Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βαρύ τίμημα για τους ελαιοπαραγωγούς

Βαρύ αποδεικνύεται για τους ελαιοπαραγωγούς το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν εξαιτίας των εκτεταμένων περικοπών που εφαρμόζoνται στις προσλήψεις προσωπικού για τη δακοκτονία.  
Η μείωση της ποσότητας αλλά κυρίως η πτώση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος έχει ως συνέπεια να χάνονται τεράστια κέρδη τόσο για τον αγροτικό κόσμο όσο και για την ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή, οι γεωπόνοι τονίζουν ότι το να καθορίζει εκ των προτέρων το Υπουργείο τον αριθμό των ψεκασμών δεν έχει κανένα νόημα καθώς χωρίς συστηματική παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική καταπολέμηση.   
Τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, στελεχών από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και εκπροσώπους των Δήμων και των εργολάβων που πραγματοποίησαν τους ψεκασμούς την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.  
Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι σκοπός της σύσκεψης είναι να αποφευχθούν την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν πέρυσι και συμπλήρωσε ότι για τον σκοπό αυτό θα αποσταλεί επιστολή με τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των φορέων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.   

´ΠΛΗΓΗ´ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Όπως επισημάνθηκε, αυτό που θα ζητηθεί, μεταξύ άλλων, από το Υπουργείο είναι να πραγματοποιηθούν προσλήψεις ώστε το προσωπικό να κυμανθεί τουλάχιστον στα επίπεδα του 2010. «Θα πρέπει οι παγιδοθέτες να αυξηθούν γιατί είναι η βάση των στοιχείων που συλλέγουμε. Επίσης, θα πρέπει να αυξηθούν οι επόπτες διότι 4-5 άτομα προσωπικό δεν είναι δυνατόν να ελέγχει όλο τον νομό ούτε να εκπαιδεύσει όλο το προσωπικό», σημείωσε σχετικά ο κ. Βουλγαράκης επισημαίνοντας ότι μόνο με επαρκές προσωπικό μπορεί να γίνει αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου.  Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη οικονομική αιμορραγία που προκαλείται από την πτώση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος: «1 κιλό λάδι που βγαίνει 3 γραμμές με σημερινές τιμές πιάνει περίπου τα 2,5 ευρώ, ενώ 1 κιλό με 8 βαθμούς κάνει 0,5 ευρώ. Η οικονομία δηλαδή που επιχειρεί το κράτος να κάνει με τη μείωση του προσωπικού είναι σε βάρος της εθνικής οικονομίας και κυρίως του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης και πρόσθεσε ότι σωστή δακοκτονία δεν μπορεί να γίνει με οριζόντια μέτρα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Στην έλλειψη προσωπικού -την οποία είχαν αναδείξει αναλυτικά τα ´Χ.Ν.´ σε σχετικό ρεπορτάζ στις 22 Ιανουαρίου- αναφέρθηκε και ο γεωπόνος του Γραφείου Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων Παντελής Βογιατζάκης: «Όταν έχουμε μειωμένο προσωπικό δεν πρόκειται να γίνει σωστή δακοκτονία. Πριν από 4 χρόνια οι παγιδοθέτες στον Νομό Χανίων ήταν 198 και πέρσυσι ήταν 33. Επίσης πριν από 4 χρόνια είχαμε 26 τομεάρχες και πέρυσι προσέλαβαν 5», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και συμπλήρωσε ότι ο μικρός αριθμός των τομεαρχών σε συνδυασμό με τον όγκο δουλειάς που έχουν δεν τους επιτρέπει να ελέγξουν τα συνεργία ψεκασμών.
«Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι οι μετακινήσεις αυτών των ανθρώπων λόγω των περικοπών που έχουν γίνει στα εκτός έδρας. Καταλαβαίνετε ότι 60 εκτός έδρας που δικαιούμαστε εμείς επόπτες τον χρόνο, αν πρέπει να γίνει σωστή εποπτεία δακοκτονίας, τουλάχιστον οι 50 πρέπει να φύγουν σε αυτή και να μείνουν 10 για όλες τις άλλες εργασίες. Αντίστοιχα οι τομεάρχες είχαν 5 μόλις κινήσεις τον μήνα. Δεν μπορεί όμως να υπογράψει ο κ. Βουλγαράκης ή ο διευθυντής κίνηση εκτός έδρας γιατί αν δημιουργηθεί ένα ατύχημα στον δρόμο θα έχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Βογιατζάκης.
Στο θέμα του προσωπικού αναφέρθηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Πλατανιά Ηλίας Χαλακατεβάκης: «Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε φέτος προήλθε δυστυχώς από τις περικοπές προσωπικού και ειδικά παγιοθετών και γεωπόνων. Παρόλα όμως αυτά τα χάλια, είχαμε μια πάρα πολύ καλή δακοκτονία και αναφέρομε κυρίως στον Δήμο μας.
Ωστόσο, δεν θα ρίξουμε όλη την πτώση του ελαιοκάρπου στον δάκο. Είχαμε δυστυχώς και τα καιρικά φαινόμενα. Εμείς έχουμε κάνει την 5η αναγγελία πτώσης ελαιοκάρπου που δεν έχει σχέση με τον δάκο».    

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΩΝ ΚΑΛΥΨΕΩΝ
Η έλλειψη κατάλληλης δακοκτονίας φαίνεται ότι οδηγεί κάποιους παραγωγούς στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τη σοδειά τους να προχωρούν σε ψεκασμούς ακόμα και σε περιοχές ΠΟΠ στις οποίες απαγορεύεται. Για το θέμα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ο κ. Βογιατζάκης ο οποίος τόνισε: «Έχετε δίκιο. Στις περιοχές ΠΟΠ απαγορεύεται να γίνονται ψεκασμοί καλύψεως. Υπάρχει νόμος που το λέει σαφώς και το έχουμε πει στις εκπαιδεύσεις που κάνουμε πριν αρχίσει η δακοκτονία κάθε χρόνο. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί διότι θα χάσουμε αυτό το ΠΟΠ και θα το εκμεταλλευτούν άλλες χώρες. Αν χάσουμε το καλό, ποιοτικό λάδι που έχουμε στον Νομό Χανίων ύστερα τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους παραγωγούς», επεσήμανε ενώ για τις περιοχές που δεν είναι χαρακτηρισμένες ως ΠΟΠ ανέφερε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν πιστά τους όρους και τη νομοθεσία. «Με τον νέο νόμο 4036 του 2012 που εφαρμόζεται από πέρυσι είναι υποχρεωμένοι παραγωγοί να τηρούν ημερολόγιο ψεκασμών. Είναι υποχρεωμένος ο καταστηματάρχης γεωπόνος που πουλάει φάρμακα να καταγράφει σε κομπιούτερ σε ποιον δίνει το φάρμακο, τι είναι αυτό, γιατί έκταση του το δίνει, πότε του δίνει, πότε πρέπει να ψεκάσει κ.λπ..
Αντίστοιχα, ο παραγωγός πρέπει να κρατάει ημερολόγιο και να λέει πότε γίνονται αυτές οι επεμβάσεις. Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να κρατάνε τις ημερομηνίες που απαιτούνται για να συλλέξουν», ανέφερε.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Στην ανάγκη να οργανωθεί η δακοκτονία σύμφωνα με τα επιστημονικά πρότυπα αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αποκορώνου Στέλιος Μιχελάκης.  
«Πράγματι ο Αποκόρωνας πλήγηκε περισσότερο από τους άλλους Δήμους. Δεν συμφωνούμε με αυτό που ειπώθηκε για 60% μείωση της παραγωγής αλλά υπήρξε ζημιά. Γι’ αυτό και ο Δήμος μας πρώτος ανέδειξε αυτό το θέμα και για να προλάβουμε αυτή την κατάσταση είχαμε προσλάβει πρώτοι εμείς γεωπόνο για να παρακολουθεί την κατάσταση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν γίνεται σωστά η διαδικασία. Το έντομο πρέπει να παρακολουθείται και για να γίνει αυτό πρέπει να είναι και γεωπόνοι και παγιδοθέτες για να παρακολουθούν την κατάσταση του πληθυσμού και να μπορούμε να επεμβαίνουμε σωστά.
Είναι απαράδεκτο αυτό που λέει το υπουργείο για 3,9 ή 4 ψεκασμούς στον Νομό. Το έντομο μπορεί να ζητήσει 3 μπορεί και 5», τόνισε σχετικά ο κ. Μιχελάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα