Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

3η γνώμη

Ο ´Οὖτις´
Μπήκε τέλος, επιτέλους, στην ιστορία του ´ολίγιστου Ολλανδού´ Μπομπ Τράα που παρέλασε στη μνημονιακή Ελλάδα με πολύ ´γκλαμουριά´ ως σπουδαίος, διάσημος τοποτηρητής με θαυμασμό(!) και δύναμη, που του παρείχε το Δ.Ν.Τ. Μηχανορράφος εκ πεποιθήσεως ειδικεύθηκε στα μαγειρέματα κι έχει βάλει τη σφραγίδα του σ’ όλες τις διαβουλεύσεις προκειμένου να εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι όροι των δανειακών συμβάσεων.
Τώρα ανακαλείται στην έδρα του για να… συνταξιοδοτηθεί στα 55 του, ενώ για τους εδώ ´πληβείους´ εμερίμνησε να πάνε στα 67!
Τα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο και στην Ελλάδα έχουν ασχοληθεί μ’ αυτόν τον ´τύπο´, που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις δυσχερείς και προβληματικές αποστολές ως ´ανθύπατος´. Ιδέ ´3η Γνώμη´ ´Χ.Ν.´ 18/2/13, που ´πήρε ψηλά τον αμανέ´, ιδέ και προηγούμενο σχόλιο ´Χ.Ν.´ 4/7/12. Αφορμή είχε δώσει τότε δημοσίευμα (ΒΗΜΑ 24/6/12) με θέμα ´ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο´, που τον έθιγε. Τα ’βαλε με αθλιότητα και αυθάδεια εναντίον του δημοσιογράφου επιτιμώντας τον σαν να επρόκειτο για δούλο του.
Τοποθετήθηκε ο ´μικρός Ολλανδός´ στην Ελλάδα να συντάξει μελέτες για την πραγματική κατάσταση στη χώρα και βάσει αυτών να προτείνει λύσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλευση επενδύσεων στην άρρωστη ελληνική οικονομία. Αντί τούτου συνεβούλευσε Ελληνα ιδιοκτήτη σπουδαίας υαλουργίας να μετεγκατασταθεί στη Βουλγαρία. Μετά την άφιξή του είπε ότι οι Ελληνες πρέπει ´να δουλέψουν σκληρά´, ότι θα χάσουν 13ο και 14ο μισθό, ότι οι αποδοχές θα πέσουν στα κατώτατα επίπεδα, ότι θα καταργηθούν το επίδομα γάμου και άλλες κοινωνικές παροχές. Εβαλε βέτο για τα ισοδύναμα και επικράτησε η γνώμη του να καταργηθούν δημόσιοι Οργανισμοί, να γίνουν απολύσεις και να ιδιωτικοποιηθούν Δ.Ε.Η., ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, να πουληθεί όποια περιουσία έχει το κράτος και να γίνουν εργοδότες οι τροϊκανοί. Εκπροσωπούσε εκτός απ’ το Δ.Ν.Τ., με προϊστάμενο τον Πολ Τόμσεν και κάτι ´παπαγαλάκια´ της οικονομικής και πολιτικής ζωής, τα οποία ό,τι του πρότειναν τα υιοθετούσε. Τα εισηγείτο και βλέπουμε ότι έγιναν πραγματικότητα και συνεχίζεται η υλοποίησή τους.
Είχε αρχικώς νοικιάσει προνομιούχο διαμέρισμα στη Διον. Αρεοπαγίτου με θέα την Ακρόπολη, αλλά μετακόμισε στη Φιλοθέη σε μονοκατοικία με ενοίκιο 4.000 ευρώ τον μήνα. Παραμένει κλεισμένος στο καβούκι του, μέχρι να φύγει και βγαίνει μόνο για προγραμματισμένα ραντεβού περιφρουρούμενος από αστυνομικούς, γιατί, όπως έχει πει, ´δεν θέλω να γυρίσω στην Ολλανδία μέσα σε φέρετρο´.
Πώς, λοιπόν, οι δικοί μας δέχθηκαν ένα τέτοιο άτομο, το οποίο, όταν εκπροσωπούσε το Δ.Ν.Τ. στο Εκουαδόρ, κηρύχθηκε ´Persona Noη Grata´ και απελάθη; Γιατί δεν έβαλαν βέτο και τον ανεχόντουσαν να συνομιλούν στο ίδιο τραπέζι, να βολτάρει στα Υπουργεία και να κουνά το δάχτυλο στους υπουργούς; Δεν υπήρξε αγαπητός ούτε απ’ τους συναδέλφους του στο Δ.Ν.Τ. Ενας εξ αυτόν έχει πει: ´Ο Μπομπ Τράα αντιλαμβάνεται τον ρόλο του στην Ελλάδα σαν ένας μικρός Θεός. Τον έχετε στις πρώτες σελίδες. Τον βλέπουν οι πάντες και του ζητούν να ρυθμίσει το ένα και το άλλο. Ενας μεσαίας κλίμακας υπάλληλος είναι και δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη προσωπικότητα´.
Τελευταία του κόλλησαν τον ακραίο χαρακτηρισμό ο ´Mr Nobody´ κατά την αγγλική φρασεολογία ο ´κύριος κανένας´. Ο άνθρωπος που δεν μπόρεσε να γνωρίσει την ελληνική πραγματικότητα, ο ´Οὖτις´ κατά την Ομηρική γλώσσα. ´Ο κανένας με σκοτώνει με μπαμπεσιά και όχι με δύναμη´, είπε ο Πολύφημος στους άλλους Κύκλωπες, όταν τον ρώτησαν ποιος του ’βγαλε το μάτι. ´Οὖτίς με κτείνει δόλῳ οὐδὲ βίηφιν (Οδυσ. Ι. 408).
Το φινάλε της όλης ιστορίας είναι ότι αυτόν τον ´κανένα´ θα τον κατευοδώσουν στο ´Ελ. Βενιζέλος´ οι κυβερνητικοί φρουρούμενο τιμητικώς! Μην πάθει τίποτε και συνεχίζουμε να τον πληρώνουμε…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα