Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μνήμη Μικράς Ασίας

IMGP5675 1Σε ατμόσφαιρα βαθιάς  συγκίνησης και κατάνυξης παρουσία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 15 Οκτωβρίου στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στα Μετόχια Τσικαλαριών το πρώτο μνημόσυνο των Μικρασιατών προσφύγων, που εγκαταστάθηκαν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στα Τσικαλαριά.
Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού  Συλλόγου Τσικαλαριών σε συνεργασία με την ενορία Τσικαλαριών. Μετά το τέλος του μνημοσύνου η εκδήλωση συνεχίστηκε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας με ομιλία της φιλολόγου Μαρίας Μαράκη με θέμα: “Αγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής – το καταφύγιο της προσφυγιάς στη νέα πατρίδα”. Η κα Μαράκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανεγέρσεως του Ναού και στον ρόλο που διαδραμάτισε στις ψυχές των προσφύγων για την αντιμετώπιση των πρώτων δυσκολιών στη νέα πατρίδα. Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των προσφύγων των Μετοχίων Τσικαλαριών από χθες μέχρι σήμερα για να καταλήξει: «Σήμερα έναν αιώνα μετά η θύμηση χάνεται στις διηγήσεις και στην εικόνα  των γερόντων με τη βιβλική μορφή και τις Μικρασιατικές φορεσιές. Ηχούν ακόμα στα αυτιά των νεοτέρων οι αμανέδες της νοσταλγίας και οι εκ βαθέων  αναστεναγμοί τους!
Αχ η πατρίδα μας! Αχ! εσύ παιδί μου δεν ξέρεις από τέτοια.
Ζωντανεύουν οι αφηγήσεις των γιαγιάδων γύρω από το μαγκάλι για εκείνες τις τρομερές μέρες του άγριου και ανελέητου  διωγμού στα Αγια χώματα της Μικράς Ασίας, παραμονές του Αη Γιάννη του Ριγολόγου που τάχθηκαν στη χάρη του, για να γλιτώσουν από το μαχαίρι του Τούρκου.
Ξαναστήνονται οι χοροί στη θύμηση, τα ατέλειωτα γλέντια με πρωταγωνιστές ζευγάρια που χορεύουν τον μπάλο και τις γιαγιάδες που κρατούν τον ρυθμό με τα ταψιά και τα ντέφια. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία νοικοκυρές αναπολούν εκείνες τις κατάλευκες μυρωδάτες μπουγάδες στις πέτρινες γούρνες στο Πολύ Νερό, καθώς και κάθε στιγμή μιας μοναδικής καθημερινότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, που η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και η πηγαία αλληλεγγύη ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της.
Εναν αιώνα μετά οι Μικρασιάτες του τόπου μας γεύονται τη δικαίωση των μόχθων τους στη νέα πατρίδα και ο τόπος καρπώνεται την ανεκτίμητη προσφορά τους στον πολιτισμό και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή του».
Τέλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσικαλαριών κ. Νίκος Παπαδάκης ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους την απόφαση του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσικαλαριών να κατασκευάσει μνημείο στην περιοχή των Μετοχίων Τσικαλαριών αφιερωμένο στους Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Την εκδήλωση πλαισίωσε ο χορευτικός όμιλος “Αροδαμός” μέλη του οποίου ήταν ντυμένα με παραδοσιακές Μικρασιάτικες φορεσιές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα