωνία των Πρεσπών και η γνώμη του έχει ιδιαίτερη αξία αφού δεν έχει σχέση με την αριστερά.
Ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωνε το 1997 από τα Σκόπια όπου είχε δώσει συναυλία φιλίας των δύο λαών ότι: «Κανένα όνομα δεν έχει σημασία, αρκεί οι λαοί να ζουν ειρηνικά»
Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται επίσης και ο επίτιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος, δηλώνοντας ότι κλείνει μια εκκρεμότητα που επέφερε στη χώρα σοβαρή εθνική ζημία.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, που μίλησε στον ραδιοσταθμό «news 24 7 – 88,6 fm» και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τρανταφύλλου, χαρακτηρίζει συμφέρουσα για τον τόπο τη γραμμή που ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ για τη στάση που επέλεξαν, ενώ θεωρεί ότι ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα νόμιμης παρέμβασης σε περίπτωση ανακολουθίας των συμφωνημένων και παρέχει προστασία στις διακρατικές σχέσεις και την ειρηνική συνύπαρξη των γειτόνων.
Η Συμφωνία τελειώνει όποιες επίδοξες βλέψεις και σταματά τον αλυτρωτισμό των γειτόνων.
Όσοι μιλούν για μελλούμενους κινδύνους θα πρέπει να λαβαίνουν υπόψη ότι:
α) η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενταχθεί στην μεγάλη οικογένεια της Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, μέλη των οποίων είμαστε και εμείς και σε κάθε περίπτωση οι χώρες της Ε.Ε. που μας δίδουν τώρα τα εύσημα για την Συμφωνία τουλάχιστον δεν θα έλθουν απέναντι μας όταν και εάν χρειαστεί να προασπίσουμε το δίκιο μας σε τυχόν αθέτηση ή μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
β) Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρωτεργάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών Ν. Κοτζιάς είπε πρόσφατα στη Βουλή: «Τι φοβούνται ορισμένοι; Η Βόρεια Μακεδονία έχει σε ισχύ αμυντική μόλις το 1,8% της Ελλάδος. Αν με 1,8% ισχύ μας πάρουν παραμάσχαλα, τι να σας πω; Έχει μόνο το 6% του ΑΕΠ της Ελλάδος και το 1/8 του πραγματικού πληθυσμού. Γιατί αυτός ο φόβος;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς.
γ) Ποιοι πιστεύουν ειλικρινά ότι θα μπορούσε να ξαναγίνει συζήτηση για καλύτερη Συμφωνία και ότι θα είχαμε πιθανότητες βελτιώσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ρευστή διεθνή συγκυρία στην περιοχή μας με τους γεωπολιτικούς και στρατηγικούς σχεδιασμούς των οικονομικά και εξοπλιστικά πανίσχυρων της υφηλίου;
δ) Γιατί να υποβαθμίζουμε μια γραπτή Συμφωνία, που έχει την αρωγή και στήριξη του ΟΗΕ; Που έχει την υποστήριξη των κρατών μελών της Ε.Ε;
ε) Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι ο εξ ανατολών επιβουλέας της κυριαρχίας μας δεν θα είχε ήδη επιτεθεί εάν δεν είμαστε ενταγμένοι στην «ομπρέλα» των θεσμικών εταίρων μας Ε.Ε. και ΝΑΤΟ;

Για όλα όμως, τα θετικά ή αρνητικά που περιέχει η Συμφωνία, ο πλέον αρμόδιος που θα την δοκιμάσει και θα αποφανθεί είναι ο χρόνος!
Σημασία έχει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Συμφωνία εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας σε μια συγκυρία που ο κόσμος διαρκώς αποσταθεροποιείται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Κ εντελώς τυχαία ο αρθρογράφος συμπορεύεται με τις απόψεις του αριστερού χώρου… Όλα να ισοπεδωθουν γιατί δεν υπάρχει δικαιολογία…άσπρο ο λαός μαύρο εσείς.. Κρίμα,γιατί εδώ στη Δυτική Μακεδονία είχαμε την πεποίθηση πως όλη Κρήτη μας πονάει αλλά κάναμε λάθος

  2. Το παραπάνω κείμενο είναι πολύ κατατοπιστικό και συμφιλιωτικό για τους Έλληνες!
    Εύχομαι η συμφωνία να φέρει ευημερία και περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή μας!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα